ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Επικίνδυνα καλώδια για πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης

Τα καλώδια έχουν ξεκολλήσει από κολώνα και αιωρούνται μέσα σε πευκόφυτη περιοχή

Επικίνδυνα καλώδια για πυρκαγιά στο Νταού Πεντέλης

Η επόμενη πυρκαγιά στην Αττική ενδεχομένως να ξεκινήσει από τον οικισμό της Διώνης Πικερμίου που είναι στην περιοχή Νταού Πεντέλης, περιοχή η οποία τα τελευταία χρόνια πλήττεται αγρίως από πυρκαγιές, χωρίς να λησμονείται ότι από εκεί ξεκίνησε η φονική πυρκαγιά που έφτασε μέχρι το Μάτι και χάθηκαν 103 συνάνθρωποι μας.

Και πιθανά η νέα πυρκαγιά στην Ανατολική Αττική θα ξεκινήσει από πάροδο της οδού Γλαύκα του οικισμού της Διώνης, καθώς εδώ και καιρό, πλεξούδα ηλεκτροφόρων καλωδίων της ΔΕΗ έχουν ξεκολλήσει από κολώνα και αιωρούνται μέσα σε πευκόφυτη περιοχή σε απόσταση λιγότερο από ένα μέτρο από το έδαφος.

kalodia-

Και η πλεξούδα των ηλεκτροφόρων καλωδίων δεν είναι μόνο σε απόσταση λιγότερη από ένα μέτρο από τα έδαφος (που είναι γεμάτο από ξερά χόρτα), τα καλώδια σε κάποιο σημείο έχουν ένωση μεταξύ τους, η οποία με το παραμικρό αεράκι έρχεται σε συνεχή επαφή με τα πεύκα και το ένα τρίβεται πάνω στο άλλο.

Όπως έλεγαν κάτοικοι της Διώνης εάν δεν αποκαταστήσει η ΔΕΗ αμέσως τη βλάβη που δημιουργηθεί εδώ και καιρό, θα προκληθεί νέα πυρκαγιά και θα αποτεφρώσει ότι έχει σωθεί μέχρι τώρα στην περιοχή, πλέον του ότι θα καούν και σπίτια. kalodia

Τα προβλήματα με την πρόβλεψη αποτροπής πυρκαγιών από την ΔΕΗ, αλλά και της Νομαρχίας, όπως και του Δήμου, δεν είναι λίγα στην περιοχή Διώνης, Αγίου Σπυρίδωνα, Νταού Πεντέλης, Καλλιτεχνούπολης, κ.λπ.

Και αυτό, γιατί η ΔΕΗ αναθέτει σε εργολάβους, κατά κανόνα αλλοδαπούς, να κόβουν υψηλά τα κλαδιά δένδρων που είναι κοντά σε ηλεκτροφόρα καλώδια, χωρίς όμως να υπάρχει κανένας έλεγχος από την πλευρά της ΔΕΗ.

Έτσι, οι εργολάβοι είτε αφήνουν πάνω στα υψηλά δένδρα κομμένα κλαδιά, δημιουργώντας έτσι εστίες υψηλού κινδύνου, είτε δεν μαζεύουν όλα τα κλαδιά που κόβουν δημιουργώντας και πάλι έτσι εστίες υψηλού, ενώ σε άλλες περιπτώσεις πετούν τα κομμένα κλαδιά σε ρεματιές, δημιουργώντας νέες εστίες πυρκαγιών. kalodia-penteli

Ακόμη, περιοχές αναγνωρισμένες ως περιοχές πρασίνου με πλούσια βλάστηση και πεύκα έχουν ανακαταληφθεί εδώ και χρόνια και έχουν μετατραπεί σε χώρους μπάζων, ενώ θα μπορούσαν να είναι χώροι περιπάτου, κ.λπ. Όπως και ρεματιές ξεροπόταμων είναι εγκαταλειμμένες και είναι γεμάτες ξερά δένδρα, κλαδιά, κ.λπ.

Παράλληλα, η Νομαρχία και ο Δήμος, δεν κόβουν και δεν μαζεύουν τεράστια κλαδιά που έχουν σπάσει από την χιονόπτωση του περασμένου χειμώνα που βρίσκονται εντός πευκόφυτων περιοχών από τις οποίες διέρχονται κεντρικές και μη οδικές αρτηρίες, καθιστώντας έτσι άμεσο των κίνδυνο εκδήλωσης πυρκαγιάς.

Επίσης, δεν ελέγχονται από τον Δήμο οι ιδιοκτήτες οικοπέδων, τα οικόπεδα των οποίων είναι μέσα στους αστικούς ιστούς και είναι γεμάτα ξερά δένδρα, κλαδιά, χόρτα, κ.λπ.

Οι ιδιοκτήτες, όπως είναι γνωστό, έχουν υποχρέωση αποξήλωσης των οικοπέδων προς αποτροπή πυρκαγιών ή επέκταση πυρκαγιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Έτσι, κάτω από το αδιάφορο βλέμμα των αρμοδίων τοπικών παραγόντων ο κίνδυνος εκδήλωσης μιας νέας πυρκαγιάς στην Ανατολική Αττική, είναι πολύ κοντά.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.