ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ισραηλινός Στρατός: «Η Χαμάς διαθέτει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που διαταράσσουν το Iron Dome»

Οι Ισραηλινοί θεωρούν ότι αυτή είναι η αιτία που κτυπήθηκαν κτίρια στο Τελ Αβίβ

Ισραηλινός Στρατός: «Η Χαμάς διαθέτει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που διαταράσσουν το Iron Dome»

Η Χαμάς φαίνεται ότι έχει βρει τον τρόπο να «τρυπήσει» το ισραηλινό πυραυλικό σύστημα αντιαεροπορικής άμυνας Iron Dome, σύμφωνα με όσα δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού Στρατού. 

Συγκεκριμένα ένας ανώτερος αξιωματούχος του ισραηλινού στρατού ανακοίνωσε ότι η Χαμάς διαθέτει συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που διαταράσσουν το Iron Dome. Σύμφωνα με τους Ισραηλινούς αυτό εξηγεί γιατί ένας μεγάλος αριθμός ρουκετών έπεσε στο Τελ Αβίβ χθες το βράδυ.

Πιθανή είναι και η υπερφόρτωση λόγω των πολλών πυραύλων που εκτοξεύονται ταυτόχρονα. Επίσης ο λόγος μπορεί να είναι η έλλειψη πυραύλων για τον Σιδερένιο Θόλο λόγω αυτών των 20 ημερών που η Χαμάς και η Χεζμπολάχ εκτόξευσαν τεράστιο αριθμό πυραύλων.

Να θυμίσουμε ότι το βράδυ της σημειώθηκε η Χαμάς εξαπέλυσε μπαράζ από ρουκέτες κατά του Τελ Αβίβ με αποτέλεσμα τρία άτομα να τραυματιστούν όταν χτυπήθηκε κτίριο.

Από το χτύπημα τραυματίστηκε ένας 20χρονος και ελαφρότερα άλλα δύο άτομα ενώ σειρήνες ηχούν σε όλη την πόλη.

Αμέσως μετά το χτύπημα βίντεο και φωτογραφίες είδαν το φως της δημοσιότητας.

Ακολούθησε νέο κύμα από ρουκέτες με στόχο το Τελ Αβίβ χωρίς θύματα.

Μία από τις ρουκέτες έπεσε κοντά σε πεζοδρόμιο και πάρκο.

Πώς λειτουργεί το Iron Dome 

Πρόκειται ίσως για το ισχυρότερο σύστημα αεράμυνας στον κόσμο που έχει τρία στοιχεία: ένα ραντάρ που ανιχνεύει τους εισερχόμενους πυραύλους, ένα σύστημα εντολών και ελέγχου που καθορίζει το επίπεδο απειλής και έναν αναχαιτιστή. Kαθε φορά που εκτοξεύεται ένας πύραυλος προς το Ισραήλ, το ραντάρ ανίχνευσης και εντοπισμού ανιχνεύει την τροχιά του και διαβιβάζει τις πληροφορίες στο σύστημα ελέγχου όπλων, το οποίο «σε χρόνο μηδέν» ανιχνεύει την ταχύτητα και τον αναμενόμενο στόχο του πυραύλου.

Στην περίπτωση που ο πύραυλος κατευθύνεται προς κατοικημένη περιοχή ή μια στρατηγική εγκατάσταση, ο εκτοξευτής πυροδοτεί αυτόματα τον πύραυλο Tamir και ο πύραυλος καταστρέφεται στον αέρα εξουδετερώνοντας την απειλή.

Όπως επισημαίνουν στρατιωτικοί αναλυτές: «ανάλογα με την απόσταση που εκτοξεύεται ο πύραυλος από τη Λωρίδα της Γάζας, οι Ισραηλινοί έχουν από 15 έως 90 δευτερόλεπτα για να ξεφύγουν και να προστατευτούν».

Σημειώνεται ότι το σύστημα είναι κινητό και απαιτεί μόνο λίγες ώρες για να εγκατασταθεί. Σύμφωνα με τη Raytheon και το Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, μια ενιαία πυροβολαρχία αποτελείται από τρεις με τέσσερις εκτοξευτές και το Ισραήλ διαθέτει τουλάχιστον δέκα μπαταρίες.

Οι αναχαιτιστές πυραύλων έχουν μήκος 3 μέτρα, έχουν διάμετρο περίπου 15 εκατ. και ζυγίζει 90 κιλάκατά την εκτόξευση. Η κεφαλή εικάζεται ότι φέρει 11 κιλά ισχυρών εκρηκτικών, ενώ η αυτονομία του υπολογίζεται από 4 km έως 70 km (2,5 μίλια έως 43 μίλια). Σύμφωνα με την κατασκευάστρια εταιρεία, Rafael Defense Systems, μια μόνο μπαταρία μπορεί να προστατεύσει μια μεσαίου μεγέθους πόλη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, ένας αμυντικός πύραυλος εκτοξεύεται μόνο όταν είναι σαφές ότι το βλήμα κατευθύνεται σε κατοικημένη περιοχή. Ο πύραυλος-αναχαιτιστής δεν χτυπά άμεσα το άλλο βλήμα, αλλά εκρήγνυται κοντά του για να το καταστρέψει. Όμως, τα συντρίμμια που πέφτουν απο την εξουδετέρωση του πυραύλου, μπορούν να προκαλέσουν τραυματισμούς και υλικές ζημίες.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.