ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Φονικό στα Τέμπη: Στην ανακρίτρια τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων – Έρχονται νέες διώξεις

Ενδεχομένως ακόμη και εντός της ημέρας θα ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις

Φονικό στα Τέμπη: Στην ανακρίτρια τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων – Έρχονται νέες διώξεις

Συνεχίζεται η έρευνα για την απόδοση ευθυνών για το σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών. Με τον 59χρονο σταθμάρχη Λάρισας να παραμένει προφυλακισμένος μετά την απολογία του, όπως όλα δείχνουν οι αρμόδιες Αρχές είναι κοντά σε νέες ποινικές διώξεις σε βάρος συγκεκριμένων προσώπων.

Η έρευνα των δικαστικών αρχών σε αυτή τη φάση προσανατολίζεται σε τουλάχιστον τέσσερα άτομα που υπηρεσιακά βρίσκονται πάνω από τον σταθμάρχη της Λάρισας και φέρεται να έχουν κι αυτοί μερίδιο ευθύνης για τα όσα συνέβησαν τη μοιραία νύχτα.

Συνεπώς, σύντομα ενώπιον της Δικαιοσύνης για εξηγήσεις αναμένεται να βρεθούν στο άμεσο μέλλον και άλλα στελέχη του ΟΣΕ. Ακολούθως, εάν κριθεί λάθος χειρισμός ή παραλείψεις από μέρος των συγκεκριμένων προσώπων που έχουν μπει στο κάδρο των ερευνών, η άσκηση νέων ποινικών διώξεων είναι μονόδρομος.

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι στιγμής ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και πρόκληση σωματικών βλαβών από αμέλεια κατά συρροή και διατάραξη ασφαλείας συγκοινωνιών έχει ασκηθεί μόνο στο 59χρονο σταθμάρχη της Λάρισας.

Στην ανακρίτρια τα πορίσματα των πραγματογνωμόνων

Την ίδια ώρα, στα χέρια της ανακρίτριας βρίσκονται τα πορίσματα των δικαστικών πραγματογνωμόνων για την τραγωδία στα Τέμπη, με τις δικαστικές αρχές να ερευνούν την υπόθεση αναζητώντας τι πραγματικά συνέβη και ποιοι είναι οι υπεύθυνοι.

Οι δύο εξειδικευμένοι επιστήμονες συνέταξαν και παρέδωσαν πόρισμα στις ανακριτικές αρχές, αφού ορίστηκαν από τον προϊστάμενο της Εισαγγελίας Λάρισας Απόστολο Τζαμαλή.

Τα πολυσέλιδα πορίσματα είναι πλέον στην κατοχή των ανακριτικών αρχών και, σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, περιέχουν κρίσιμα στοιχεία που «φωτίζουν» τα αίτια του δυστυχήματος και τις ευθύνες αυτών που σε πρώτη φάση το προκάλεσαν.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, πληροφορίες αναφέρουν ότι ενδεχομένως ακόμη και εντός της ημέρας θα ασκηθούν συμπληρωματικές διώξεις.

Μέχρι στιγμής, η διαδικασία έχει προχωρήσει για την απόδοση ποινικών ευθυνών, σε αυτήν τη φάση, στον επιθεωρητή που τοποθέτησε τον προφυλακισθέντα σταθμάρχη στις νυχτερινές βάρδιες, ενώ στο μικροσκόπιο των ερευνών βρίσκονται και πρόσωπα που εμπλέκονται στην τραγωδία στα Τέμπη, όπως στον σταθμάρχη της προηγούμενης βάρδιας που όφειλε να είναι στο πόστο του ως τις 11 και έφυγε νωρίτερα. Το περιβάλλον του προηγούμενου σταθμάρχη επιμένει πάντως ότι έφυγε κανονικά στην ώρα του.

Τα εξαντλητικά ωράρια

Στο Star μίλησαν χθες οι δύο σταθμάρχες που έκαναν τις προηγούμενες βάρδιες από τον προφυλακισμένο συνάδελφό τους. Όπως είπαν, τα ωράρια ήταν εξαντλητικά ενώ ο ένας εξ αυτών τόνισε πως θα μπορούσε να ήταν αυτός στη θέση του, αλλά άλλαξε τη βάρδια λόγω φόρτου εργασίας.

Ο ένας σταθμάρχης που μίλησε στο Star ισχυρίστηκε ότι αναγκάστηκε να αλλάξει τη βραδινή βάρδια του με την πρωινή λόγω εξάντλησης, αφού δούλευε χωρίς ρεπό επί 20 ημέρες. Πρόκειται για τη βραδινή βάρδια της μοιραίας νύχτας της 28ης Φεβρουαρίου με την τραγωδία στα Τέμπη.

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι οι σταθμάρχες αναγκάζονταν να αλλάζουν μεταξύ τους τις βάρδιες, ώστε να εξυπηρετήσουν τις δικές τους υποχρεώσεις που είχαν, καθώς τα ωράρια είναι εξαντλητικά.

Σχετικά με τον σταθμάρχη που είχε την αμέσως προηγούμενη βάρδια από τον 59χρονο κρατούμενο, ισχυρίζεται ότι έκανε επιτυχημένα 35 ελιγμούς τρένων από τις 14:00 έως τις 23:00 και ότι σχόλασε κανονικά στην ώρα του. Είπε πως ο πρώτος ελιγμός του 59χρονου συναδέλφου του προκάλεσε την σύγκρουση των δύο αμαξοστοιχιών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.