ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Ο Κασσελάκης θα τα «κουτσοκαταφέρει» στις ευρωκάλπες , ο Κούλης θα μείνει πρωθυπουργός, έτσι ή αλλιώς. Αυτόν τον Ανδρουλάκη λυπάμαι...

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Εκτός ελέγχου για 6η συνεχή ημέρα η φωτιά στη Ρόδο – Πυρκαγιές σε Εύβοια, Αίγιο, Μεσσηνία, Βοιωτία, Επίδαυρο

Εκκενώνονται τέσσερις οικισμοί στην Κάρυστο

Σε πύρινο κλοιό η χώρα: Εκτός ελέγχου για 6η συνεχή ημέρα η φωτιά στη Ρόδο – Πυρκαγιές σε Εύβοια, Αίγιο, Μεσσηνία, Βοιωτία, Επίδαυρο

Ενώ η μεγάλη φωτιά καίει ανεξέλεγκτα για 6η συνεχή ημέρα στην Ρόδο με τις καταστροφές στον δασικό πλούτο και στον τουρισμό να είναι ανυπολόγιστες,  νέες πυρκαγιές έχουν ξεσπάσει σε Εύβοια, Αίγιο, Μεσσηνία, Βοιωτία, Επίδαυρο, Καρούτες Ευρυτανίας, Ξυλόκαστρο, και Κορινθία.

Το πύρινο μέτωπο εκτείνεται σε τρία σημεία και συγκεκριμένα σε Ασκληπιείο, Λάερμα και στον Απόλλωνα προς Στεφάνια. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν μάχη για να διασωθεί ο οικισμός Ασκληπιείο ενώ προς το Κιοτάρι και νοτιοδυτικά προς το Γεννάδι χωματουργικά μηχανήματα δημιουργούν αντιπυρικές ζώνες για να μην περάσει η φωτιά το ρέμα.

Από Απόλλωνα προς Στεφάνια οι αναζωπυρώσεις είναι συνεχείς με τις δυνάμεις να καταβάλλουν μεγάλη προσπάθεια ώστε να μην επεκταθεί η πύρινη λάιλαπα προς το πυκνό δάσος. Στα Λάερμα βρίσκεται το άλλο μεγάλο ενεργό μέτωπο με τα εναέρια μέσα να επιχειρούν να το περιορίσουν. Εν τω μεταξύ εκκενώθηκε προληπτικά η Ιερά Μονή Θάρρι όπου διέμεναν πέντε μοναχοί.

Πριν από λίγο σήμανε νέος συναγερμός στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ρόδου, καθώς – σύμφωνα με τη Ροδιακή- εκτός από τις συνεχείς αναζωπυρώσεις, που υπάρχουν ζητήθηκε και η συνδρομή εκτάκτως για μέτωπο της φωτιάς στην περιοχή των Μασσάρων, το οποίο πλησιάζει επικίνδυνα το πρατήριο υγρών καυσίμων που βρίσκεται στο χωριό.

Την ίδια ώρα: Ισχυρές δυνάμεις από εδάφους και αέρος μαζί με μηχανήματα έργου επιχειρούν στη φωτιά στην Υλίκη στη Βοιωτία, η οποία εκδηλώθηκε λίγο πριν τις 15:00 το μεσημέρι και πήρε μεγάλες διαστάσεις απειλώντας την Ιερά Μονή Μαζαράκη.

Ο προϊστάμενος της Πολιτικής Προστασίας στη Βοιωτία, Μάριος Κακοσαίος, ανέφερε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Έχουμε κάνει προετοιμασία για την εκκένωση του μοναστηριού αλλά προς το παρόν δεν χρειάζεται, καθώς η φωτιά είναι πολύ μακριά από το συγκεκριμένο σημείο. Υπάρχουν επίγεια και εναέρια μέσα που πιστεύουμε ότι δεν θα την αφήσουν να επεκταθεί προς τα εκεί».

Ήδη στην περιοχή βρίσκονται και επιχειρούν 16 οχήματα, 45 πυροσβέστες δύο ελικόπτερα και επτά αεροσκάφη. Στην Εύβοια, στον Πλατανιστό Καρύστου έχει τρία μέτωπα. Στο ένα με τη μεγαλύτερη δυσκολία επιχειρούν δύο αεροσκάφη.

Στην Κάρυστο έχει σημάνει συναγερμός από μεγάλη φωτιά ενώ έχει εκκενωθεί προληπτικά το χωριό Ποτάμι.

Σύμφωνα με νεότερη οδηγία αποφασίστηκε η εκκένωση τεσσάρων οικισμών στην Κάρυστο, αλλά είναι άγνωστο εάν σε αυτούς συμπεριλαμβάνεται το χωριό Ποτάμι ή πρόκειται για επιπρόσθετους οικισμούς.  

Σημειώνεται πως η φωτιά εκδηλώθηκε το μεσημέρι της Κυριακής στη θέση  Πλατανιστό Καρύστου, η οποία καίει δέντρα και χαμηλή βλάστηση.

Σύμφωνα με όσα μεταδίδει το evima, τα ενεργά μέτωπα είναι τρία: δύο στο Πλατανιστό κι άλλο ένα μέτωπο στο Λινάρι. Στο σημείο ήδη βρίσκονται δυνάμεις της Πυροσβεστικής από την περιοχή.

Σε εξέλιξη και η φωτιά στο Αίγιο, με τους καπνούς να φαίνονται από τις παραλίες της περιοχής που έχουν γεμίσει από κόσμο.

Η φωτιά ξέσπασε λίγο πριν τις 16:00 στην περιοχή Μαμουσιά στο Αίγιο στην θέση Δερβενάκια. Σπεύδουν επιτόπου ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις, καθώς οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πυρκαγιά είναι μεγάλη και υπάρχει κίνδυνος επέκτασης. Η περιοχή βρίσκεται σήμερα στο «κόκκινο» από πλευράς επικινδυνότητας και οι φόβοι επιβεβαιώθηκαν.

Στο έργο της κατάσβεσης παίρνουν μέρος 47 πυροσβέστες, 2 πεζοπόρα τμήματα, 2 οχήματα, ενώ ρίψεις πραγματοποιούν 3 αεροσκάφη και δύο ελικόπτερα. Συγκεκριμένα, στο σημείο επιχειρούν 26 πυροσβέστες με 9 οχήματα, 1 πεζοπόρο τμήμα, ενώ πραγματοποιούν ρίψεις νερού δύο αεροσκάφη.

Οι πυροσβεστικές δυνάμεις αναμένεται να ενισχυθούν. Η φωτιά εξαπλώθηκε γρήγορα λόγω των ισχυρών ανέμων που πνέουν στην περιοχή.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην Κορώνη η πυρκαγιά φαίνεται πως έχει «οριοθετηθεί», με ότι αυτό μπορεί να σημαίνει. Πυρκαγιά έχει ξεσπάσει  και σε αγροτοδασική έκταση στο Μετόχι Επιδαύρου. Σύμφωνα με την Πυροσβεστική, η φωτιά δεν απειλεί κάποιον οικισμό μέχρι στιγμής. Στο σημείο επιχειρούν 25 πυροσβέστες, μία ομάδα πεζοπόρου τμήματος, επτά οχήματα ενώ από αέρος συνδράμει ένα ελικόπτερο.    

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.