«Έχουμε να κάνουμε με κάτι παράλογο – Ήταν μεγαλύτερος σεισμός απ’ ότι περιμέναμε»: Προειδοποιούν οι επιστήμονες

«Έχουμε να κάνουμε με κάτι παράλογο – Ήταν μεγαλύτερος σεισμός απ’ ότι περιμέναμε»: Προειδοποιούν οι επιστήμονες

Για τον μεγάλο σεισμό των 5,8 Ρίχτερ που σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στην Κρήτη μίλησαν επιστήμονες, οι οποίοι έκαναν λόγο για κάτι «παράλογο».

Ο καθηγητής Ευθύμιος Λέκκας είπε χαρακτηριστικά: «Τα πράγματα βρίσκονται σε εξέλιξη, Έχουμε να κάνουμε με κάτι παράλογο, έχουμε μεγαλύτερο σεισμό από ό,τι περιμέναμε», είπε χαρακτηριστικά και έστειλε μήνυμα στον κόσμο: «Να παραμείνουν έξω, κυρίως από τα παλιά σπίτια. Τα σχολεία να διακόψουν τα μαθήματά τους, τουλάχιστον για σήμερα».

Σύμφωνα με τον κ. Λέκκα «Δεν έχουμε αρκετές ζημιές, ούτε επιπτώσεις στους κατοίκους. Δεν έχουμε καταρρεύσεις κτηρίων, μόνο ρωγμές», ενώ πρόσθεσε: «Ήταν πολύ μεγάλη σεισμική δόνηση. Τα ξενοδοχεία έκαναν τις διαδικασίες εκκένωσης. Όλα θα πάνε καλά».

Για τον σεισμό στην Κρήτη μίλησε και ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, ο οποίος είπε μιλώντας στην ΕΡΤ.

«Επί 4 μήνες κουνάει συνέχεια, στο Αρκαλοχώρι Κρήτης» είπε ο Γ.Παπαδόπουλος, σημειώνοντας πως στις 21 Ιουλίου είχε συγκληθεί εκτάκτως η επιτροπή σεισμικού κινδύνου. «Τότε είχαμε πει τότε ότι ενδέχεται να είναι προσεισμοί αυτοί που σημειώνονταν».

Πρόκειται αναμφίβολα για πολύ ισχυρό σεισμό, υποστήριξε, εκφράζοντας την ανησυχία ότι η δόνηση είχε επίκεντρο σε κατοικημένες περιοχές και όχι σε θαλάσσιο χώρο.

«Θα έχουμε και μετασεισμούς. Δεν ξέρουμε αν μπορεί να επηρεάσει κι άλλα ρήγματα» κατέληξε.

Κ.Παπαζάχος: «Να μην μείνει μέσα στα σπίτι ο κόσμος»

Σε δηλώσεις του ο σεισμολόγος Κώστας Παπαζάχος ανέφερε ότι: «Είναι ένας σεισμός της τάξης του 6 ο οποίος έγινε πριν λίγη ώρα στην περιοχή του Αρκαλοχωρίου, αν θυμάστε εκεί είχαμε σεισμική δραστηριότητα όλο το καλοκαίρι με μικρούς όμως σεισμούς. Αυτός ήταν ένας μεγάλος σεισμός» τόνισε και πρόσθεσε:

«Είναι πολύ σοβαρός ο σεισμός και δεν ξέρω τι επιπτώσεις θα έχουμε. Η προσοχή πρέπει να δοθεί στο τι έχει γίνει στην περιοχή και στα χωριά της περιοχής. Θέλει προσοχή στα κτίρια να μην κατοικηθούν προτού ελεγχθούν και κλείσει η όλη η ιστορία. Τέτοιοι σεισμοί συνήθως έχουν μεγάλες επιπτώσεις. Τέτοιου μεγέθους σεισμός είναι απίθανο να γίνει αλλά μετασεισμούς πολλούς θα έχουμε τις επόμενες ώρες για αυτό πρέπει ο κόσμος να μην μείνει μέσα στα σπίτια.»

Στην Κρήτη ο Χ.Στυλιανίδης

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στο Ηράκλειο της Κρήτης μεταβαίνει ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας και Κλιματικής Κρίσης Χρήστος Στυλιανίδης μετά τον ισχυρό σεισμό 5,8 Ρίχτερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.