ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Πτώση F-16 στην Ψαθούρα: Όταν το 2007 χάνονταν ένα άλλο F-16 της ΠΑ

Τότε η πτώση είχε μετατραπεί σε τραγωδία

Πτώση F-16 στην Ψαθούρα: Όταν το 2007 χάνονταν ένα άλλο F-16 της ΠΑ

Στην Ψαθούρα, στην ίδια περιοχή που το μεσημέρι της Τετάρτης (20/3) κατέπεσε το μαχητικό αεροσκάφος F-16 της ΠΑ, είχε γραφτεί μια τραγωδία όταν το 2007 και τότε ένα F-16 είχε πέσει με τον πιλότο της Πολεμικής Αεροπορίας να βρίσκει τον θάνατο.

Ήταν Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου, στις 7:41 όταν χάθηκε. Είχε νυχτώσει και το F-16 συμμετείχε σε άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας. Έπεσε νότια του Αγίου Όρους στην περιοχή Ψαθούρα. Ήταν ακριβώς ο ίδιος τύπος αυτό που έπεσε στην ίδια περιοχή πριν από 17 χρόνια: F-16 Block 52+ από την 337 Μοίρα της 110 Πτέρυγας Μάχης. Κυβερνήτης ήταν ο 35χρονος Σμηναγός Αθανάσιος Μπατσαράς.

Η επικοινωνία με τον χειριστή του αεροσκάφους χάθηκε ενώ βρισκόταν στο πεδίο βολής Ψαθούρα. Ήταν σε απόσταση 20 μιλίων νότια του ακρωτηρίου Άθω, πετούσε σε ύψος 11.000 ποδών. Το F-16 Block 52+ του Αθ. Μπατσαρά μετείχε σε άσκηση με άλλα ένα F-16 και δύο Mirage. Το σενάριο προέβλεπε ότι τα τέσσερα μαχητικά μετείχαν σε αναχαίτιση εχθρικού βομβαρδιστικού. Αλλά εν μέσω της νυχτερινής άσκησης χάθηκε η επικοινωνία με τον πιλότο του F-16.

Τον βρήκε τουρκική φρεγάτα

Και τότε, όπως και τώρα, δόθηκε άμεσα εντολή και ξεκίνησε επιχείρηση Έρευνας και Διάσωσης. Μετείχαν τρία ελικόπτερα SUPER PUMA, ένα μεταγωγικό C-130 ενώ στην περιοχή κατέπλευσαν μία φρεγάτα, μία κανονιοφόρος και δύο σκάφη του Λιμενικού Σώματος. Αλλά τελικά, ο Σμηναγός Αθ. Μπατσαράς ανεσύρθη νεκρός στα διεθνή ύδατα από τουρκική φρεγάτα.

Η σορός του παρελήφθη από ελληνικό ελικόπτερο Super Puma, περίπου τρεις ώρες μετά το δυστύχημα και διακομίσθηκε στο 251 ΓΝΑ. Μέχρι τότε, είχε γράψει περί τις 1.500 ώρες πτήσεις στην Πολεμική Αεροπορία.

Αν και εγκατέλειψε το αεροσκάφος, αυτό έγινε ενώ πετούσε σε χαμηλό ύψος και είχε υψηλή ταχύτητα. Το F-16 συνετρίβη. Τότε, ως πιθανή αιτία της πτώσης θεωρήθηκε η απώλεια προσανατολισμού που είχε ως αποτέλεσμα την απώλεια ελέγχου του αεροσκάφους.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο 35χρονος Σμηναγός Αθ. Μπατσαράς σκοτώθηκε ενάμιση χρόνο μετά τον γάμο του και δεν πρόλαβε να δει τον γιο του, που γεννήθηκε 5 μήνες μετά τον θάνατό του.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.