Φωτιά στην Πεντέλη: Τα βίντεο «δείχνουν» οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού – Δεκάδες σπίτια στο «κόκκινο»

Εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας, προκαταρτικής εξέτασης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών

Φωτιά στην Πεντέλη: Τα βίντεο «δείχνουν» οργανωμένο σχέδιο εμπρησμού – Δεκάδες σπίτια στο «κόκκινο»

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες της Διεύθυνσης Αντιμετώπισης Εγκλημάτων Εμπρησμού για τα αίτια πίσω από τη μεγάλη πυρκαγιά της Πεντέλης, η οποία άφησε πίσω της δεκάδες καμένα σπίτια, ενώ χιλιάδες στρέμματα δάσους έγιναν στάχτη.

Στα χέρια των στελεχών του ανακριτικού της Πυροσβεστικής βρίσκονται δύο βίντεο τα οποία εξετάζουν καρέ-καρέ, προκειμένου να εξακριβώσουν αν την ώρα που μαινόταν η πυρκαγιά στην Πεντέλη κάποιοι έστηναν σκηνικό εμπρησμού.

Στο πρώτο υλικό, διακρίνεται ένας μαυροντυμένος άνδρας να περνά ένα δρόμο στην περιοχή, Χριστούπολη Σπατών, να κάνει κάποιες «ύποπτες» κινήσεις πίσω από ένα δέντρο και να φεύγει τρέχοντας. Στη συνέχεια, ένα πύρινο μέτωπο φαίνεται να ξεσπά στα πλάνα που κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Το δεύτερο βίντεο δείχνει μια έκρηξη λίγα λεπτά αργότερα στην περιοχή της Παλλήνης. Η κάμερα έχει καταγράψει τη στιγμή που ένα κοντέινερ που βρισκόταν σε οικόπεδο, ελάχιστα μέτρα από το δάσος και ανάμεσα σε κατοικίες, κυριολεκτικά ανατινάζεται.

Από την έκρηξη, μια μεταλλική αντλία εκσφενδονίζεται με φονική ταχύτητα, ισοπεδώνει την καγκελόπορτα και καρφώνεται στην είσοδο της πολυκατοικίας.

Οι κάτοικοι κατάφεραν να σβήσουν τη φωτιά που προκλήθηκε από την έκρηξη, ωστόσο, οι αρχές εξετάζουν αν το συμβάν αποτελεί μέρος ενός οργανωμένου σχεδίου εμπρησμού που στήθηκε στην Πεντέλη τη νύχτα της Τρίτης.

Τις επόμενες ημέρες, δεν αποκλείεται στις έρευνες να συνδράμουν και αστυνομικοί της Ασφάλειας ώστε να ταυτοποιηθεί ο δράστης που διακρίνεται στο επίμαχο βίντεο από τα Σπάτα και να διαπιστωθεί αν υπήρξε εμπρησμός.

Οι έρευνες κινούνται με ταχύτατους ρυθμούς μετά και την εντολή για τη διενέργεια κατεπείγουσας, προκαταρτικής εξέτασης για την αναζήτηση ποινικών ευθυνών προς κάθε κατεύθυνση για τις φωτιές σε Πεντέλη και Μέγαρα από την προϊσταμένη της Εισαγγελίας Εφετών Αθηνών, κ. Μαρία Γκανέ.

Παράλληλα, η προϊσταμένη της Εισαγγελίας Πρωτοδικών Αθηνών, κ. Σωτηρία Παπαγεωργακοπούλου, καλείται να αξιολογήσει το βιντεοληπτικό υλικό και τις μαρτυρίες που συλλέγουν τα στελέχη της πυροσβεστικής και να ερευνήσει αν έχουν τελεστεί τα αδικήματα του εμπρησμού, του εμπρησμού δάσους και της παράβασης του νόμου προστασίας του περιβάλλοντος.

Την ίδια ώρα, ολοκληρώνεται το πρώτο μέρος της αυτοψίας που πραγματοποιούν τα κλιμάκια του υπουργείου Υποδομών στα κτίρια τα οποία υπέστησαν ζημίες από τη μεγάλη πυρκαγιά.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία, οι μηχανικοί έχουν ελέγξει συνολικά 251 κτίρια. Από αυτά, 54 σπίτια κρίθηκαν ακατάλληλα για κατοικία, ενώ τα κλιμάκια σχημάτισαν με κόκκινο σπρέι τη σήμανση ακαταλληλότητας σε 5 κατάστηματα, 17 αποθήκες και 1 εκκλησία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η επιθεώρηση των κτιρίων θα συνεχιστεί και τις επόμενες ημέρες για όσους ιδιοκτήτες έλειπαν από την περιοχή με σκοπό να κλείσει άμεσα η καταγραφή των ζημιών και να προχωρήσει η καταβολή των αποζημιώσεων στους πυρόπληκτους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.