Δύσκολη νύχτα στον Έβρο – «Μάχη» για να σωθεί ο πυρήνας του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς

Μέτωπο δύο χιλιομέτρων που καίει πυκνό δάσος

Δύσκολη νύχτα στον Έβρο – «Μάχη» για να σωθεί ο πυρήνας του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς

Δύσκολη παραμένει η κατάσταση στο Έβρο όπου έχει ξεσπάσει φωτιά κοντά στο δάσος της Δαδιάς, η οποία καίει “τραχεία πεύκη”, ένα είδος πεύκου της περιοχής και πλέον έχει επεκταθεί και μέσα σε αυτό.

Το πύρινο μέτωπο έχει πάρει πολύ μεγάλες διαστάσεις με την έκταση του να υπολογίζεται σε 2 χιλιόμετρα και, όπως έγινε γνωστό αργά το βράδυ, της Πέμπτης η πυρκαγιά βρίσκεται μέσα στο εθνικό πάρκο.

Για την ώρα δεν φαίνεται να απειλούνται κατοικημένες περιοχές.

Αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής ανέφεραν ότι ο πρώτος στόχος των επίγειων δυνάμεων είναι να αποτρέψουν την εξάπλωση της πυρκαγιάς εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Για τον σκοπό αυτό γίνεται προσπάθεια και από τα μηχανήματα έργου του Στρατού για τη δημιουργία αντιπυρικών ζωνών. Μετά και την απόσυρση των εναέριων μέσων λόγω σκότους, οι πυροσβεστικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή ενισχύθηκαν. Τα εναέρια μέσα αναμένεται να επιστρέψουν με το πρώτο φως της ημέρας.

Συγκεκριμένα, επιχειρούν 140 πυροσβέστες με 70 οχήματα, 120 άτομα πεζοπόρων τμημάτων και 33 άτομα «Δευκαλίωνας» του Στρατού Ξηράς.

Αργά το βράδυ της Πέμπτης, όπως δήλωσε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Πέτρος Ανθόπουλος, ο οποίος εκτελεί καθήκοντα διευθυντή Δασών Έβρου, η φωτιά έχει καθηλωθεί λόγω των πολύ ασθενών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Ωστόσο, το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει το γεγονός ότι οι φλόγες κινούνται νοτιοδυτικά σε πυκνό και ώριμο πευκοδάσος εντός του πυρήνα του Εθνικού Πάρκου της Δαδιάς.

Με το πρώτο φως της ημέρας θα ξεκινήσουν σε δύο κύματα τα εναέρια μέσα. Στην από αέρος επιχείρηση θα πάρουν μέρος 2 ελικόπτερα Mi8, 2 Erickson, 2 PZL, 2 CL415, ένα ΑΒ214 και ένα ΒΚ117.

Δείτε τις προσπάθειες του στρατού να ανοίξει αντιπυρικές ζώνες

evros1
evros2
evros3
evros4
evros5

Περιγράφοντας νωρίτερα στο ΑΠΕ-ΜΠΕ την εικόνα της πυρκαγιάς η προϊσταμένη του Δασαρχείου Σουφλίου, Γιάννα Διαγκάκη, αναφέρει πως η πυρκαγιά κατευθύνεται νότια σχηματίζοντας ένα ενιαίο μέτωπο περίπου δύο χιλιομέτρων, ενώ συνολικά εντοπίζονται τέσσερις εστίες με τις μεταξύ τους αποστάσεις στα περίπου 500 με 1.000 μέτρα.

«Η πιο δύσκολη πυρκαγιά αυτή την ώρα είναι στη Δαδιά Έβρου» ανέφεραν αξιωματούχοι της Πυροσβεστικής που έχουν εικόνα για την κατάσταση που επικρατεί σε όλα τα πύρινα μέτωπα στην επικράτεια.

Οι άνεμοι στην περιοχή παραμένουν ασθενείς, ωστόσο το έργο της κατάσβεσης δυσχεραίνει η ευφλεκτότητα της υφιστάμενης βλάστησης που αποτελείται κυρίως από πεύκα.

Δείτε το σημείο της φωτιάς στον χάρτη 1-1658415221

Δείτε φωτογραφία του e-evros.gr, από το μέτωπο της φωτιάς στις 17.00

2-1658414805
Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.