ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πυρκαγιά στον Έβρο: Ευτυχώς έβρεξε στην Δαδιά μπας και σωθεί τίποτα – Ποιος θα λογοδοτήσει για την εθνική καταστροφή;

Για 5η ημέρα η φωτιά κατακαίει τα πάντα

Πυρκαγιά στον Έβρο: Ευτυχώς έβρεξε στην Δαδιά μπας και σωθεί τίποτα – Ποιος θα λογοδοτήσει για την εθνική καταστροφή;

Για πέμπτη συνεχή ημέρα καταστρέφει το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς η μεγάλη πυρκαγιά στον Έβρο προκαλώντας μια ανυπολόγιστη εθνική περιβαλλοντολογική  καταστροφή και καταδεικνύοντας για άλλη μία φορά την ανικανότητα του κρατικού μηχανισμού να προστατέψει την χώρα.

H φωτιά φαίνεται να έχει περιοριστεί στα βορειοανατολικά προς Λυκόφως, στα βορειοδυτικα προς Δαδιά και στα δυτικά ενώ πριν από λίγο έβρεξε με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η εικόνα από το μέτωπο της πυρκαγιάς.

Δηλαδή, η όποια βελτίωση δεν προήλθε από τον ανθρώπινο παράγοντα αλλά από την εύνοια του Θεού και της Φύσης.

Το πρόβλημα παραμένει, ωστόσο, νοτιοδυτικά στο πυκνό δάσος πριν από τη ζώνη Α1 του Εθνικού Πάρκου.

Νωρίτερα, λόγω καιρού δεν μπορούσαν να επιχειρήσουν τα εναέρια μέσα και φυσικά μιλάμε για τα… περιβόητα Air Tractors τα οποία όταν φυσάει ο άνεμος (κάτι πολύ συνηθισμένο στην Ελλάδα κατά τον μήνα του Ιουλίου) δεν μπορούν να πετάξουν…

Για άλλη μία φορά τα Air Tractors δείχνουν την επιχειρησιακή τους ανεπάρκεια.

Tελικά λίγο μετά τις 9 το πρωί το συντονιστικό ελικόπτερο έδωσε το «οκ» για να σηκωθούν ένα Mi8 και δυο  Αir Tractors λόγω άπνοιας.

Η φωτιά στις 1:30 τα ξημερώματα:

Νωρίτερα, μιλώντας στην εκπομπή «Καλοκαίρι Μαζί» του ΑΝΤ1, ο εκπρόσωπος της Πυροσβεστικής Γιάννης Αρτοποιός είχε δηλώσει ότι ο άνεμος στη Δαδιά είχε αλλάξει φορά και «έσπρωχνε» τη φωτιά προς τα καμένα.

Εκτίμησε δε ότι αν βοηθήσει ο καιρός, τα πράγματα στο μέτωπο αυτό θα πάνε καλύτερα εντός της ημέρας.

Δηλαδή για άλλη μια φορά ελπίζουμε στον καιρό για να μας σώσει.

Η καταστροφή είναι ήδη μεγάλη στο δάσος της Δαδιάς και για 205 είδη σπάνιων πουλιών, μερικά από τα οποία έχουν εκεί την μοναδική στα Βαλκάνια αποικία τους.

Στο δάσος ζουν πολλά είδη σπάνιας πανίδας και χλωρίδας που έχουν δεχτεί σοβαρό πλήγμα στο οικοσύστημά τους. Οι ταΐστρες των πουλιών έχουν καεί ολοσχερώς και αυτά έχουν μεταναστεύσει σε πιο πεδινές περιοχές, ενώ τα ζαρκάδια έχουν κινηθεί προς τα Πομακοχώρια για να ξεφύγουν από τις φλόγες.

Αλήθεια θα λογοδοτήσει κανείς στην κυβέρνηση για την καταστροφή αυτή;

 Οι επιχειρήσεις είχαν επικεντρωθεί από χθες αρχικά στο νοτιοδυτικό μέτωπο, αλλά μια αναζωπύρωση που σημειώθηκε νωρίς το βράδυ είχε ως αποτέλεσμα να εκκενωθεί εκ νέου ο οικισμός της Δαδιάς, καθώς η πυρκαγιά κατευθύνθηκε στα βορειοανατολικά, προς την εθνική οδό.

Για το λόγο αυτό, κλειστή παρέμενε η Εθνική Οδός Αλεξανδρούπολης-Σουφλίου χθες από τον οικισμό της Λύρας έως τον κόμβο της Δαδιάς, καθώς η φωτιά επεκτάθηκε προς το χωριό Λυκόφη, πλησιάζοντας προς τον κάθετο άξονα.

Μάλιστα, σε κάποια στιγμή στη διάρκεια της νύχτας χθες απειλήθηκε το κέντρο διαχείρισης του φορέα της Δαδιάς μαζί με τον ξενώνα που υπάρχει στην περιοχή, αλλά οι φλόγες περιορίστηκαν λίγα μέτρα πριν το συγκεκριμένο σημείο.

Δυνάμεις της Πυροσβεστικής είχαν παραταχθεί στο ύψος της Εθνικής Οδού, για να αναχαιτίσουν τις φλόγες, ενώ στο νοτιοδυτικό μέτωπο με αμείωτο ρυθμό εξελισσόταν χθες χωματουργικά έργα, στο πλαίσιο της ενίσχυσης των αντιπυρικών ζωνών.

Ήδη, για την κατάσβεση της πυρκαγιάς επιχειρούν 320  πυροσβέστες, με 13 ομάδες πεζοπόρων τμημάτων και 68 οχήματα. Συνδρομή παρέχουν το Γενικό Επιτελείο Εθνικής Άμυνας, η ΕΛ.ΑΣ., οι Δασικές Υπηρεσίες Έβρου, εθελοντές πυροσβέστες, καθώς και υδροφόρες και μηχανήματα έργου ΟΤΑ.

Ποιοι ευθύνονται για αυτή την ανείπωτη καταστροφή;

Στις 27 Δεκεμβρίου του 2021 επτά φορείς προστατευόμενων περιοχών, έβαλαν πρακτικά «λουκέτο» με ισάριθμες αποφάσεις του υφυπουργού Περιβάλλοντος, Γιώργου Αμυρά, οι οποίες αναρτήθηκαν μαζικά την παραμονή των Χριστουγέννων καταργήθηκαν  και οι αρμοδιότητές τους πέρασαν σε κάποιο Οργανισμό Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (ΟΦΥΠΕΚΑ).

Ποιοι ήταν οι  7 αυτοί φορείς;

Οι φορείς που καταργούνται

Εθνικό Δρυμό Πάρνηθας

Εθνικό Πάρκο Σχινιά, Μαραθώνα, Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής

Δέλτα Έβρου και Σαμοθράκης

Εθνικό Πάρκο Δάσους Δαδιάς – Λευκίμης – Σουφλίου

Εθνικό Πάρκο Βόρειας Πίνδου

Εθνικό Πάρκο Τζουμέρκων, Αγράφων, κοιλάδας Αχελώου και Μετεώρων

Εθνικό Δρυμό Ολύμπου

Τώρα επτά μήνες μετά από τον αποχαρακτηρισμό  του από περιοχή Natura  κάψανε το Εθνικό Πάρκο της Δαδιάς.

Όλως τυχαίως… γίνονται τα πάντα σε αυτή την χώρα.

Και το κάψανε το λέμε εν γνώση μας για τον απλούστατο λόγο  ότι επί τέσσερις ημέρες οι Αρχές δεν έχουν καταφέρει να ελέγξουν τη φωτιά λόγω ελλείπων δυνάμεων και ανύπαρκτου σχεδιασμού και συντονισμού.

Τα εναέρια μέσα ανύπαρκτα, με δύο ελικόπτερα Eriκson  και ένα AT-902 Air Tractor από αυτά διαφήμιζε ο πρωθυπουργός  σε επίσκεψή του στην Αλεξανδρούπολη, την ώρα που στη φωτιά στην Πεντέλη είχαν στείλει τουλάχιστον 18 αεροσκάφη και ελικόπτερα.

Ποιος θα δώσει λόγο για αυτή την εθνική τραγωδία;

Κατά τ’άλλα η κυβέρνηση κόπτεται για το περιβάλλον και οι πολίτες πίνουμε πλέον τους καφέδες μας με χάρτινα καλαμάκια.

Η περιβαλλοντική υποκρισία ε ξεπεράσει πλέον κάθε όριο. Διυλίζουμε τον κώνωπα και καταπίνουμε την κάμηλο.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ζούμε στην εποχή της απόλυτης παράνοιας, στην οποία οι λέξεις έχουν χάσει το νόημά τους και χρησιμοποιούνται για προπαγανδιστικούς σκοπούς χωρίς να έχουν καμία ουσία.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.