Πολωνία: Μαζική προμήθεια 980 αρμάτων μάχης K2 «Black Panther», 648 αυτοκινούμενων πυροβόλων K9 και 48 μαχητικών FA-50

Θα αποτελέσουν τον κορμό των πολωνικών δυνάμεων

Πολωνία: Μαζική προμήθεια 980 αρμάτων μάχης K2 «Black Panther», 648 αυτοκινούμενων πυροβόλων K9 και 48 μαχητικών FA-50

Η Πολωνία υπέγραψε «πλαίσιο – συμφωνιών» για να αγοράσει 48 ελαφρά μαχητικά αεροσκάφη τύπου FA-50 από τη Νότια Κορέα, οι οποίες ακόμα προβλέπουν την προμήθεια 980 τεθωρακισμένων αρμάτων μάχης τύπου K2 «Black Panther» και 648 τεθωρακισμένων αυτοκινούμενων πυροβόλων τύπου K9, όπως μετέδωσε και το πρακτορείο ειδήσεων Yonhap.

Οι «Μαύροι Πάνθηρες» στο πολωνικό οπλοστάσιο

Σε ό,τι αφορά αρχικά την προμήθεια 980 τανκς τύπου K2, ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας δήλωσε ότι το εξοπλιστικό πρόγραμμα θα ολοκληρωθεί σε δύο φάσεις. Στην πρώτη φάση, η οποία θα ολοκληρωθεί φέτος, προβλέπεται η παραλαβή 180 αρμάτων μάχης στη βασική διαμόρφωση και στην δεύτερη φάση προβλέπεται η παραλαβή 800 τανκς στην διαμόρφωση K2PL, τα οποία ωστόσο θα είναι κατασκευασμένα στην Πολωνία, στο πλαίσιο της μεταφοράς τεχνογνωσίας που συμφώνησαν οι δύο πλευρές.

Τέλος τα πρώτα 180 άρματα μάχης θα διαμορφωθούν με την σειρά τους στην έκδοση «K2PL» ώστε να υπάρχει ομοιοτυπία. Σύμφωνα με αναλυτές, η Βαρσοβία επιθυμεί να «καλύψει» το κενό στις τεθωρακισμένες δυνάμεις της, που άφησαν τα άρματα μάχης τύπου T-72 και PT-91 που έστειλε στην Ουκρανία.

Το «Black Panther» θεωρείται ένα από τα πιο ακριβά άρματα μάχης στον κόσμο, με σύγχρονα λειτουργικά συστήματα και κατασκευαστικά χαρακτηριστικά, με «αιχμή του δόρατος» το πυροβόλο 120 χιλιοστών της Rheinmetall. Ακόμα, η Πολωνία αγόρασε 648 τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα τύπου K9.

«Ψήνεται» η προμήθεια των μαχητικών FA-50

Αναφορικά με την προμήθεια των FA-50, ο Πολωνός Υπουργός Άμυνας Μάριους Μπλάζακ είχε δηλώσει ότι η επιλογή αυτή βασίστηκε στην αποτελεσματικότητα και την αξιοπιστία των μαχητικώντην ταχύτητα της παράδοσής τους. Σημειώνεται πως το FA-50 είναι διθέσιο μονοκινητήριο μαχητικό που έχει βασιστεί στο εκπαιδευτικό αεροσκάφος τύπου T-50 της κατασκευάστριας εταιρείας KAI.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα αεροσκάφη αυτά έχουν μέγιστο μικτό βάρος απογείωσης 12,3 τόνων, εκ των οποίων μέγιστο ωφέλιμο φορτίο πυρομαχικό 4,5 τόνους. Το μαχητικό FA-50 μπορεί να εξοπλιστεί με πυραύλους αέρος – αέρος μικρού βεληνεκούς τύπου AIM-9 Sidewinder,  πυραύλους αέρος – εδάφους τύπου AGM-65 Maverick, βόμβες τύπου GBU-38/B, CBU- 105, βόμβες γενικής χρήσης τύπου Mk-82 και αλλά και βόμβες διασποράς. Τα μαχητικά τύπου FA-50 διαθέτουν επίσης πυροβόλο όπλο τύπου Gatling των 20 χιλιοστών και εκτοξευτή ρουκετών τύπου LAU-3/A των 2,5 ιντσών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.