ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

«Στο πόδι» οι κάτοικοι μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα: Ζημιές σε κτίρια – Δεν ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Νύχτα αγωνίας για τους κατοίκους

«Στο πόδι» οι κάτοικοι μετά τον σεισμό των 5,3 Ρίχτερ στη Φλώρινα: Ζημιές σε κτίρια – Δεν ανοίγουν τα σχολεία τη Δευτέρα

Ταρακουνήθηκε χθες αργά το βράδυ η Φλώρινα, εξαιτίας του σεισμού των 5,3 Ρίχτερ που σημειώθηκε στις 23:43.

Ο σεισμός των 5,3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ που σημειώθηκε, την Κυριακή (09/01), στην περιοχή της Φλώρινας προκάλεσε αρκετές ζημιές σε κτίρια. Συγκεκριμένα, έσπασαν τζαμαρίες σε καταστήματα και σπίτια, ωστόσο, δεν υπάρχουν αναφορές για τραυματισμούς πολιτών. Από εκεί και πέρα τα σχολεία θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα (10/01).

Επίσης, σύμφωνα με σχετική δημοσίευση της τοπικής ιστοσελίδας kozan.gr, σε γενική επιφυλακή τέθηκε η Πυροσβεστική Υπηρεσία της Φλώρινας.

Όπως ήταν φυσικό, οι κάτοικοι της Φλώρινας βγήκαν αναστατωμένοι στους δρόμους και στα πάρκα της πόλης.

Ο κύριος σεισμός ακολουθήθηκε από αρκετούς μετασεισμούς, με τον ισχυρότερο να είναι μεγέθους 4,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και να καταγράφεται από τους σεισμογράφους στις 23:53.

Κλειστά σχολεία

Πάντως, σύμφωνα με αποφάσεις των δημάρχων Φλώρινας, Αμυνταίου και Πρεσπών που επικαλείται σχετική δημοσίευση της τοπικής ιστοσελίδας neaflorina.gr, οι παιδικοί σταθμοί (σε Φλώρινα και Αμύνταιο) και τα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης (σε Φλώρινα, Αμύνταιο και Πρέσπες) θα παραμείνουν κλειστά τη Δευτέρα (10/01).

Βίντεο: Η στιγμή του σεισμού

Λέκκας: Από άγνωστο ρήγμα η σεισμική δόνηση

Ο σεισμός στη Φλώρινα λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής και οι μετασεισμοί που ακολούθησαν έχουν προκαλέσει αναστάτωση σε όλη τη Βόρεια Ελλάδα.

«Είναι ένα ερώτημα το αν ήταν ο κύριος σεισμός. Η προσωπική μου άποψη είναι ότι ήταν αλλά πρέπει να παρακολουθήσουμε την εξέλιξη του φαινομένου. Δεν έχουμε κάποιο προηγούμενο πρόσφατο ιστορικό για να δούμε πώς συμπεριφέρεται η περιοχή. Έχει δώσει σεισμό το 1920 κάποιους μικρούς σεισμούς η περιοχή», είπε ο Ευθύμης Λέκκας, πρόεδρος του ΟΑΣΠ, τα ξημερώματα της Δευτέρας μιλώντας στο Mega.

«Αυτό το ρήγμα το ανιχνεύσαμε χτες το βράδυ, το νοτιοδυτικό κομμάτι του περνάει από την πόλη της Φλώρινας, για αυτό γίνονται αισθητοί και επειδή είναι επιφανειακοί. Η σεισμική δραστηριότητα είναι σε εξέλιξη, έχουμε 13 σεισμούς άνω των 3 βαθμών. Συγκαλέστηκε το συντονιστικό όργανο, είμαστε σε επαφή με τη ΓΓ Πολιτικής Προστασίας», συνέχισε ο ίδιος.

«Οι πρώτες πληροφορίες κάνουν λόγο για κάποιες ζημιές σε παλιά κτίρια. Στην πόλη και στα γύρω χωριά υπάρχουν παλιά κτίρια, άρα θα πρέπει αν προσέξουμε να μη μένουμε σε αυτά, και να μη διερχόμαστε από αυτά», τόνισε ο κ. Λέκκας.

«Η περιοχή χαρακτηρίζεται από έντονη σεισμικότητα. Έχει σεισμούς. Είναι 6-7 ρήγματα στην ευρύτερη περιοχή της βορειοδυτικής Ελλάδας. Η ακτίνα του σεισμού ήταν πολύ μεγάλη, και θα έγινε αισθητός και πέραν των συνόρων μας. Οι πολίτες πρέπει να δείξουν ψυχραιμία, οι συνθήκες είναι δύσκολες και λόγω του ψύχους. Πρέπει να ακολουθούν τις οδηγίες των αρχών», συνέχισε.

Τσελέντης για σεισμό στη Φλώρινα: Βεβαρημένο το σεισμικό ιστορικό στην περιοχή

Από την πλευρά του ο Διευθυντής του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, Άκης Τσελέντης, είπε χαρακτηριστικά «ευτυχώς που είναι έντονη η μετασεισμική. Αυτό μας κάνει να πιστεύουμε ότι είναι ο κύριος σεισμός» εξηγώντας ότι ο σεισμός των 5,3 Ρίχτερ «έγινε πολύ κοντά στην Φλώρινα και με μικρό εστιακό βάθος και γι’ αυτό τον κατάλαβαν στην πόλη».

Σύμφωνα με τον Άκη Τσελέντη ο σεισμός της Κυριακής προκλήθηκε από ρήγμα δυτικά της Φλώρινα που δεν ήταν γνωστό με τον ίδιο να προσθέτει ότι «χωρίς να θέλω να κινδυνολογώ είχαμε ένα βεβαρημένο ιστορικό στην περιοχή καθώς το 1994 σημειώθηκε σεισμός 5,9 Ρίχτερ 40χλμ. από τη Φλώρινα ενώ στην ευρύτερη περιοχή τον Νοέμβριο του 1967 είχαμε σεισμό 6,6 Ρίχτερ βορειοδυτικά της Φλώρινας».

«Από ό,τι φαίνεται ήταν ο κύριος σεισμός» είπε εκ νέου ο κ. Τσελέντης και κάλεσε τους κατοίκους της περιοχής να είναι είναι μακριά από ετοιμόρροπους τοίχους καθώς «η ακολουθία θα ακολουθήσει για ημέρες και εβδομάδες λόγω του μικρού εστιακού βάθους».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Άκης Τσελέντης χαρακτήρισε τέλος πολύ μικρή την πιθανότητα να έχουμε έναν μεγαλύτερο σεισμό, ωστόσο είπε ότι είναι απολύτως φυσιολογικό το ενδεχόμενο να έχουμε έναν μετασεισμό έως και 5 Ρίχτερ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.