ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Φωτιά στην Κορινθία: Εκκενώνονται ακόμη 4 οικισμοί – Πνίγηκε η Αττική από τον καπνό (upd-βίντεο)

Φωτιά στην Κορινθία: Εκκενώνονται ακόμη 4 οικισμοί – Πνίγηκε η Αττική από τον καπνό (upd-βίντεο)

(upd) Σε εξέλιξη εξακολουθεί να βρίσκεται η φωτιά που εκδηλώθηκε χθες το βράδυ σε δασική έκταση, στην περιοχή Σχίνο Λουτρακίου. Μήνυμα από το 112 έλαβαν οι κάτοικοι από το Χάνι Δερβενίου έως την Άνω και Κάτω Πευκενέα για να απομακρυνθούν από την περιοχή.

H φωτιά αυτή την ώρα κινείται προς τον οικισμό Μάζι, ο οποίος από χθες το βράδυ έχει εκκενωθεί.

Πριν λίγη ώρα μάλιστα, εκκενώθηκαν οι περιοχές Κάτω Πεύκη, Χάνι Δερβενίου, ορεινού Αλεποχωρίου και Αιγειρούσες – Ντουράκο ενώ η Πολιτική Προστασία έθεσε σε επιφυλακή και τις υγειονομικές υπηρεσίες.

Για τον λόγο αυτό, οι κάτοικοι των περιοχών έλαβαν, πριν λίγο, SMS στα κινητά τους από το 112 για να απομακρυνθούν από την περιοχή προς τα Μέγαρα.

Ο καπνός και η στάχτη από τη δασική πυρκαγιά του Σχίνου Κορινθίας, έφτασε εξαιτίας των ισχυρών δυτικών-βορειοδυτικών ανέμων πάνω από το λεκανοπέδιο της Αθήνας έως τις Κυκλάδες και την Ικαρία.

Από τις μετρήσεις του δικτύου αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών (ΑΜΣ) της επιχειρησιακής μονάδας ΜΕΤΕΟ του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) προκύπτει ότι κατά την ώρα έναρξης της πυρκαγιάς το βράδυ της Τετάρτης 19 Μαΐου, στην ευρύτερη περιοχή έπνεαν δυτικοί-βορειοδυτικοί άνεμοι με ένταση 5-6 μποφόρ και ριπές έως τα 61 km/h.


Γέμισε στάχτες και καπνό η Αθήνα, με πολλούς πολίτες να δυσκολεύονται να αναπνεύσουν από τον έντονο καπνό, ενώ τα μπαλκόνια έχουν γεμίσει με στάχτες.

Η καταστροφή από την φωτιά στον Σχίνο είναι τεράστια και φέρνει στο μυαλό όλων μας μνήμες από το Μάτι του 2018, καθώς η κυβέρνηση πιάστηκε γι’ ακόμη μία φορά απροετοίμαστη.

Από χθες το βράδυ οι δυνάμεις της Πυροσβεστικής δίνουν μάχη για να θέσουν υπό έλεγχο την μεγάλη πυρκαγιά που ξέσπασε χτες το βράδυ, Τετάρτη 19/5, στον Σχίνο Λουτρακίου. Μέχρι στιγμής έχει κάψει τεράστια ενός πυκνού δάσους, ενώ έχει προξενήσει ζημιές και σε σπίτια.

Σύμφωνα με προβλέψεις της ΕΜΥ, αναμένεται ενίσχυση των ανέμων στην περιοχή.

Αυτήν την ώρα, και με τη συνδρομή των 17 αεροσκαφών που κάνουν συνεχώς ρίψεις νερού, καθώς και τις ισχυρότατες επίγειες δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή της πυρκαγιάς, σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν έχει πλέον ενιαίο μέτωπο, (που τη νύχτα έφτασε και τα 4 χιλιόμετρα), αλλά υπάρχουν πολλές διάσπαρτες εστίες, κάτι που κάνει λίγο καλύτερη την κατάσταση, αλλά οι επικεφαλής φοβούνται αναζωπυρώσεις προς το μεσημέρι.

Πριν από λίγο ο δήμαρχος Λουτρακίου υποστήριξε ότι υπάρχει αναζωπύρωση της πυρκαγιάς, ενώ εξέφρασε τη φοβία του πως η φωτιά μπορεί να φτάσει στο Λουτράκι.

Νωρίτερα το πρωί, με εισήγηση της Πυροσβεστικής απομακρύνθηκαν με δικά τους μέσα και οι κάτοικοι των σπιτιών στα νότια και δυτικά του Αλεποχωρίου, όπου η κατάσταση είχε γίνει δύσκολη, κυρίως λόγω του καπνού.

Εκκενώθηκαν οι οικισμοί Σχίνος, Αγία Σωτήρα, Βαμβακιές, Μαυρολίμνη, Μάζι και Παρασκευά, καθώς και δύο Ιερές Μονές, του Αγίου Ιωάννη και της Αγίας Παρασκευής.

Από νωρίς το πρωί έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων από την Τροχαία, στον κόμβο Μεγάρων- Αλεποχωρίου στο ρεύμα προς Αλεποχώρι και στην περιοχή Δελφίνια επί της οδού Χρυσανθέμων προς Μάζι, ενώ τη νύχτα είχε διακοπεί η κυκλοφορία από Σχίνο προς Αλεποχώρι και στη διασταύρωση του Πόρτο Γερμενό με την Ψάθα, στο ρεύμα προς Ψάθα, προκειμένου να μην υπάρξει κίνδυνος για πολίτες, αλλά και για να μπορούν να κινηθούν ελεύθερα τα πυροσβεστικά οχήματα.

Ζημιές έχουν προκληθεί και στο ηλεκτρικό δίκτυο, καθώς έχουν καεί κολόνες της ΔΕΗ και έχουν κοπεί καλώδια, γι’ αυτό βρίσκονται στην περιοχή συνεργεία του ΔΕΔΗΕ για να αποκαταστήσουν τις ζημιές.

Αρχηγός Πυροσβεστικού Σώματος: «Άγνωστα τα αίτια της πυρκαγιάς»

«Σε ύφεση βρίσκεται αυτή την ώρα η πυρκαγιά στον Σχίνο Κορινθίας», όπως δήλωσε νωρίτερα ο αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Στέφανος Κολοκούρης.

«Η πυρκαγιά είναι σε εξέλιξη, όμως μπορούμε να πούμε ότι είναι σε ύφεση. Προσπαθούμε τμηματικά να τη σβήσουμε, γιατί είναι μια μεγάλη φωτιά που εξελίχθηκε μέσα σε δάσος με πεύκα», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Πρόσθεσε ότι έχουν κινητοποιηθεί στο σημείο δυνάμεις από όλη την Ελλάδα, καθώς το ανάγλυφο της περιοχής είναι δύσκολο «και θέλω να εξαλείψω κάθε κίνδυνο αναζωπύρωσης».

Δεν ενεργοποιήθηκε το 112… για να μην προκληθεί πανικός

Ο εκπρόσωπος Τύπου της Πυροσβεστικής Βασίλης Βαθρακογιάννης είπε ότι «πριν από λίγο δόθηκε εντολή προληπτικής εκκένωσης και στο Αλεποχώρι κυρίως στο νότιο και δυτικό κομμάτι του οικισμού» και κληθείς να σχολιάσει γιατί δεν λειτούργησε το 112 είπε ότι ήταν κεντρική απόφαση για να μην προκληθεί πανικός και γιατί η κατάσταση ήταν απολύτως διαχειρίσιμη σε ό,τι αφορά στις εντολές εκκένωσης που δόθηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας σε 6 οικισμούς και δύο μοναστήρια.

«Δεν χρειάστηκε να λάβουν SMS γιατί δεν κινδύνεψε κανείς, με την έννοια ότι δεν έφτασε η πυρκαγιά σε κατοικούμενα σπίτια», είπε χαρακτηριστικά και συμπλήρωσε, «δεν κρίθηκε απαραίτητη» η αποστολή έκτακτης ειδοποίησης, ενώ παρατήρησε πως «πρέπει να γίνεται με προσοχή η αποστολή τέτοιων μηνυμάτων βραδινές ώρες».

Στάχτες σε μπαλκόνια και καπνοί στον αέρα ακόμα και στο κέντρο της Αθήνας

Όπως γράφουν πολλοί χρήστες στο Twitter, οι καπνοί στην ατμόσφαιρα και οι στάχτες έφτασαν μέχρι και στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και σε Πειραιά, Νέα Σμύρνη, ακόμα και Χαλάνδι.

Σε έκτακτη ανακοίνωσή του στο Facebook, το Forecast Weather Greece καλούσε τους κατοίκους σε αρκετές περιοχές να κλείσουν τα παράθυρά τους εξαιτίας του καπνού.

«Λόγω των Β.δυτικών ανέμων ο καπνός τις επόμενες ώρες ίσως είναι πιο έντονος. Κλείστε τα παράθυρα στις περιοχές που βρίσκονται μέσα στο πλαίσιο. Από τους Αγίους Θεοδώρους, Κινέτα, Μέγαρα Σαλαμίνα, Αίγινα και σε όλη την Αττική. Το μέτωπο είναι μεγάλο. Οι άνεμοι θα εξασθενήσουν το πρωί. Ακολουθήστε μας και στην ομάδα μας» αναφέρει.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.