ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

ΗΠΑ: Στέλνει ηχηρό μήνυμα σε Ρωσία και Κίνα – Αγοράζει 10.000 νέους πυραύλους

ΗΠΑ: Στέλνει ηχηρό μήνυμα σε Ρωσία και Κίνα – Αγοράζει 10.000 νέους πυραύλους

Ο Στρατός των ΗΠΑ ενισχύεται περαιτέρω, καθώς στον προϋπολογισμό του Πενταγώνου για το νέο έτος υπάρχουν κονδύλια για 10,193 πυραύλους εδάφους-εδάφους.

Το 2019 είχαν παραγγελθεί 8,101 πύραυλοι και το 2018 6,936.

Όπως φαίνεται, ο Στρατός των ΗΠΑ υιοθετεί μια νέα δυναμική στα έμμεσα πυρά πυροβολικού που θυμίζει ένα ανεστραμμένο αξίωμα από το Top Gun: “Αν είναι πολύ μακρυά για τα πυροβόλα, χρησιμοποίησε τους πυραύλους σου”. Η δέσμευση στη νέα αυτή τάση θα στοιχίσει 1.4 δισεκατομμύρια στον Στρατό των ΗΠΑ.

Η τάση είναι πως με την ενίσχυση του πυροβολικού των μεγάλων συμβατικών αντιπάλων του, ο Στρατός θα πρέπει να είναι σε θέση να εκπέμψει ισχυρά πυρά για να καταστείλει το εχθρικό πεδινό πυροβολικό, θέσεις αντιαεροπορικών όπλων και να ενισχύσει τα πυρά των πυροβόλων του.

Το μέτρο έρχεται συμπληρωματικά στην παραγγελία οβίδων πυροβολικού το προηγούμενο έτος και δείχνει την τάση του Στρατού των ΗΠΑ να ενισχύσει την ικανότητά του για πυρά ακριβείας στο έδαφος ενόψει του ανταγωνισμού με μεγάλες Δυνάμεις, όπως η Κίνα και η Ρωσία, ενός ανταγωνισμού που είναι κοντά ύστερα από την κατανίκηση του Ισλαμικού Κράτους στη Συρία και στο Ιράκ.

Πράγματι, το πρόγραμμα του Στρατού είναι η ενίσχυση του όπλου του πυροβολικού με ικανότητες πλήγματος ακριβείας σε πολύ μεγάλες αποστάσεις τόσο με την ενίσχυση της φονικότητας του κλασσικού πυροβολικού όσο και των πυραυλικών συστημάτων.

Αξίζει να σημειωθεί, πως το βλήμα GMLRS, που μπορεί να βληθεί και από τους κλασσικούς ερπυστριοφόρους εκτοξευτές MLRS Μ-270Α1 όσο και το τροχοφόρο M142 HIMARS, τυγχάνει τελευταία ιδιάιτερης προσοχής από τον Στρατό Ξηράς και το Σώμα Πεζοναυτών σε μια προσπάθεια αύξησης των πυρών μεγάλων αποστάσεων και της ευκολίας στην ανάπτυξη σε θέατρα επιχειρήσεων αλλά και σε θαλάσσιο περιβάλλον.

Σε ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν τον Οκτώβριο του 2017, το 5ο Τάγμα Πεζοναυτών (11ο Σύνταγμα/1η Μεραρχία) πραγματοποίησε βολή από ρουκετοβόλο HIMARS εδραζόμενο επί του αποβατικού USS Anchorage, ενώ αυτό βρισκόταν ανοιχτά των ακτών της νότιας Καλιφόρνια. Το επόμενο έτος, το Σώμα Πεζοναυτών διπλασίασε τις επενδύσεις του στο πυροβολικό (134 εκατομμύρια δολάρια από 60 το προηγούμενο έτος) αναπτύσσοντας την ιδέα του “HIMARS Rapid Infiltration” (ΗΙ.RA.IN.) αποδίδοντάς του ικανότητα “shoot-and-scout” βάλλοντας και μετακινώντας τον εκτοξευτή, με την χρήση μάλιστα και αεροσκαφών στρατηγικών μεταφορών C-17 Globemaster III, μια τακτική που ως τότε εφάρμοζε μόνο ο Στρατός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Όπως σημειώνει κι ο ίδιος ο αρχηγός των Πεζοναυτών, στρατηγός Robert Neller, το 2016: “τα λιμάνια και αεροδρόμια στα οποία κάποτε βασιζόμασταν έχουν καταστεί ευάλωτα σε πυρά μεγάλων αποστάσεων” και “οι προκλήσεις αυτές θα επιμείνουν όσο αφήνουμε στον εχθρό την ικανότητα να κρατά μακρυά τις δυνάμεις μας αδυνατώντας να ελιχθούν σε παράκτια ύδατα και χερσαίες ζώνες”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.