Η Ινδία ετοιμάζει δεύτερη δοκιμή του εγχώριας κατασκευής βαλλιστικού πυραύλου τύπου Agni V ο οποίος έχει εισάγει την ασιατική χώρα στο κλαμπ των 6 χωρών ( ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Γαλλία, Ρωσία) που διαθέτουν ικανότητα πυρηνικού πλήγματος με βλήματα ICBM.

Αμυντικοί αναλυτές εκτιμούν ότι ο πύραυλος βεληνεκούς 5.000km με πυρηνική κεφαλή αποτελεί ένα οπλικό σύστημα που αναβαθμίζει το στρατιωτικό επίπεδο της Ινδίας  και εφόσον η δοκιμαστική εκτόξευση πραγματοποιηθεί ομαλά, τότε αναμένεται προχωρήσει προς την ολοκλήρωση της φάσης ανάπτυξης με πιθανή ένταξη σε υπηρεσία το 2015.

Η εκτόξευση αναμένεται να πραγματοποιηθεί από  νησί ανοιχτά των  ακτών της χώρας στον Ινδικό Ωκεανό,  ενώ υπενθυμίζεται ότι η πρώτη εκτόξευση πραγματοποιήθηκε με επιτυχία στις 19 Απριλίου του 2012.

Καθώς ο ινδικός πύραυλος διαθέτει σχεδόν διηπειρωτικό βεληνεκές, η τροχιά του βλήματος αναμένεται να περάσει πάνω από έναν αριθμό χωρών συμπεριλαμβανομένης της Ινδονησίας και της Αυστραλίας οι οποίες θα ειδοποιηθούν εγκαίρως από το Νέο Δελχί καθώς υπάρχει πυκνή ναυτική και εναέρια κυκλοφορία στη ζώνη της δοκιμής.

Ο Agni V μπορεί να μεταφέρει κεφαλή βάρους 1,5 τόνων, έχει μήκος 17μ και ζυγίζει 50 τόνους. Αν και αρχικά σχεδιάστηκε για να μεταφέρει μία κεφαλή, ο ινδικός ICBM θα πιστοποιηθεί για μεταφορά πολλαπλών κεφαλών (MIRVs) που κάθε μια θα έχει διαφορετικό στόχο καθώς η σχετική τεχνολογία βρίσκεται υπό ανάπτυξη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr