ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Συμφωνούμε με τον «γίγαντα» Βαγγέλη: Αλλά να πάνε πρώτα τα παιδιά του στην πρώτη γραμμή!

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Εύβοια: Τους άφησαν να καούν και τώρα πνίγηκαν – Προβλήματα και σε Πήλιο-Λάρισα

Εικόνες βιβλικής καταστροφής στην Εύβοια: Τους άφησαν να καούν και τώρα πνίγηκαν – Προβλήματα και σε Πήλιο-Λάρισα

Από το καλοκαίρι πολλοί επιστήμονες προειδοποιούσαν πως η Βόρεια Εύβοια θα έχει πρόβλημα με πλημμύρες λόγω της φωτιάς που την κατέκαψε πριν από λίγους μήνες.

Δεν πέρασε αρκετός καιρός και ήδη η Βόρεια Εύβοια βρίσκεται αντιμέτωπη με μια νέα καταστροφή, καθώς η κακοκαιρία «Αθηνά» πλήττει όλη την χώρα. Τα σημαντικότερα προβλήματα καταγράφηκαν την Κυριακή στην πυρόπληκτη Βόρεια Εύβοια, όπου οι κάτοικοι έζησαν δραματικές στιγμές, καθώς επίσης στο Πήλιο και τη Δυτική Πελοπόννησο.

Συγκεκριμένα, πάνω από 200 σπίτια πλημμύρισαν στην πυρόπληκτη περιοχή της Βόρειας Εύβοιας, με τους κατοίκους να περνούν δύσκολη νύχτα, ενώ άλλες 30 οικίες στη Λάρισα βρέθηκαν στο έλεος της θεομηνίας.

Βιβλική καταστροφή στη Βόρεια Εύβοια

Η κάθοδος του νερού της βροχής ήταν ανεξέλεγκτη στα παραλιακά σημεία της Βόρειας Εύβοιας, αφού δεν υπάρχει πια δάσος να το συγκρατήσει. O δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης, μιλώντας στο OPEN την Κυριακή έκανε λόγο για μια βιβλική καταστροφή.

Έκτακτη χρηματοδότηση ύψους 20 εκατ. ευρώ για τις περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις πλημμύρες ανακοίνωσε ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Χρήστος Τριαντόπουλος, ο οποίος βρίσκεται στην Αγία Άννα και καταγράφει τις καταστροφές που άφησε πίσω της η κακοκαιρία Αθηνά. Παράλληλα τόνισε ότι τα αντιπλημμυρικά έργα συνεχίζονται.

«Η Πολιτεία θα είναι δίπλα στους κατοίκους της Βόρειας Εύβοιας και για την αποκατάσταση των ζημιών. Έχουμε ήδη εγκρίνει έκτακτη επιχορήγηση 20 εκατομμυρίων ευρώ», δήλωσε ο κ. Τριαντόπουλος. Ένα ποσό όμως που είναι ελάχιστο για να βοηθήσει την πολύπαθη Εύβοια.

Νωρίτερα ο κ. Τριαντόπουλος από τα Βασιλικά και το Ψαροπούλι δήλωσε: «Από την πρώτη στιγμή, με εντολή πρωθυπουργού, βρεθήκαμε στη Β. Εύβοια και στο πεδίο με το δήμαρχο, αυτοδιοικητικούς και υπηρεσιακούς παράγοντες που άμεσα προχωρούν σε καθαρισμούς και τις πρώτες αποκαταστάσεις. Η στήριξη του κράτους -φυσικά- και θα συνεχιστεί για να καλυφθούν οι οποίες νέες ανάγκες, ενώ τα αντιπλημμυρικά και αντιδιαβρωτικά έργα συνεχίζονται».

Στη Βόρεια Εύβοια βρίσκεται και ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Ευάγγελος Τουρνάς και ο υφυπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Σίμος Κεδίκογλου.

Για εικόνα που παραπέμπει σε «βιβλική καταστροφή», μετά τις πλημμύρες έκανε λόγο ο δήμαρχος Μαντουδίου, Γιώργος Τσαπουρνιώτης. «Το ανατολικό μέτωπο του δήμου από Αγία Άννα έως Κουτσικιά έχει καταστραφεί ολοσχερώς και αυτή τη στιγμή προσπαθούμε να δώσουμε σε κυκλοφορία το οδικό δίκτυο, το οποίο έχει καταστραφεί σε πολλά σημεία. Οι παραλίες έχουν υποστεί συντριπτικές ζημιές. Ένα ρυάκι ενός μέτρου που υπήρχε στην περιοχή έγινε σε 12 μέτρα πλάτος οχετός. Η παραλία του Αχλαδίου έχει γίνει μία απέραντη κοίτη γύρω στα 120 μέτρα πλάτος».

Στη συνέχεια τόνισε ότι «έχουν πλημμυρίσει πάρα πολλά σπίτια, σίγουρα είναι εκατοντάδες, ενώ υπάρχουν και επιχειρήσεις που έχουν καταστραφεί ολοσχερώς. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά ήρθε και έδεσε και αυτή η καταστροφή» σημείωσε. Αναφορικά με τους 4 ηλικιωμένους που είχαν εγκλωβιστεί στην περιοχή της Αγίας Άννας σημείωσε ότι είναι ασφαλείς και μεταφέρθηκαν από τα σπίτια τους με μηχανήματα του δήμου. Παράλληλα τόνισε ότι όλο το βράδυ γίνονταν επιχειρήσεις με απεγκλωβισμούς κατοίκων από πλημμυρισμένα σπίτια.

Είχαν καθαρίσει τα ρέματα αλλά δεν είχαν ξεκινήσει οι αντιδιαβρωτικές εργασίες στο δάσος

Για τις μεγάλες καταστροφές μίλησε και ο δήμαρχος Ιστιαίας – Αιδηψού, κ. Γιάννης Κοτζιάς, ο οποίος σημείωσε ότι οι υπηρεσίες του δήμου μετρούν τις ζημιές που έχουν σημειωθεί και προσπαθούν να δώσουν πρόσβαση σε κομμάτια του οδικού δικτύου απομακρύνοντας βράχια και λάσπες, αλλά και να διευθετήσουν τα ρέματα που ξεχείλισαν γιατί αναμένονται και άλλες βροχές.

«Οι ζημιές είναι πολύ μεγάλες και στο Ψαροπούλι και στα Βασιλικά, όχι μόνο σε σπίτια αλλά και σε εγκαταστάσεις δρόμους, δίκτυα ύδρευσης. Είναι ζημιές που έρχονται και συμπληρώνουν την καταστροφή των πυρκαγιών του Αυγούστου», τόνισε και πρόσθεσε ότι ο υπουργός παρά τω πρωθυπουργώ κ. Τριαντόπουλος είναι στο σημείο για να μεταφέρει στον πρωθυπουργό τις καταστροφές.

Για τα αντιπλημμυρικά έργα σημείωσε ότι «είχαν καθαριστεί τα ποτάμια και τα ρέματα, αλλά δεν είχαν ξεκινήσει αντιδιαβρωτικές εργασίες στο δάσος. Μία λύση σωτηρίας είναι να δημιουργηθούν φράγματα σε σημεία της ορεινής κοίτης που θα μπορούν να κρατήσουν τα νερά και θα δώσουν τέλος στις πλημμύρες».

Καταστροφές σε Λάρισα και Πήλιο

Χείμαρροι κατέκλυσαν, την Κυριακή (10/10), τον παραλιακό δρόμο από Σωτηρίτσα έως Παλιουργιά στην Αγιά Λάρισας, με αποτέλεσμα να κλείσει.

Ακόμα, σε σχετική ανάρτηση στο Facebook, την Κυριακή (10/10), o δήμαρχος Αγιάς, Αντώνης Γκουντάρας, προειδοποίησε για το εξής: «Προσοχή! Μην κάνετε άσκοπες μετακινήσεις στα παραλία του Δήμου Αγιας. Σας παρακαλώ θερμά, μην κινείστε στον παραλιακό δρόμο. Εάν είναι μεγάλη ανάγκη, επικοινωνήστε μαζί μας. Χρησιμοποιήστε τον παράλληλο με τον παραλιακό δρόμο και τις γέφυρες. Ο κίνδυνος είναι μεγάλος!».

Σε σχετική δημοσίευση το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών γίνεται λόγος για τις κατολισθήσεις που σημειώθηκαν, την Κυριακή (10/10), στο Πήλιο, καθώς και στο μεγάλο ύψος βροχόπτωσης στη Ζαγορά.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Χαρακτηριστικά, το meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών επισημαίνει για το Πήλιο: «Σημαντικά προβλήματα έχουν προκληθεί σε περιοχές της Βόρειας Εύβοιας που επλήγησαν από τις μεγάλες πυρκαγιές του καλοκαιριού, καθώς και στο Ανατολικό Πήλιο όπου τα φαινόμενα παρουσιάζουν πολύ μεγάλη διάρκεια. Είναι χαρακτηριστικό ότι από το απόγευμα της Πέμπτης (07/10) έως το απόγευμα τις Κυριακής (10/10), ο αθροιστικός υετός που έχει καταγραφεί στη Ζαγορά Πηλίου μέσα σε 72 ώρες ξεπερνά τα 700 χιλιοστά, ύψος βροχής σχεδόν διπλάσιο από το ετήσιο ύψος βροχόπτωσης της Αθήνας».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.