«Sarmat» μέχρι το 2070 ανακοίνωσαν οι Ρώσοι: Ο τρόμος των ΗΠΑ

O «Sarmat» θα είναι ο πιο ισχυρός πύραυλος στη ρωσική πυρηνική ασπίδα

«Sarmat» μέχρι το 2070 ανακοίνωσαν οι Ρώσοι: Ο τρόμος των ΗΠΑ

Ο διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος « Sarmat » θα παραμείνει σε υπηρεσία μέχρι τη δεκαετία του 2070 λόγω των τακτικών και τεχνικών χαρακτηριστικών του.

Αυτό ανακοίνωσε ο Σεργκέι Ποροσκούν, αναπληρωτής διοικητής των ρωσικών Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων (Ракетные войска стратегического назначения; RWSN).

Νωρίτερα, ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Ανατόλι Αντόνοφ δήλωσε ότι η Ουάσιγκτον δεν συμπαθεί τα τελευταία οπλικά συστήματα της Ρωσίας, συμπεριλαμβανομένου του πυραύλου «Sarmat».

Στρατιωτικοί εμπειρογνώμονες σημειώνουν ότι χάρη στο «Sarmat», οι Στρατηγικές Ένοπλες Δυνάμεις της Ρωσίας εκσυγχρόνισαν το επίγειο στοιχείο της πυρηνικής τριάδας, δίνοντάς τους μακροπρόθεσμο πλεονέκτημα έναντι των Ηνωμένων Πολιτειών.  Η λεγόμενη «πυρηνική τριάδα» συνίσταται στις χερσαίες, εναέριες και υποβρύχιες δυνάμεις των ρωσικών Ενόπλων Δυνάμεων με την ικανότητα πυρηνικού πλήγματος.

“Είναι ένα βασικό πυραυλικό σύστημα που θα είναι σε υπηρεσία μάχης για τα επόμενα 50 χρόνια. Αυτή η εμπιστοσύνη προέρχεται κυρίως από τα τακτικά και τεχνικά χαρακτηριστικά. Στην κατασκευή αυτού του πυραύλου, χρησιμοποιούνται μόνο ρωσικής κατασκευής εξαρτήματα, επομένως αυτό το σύστημα πυραύλων έχει εξαιρετικά υψηλή αξιοπιστία. Αυτό ακριβώς μας οδηγεί σε αυτήν την υπόθεση», είπε χαρακτηριστικά ο Ποροσκούν.

«Στα επόμενα 50 χρόνια, χάρη σε προηγμένες τεχνολογικές λύσεις, ο «Sarmat» θα είναι ο πιο ισχυρός πύραυλος στην ρωσική πυρηνική ασπίδα», συμπλήρωσε ο αναπληρωτής διοικητής των στρατηγικών πυραυλικών δυνάμεων.

Από την πλευρά του, ο Vladimir Degtyar, ο κατασκευαστής του πυραύλου “Sarmat” και γενικός σχεδιαστής του Κρατικού Κέντρου Πυραύλων Makeyev , είπε ότι η υψηλή ταχύτητα εκτόξευσης επιτρέπει στον πύραυλο “Sarmat” να αποφύγει τον εντοπισμό από τα συστήματα πυραυλικής άμυνας.

Τέτοιες χαρακτηριστικές ταχύτητες επιτυγχάνονται μέσω της χρήσης μοναδικών κινητήρων υγρού καυσίμου, κάτι που διακρίνει το “Sarmat” από τους αμερικανικούς βαλλιστικούς πυραύλους στερεού καυσίμου, εξήγησε ο Degtjar.

«Δεν υπάρχει τέτοιο πράγμα όπως  οι “Sarmat” στις ΗΠΑ. Επικεντρώνονται κυρίως σε κινητήρες στερεών καυσίμων. Και η ουσία είναι ότι έχουμε τους καλύτερους κινητήρες που λειτουργούν με υγρό καύσιμο, μια τεχνολογία που οι Ηνωμένες Πολιτείες αναμφίβολα δεν έχουν κατακτήσει ακόμα», είπε ο σχεδιαστής στο TV  Zvezda .

Η πρώτη εκτόξευση πυραύλου «Sarmat» πραγματοποιήθηκε στις 20 Απριλίου στο κοσμοδρόμιο Plesetsk στην περιοχή του Αρχάγγελσκ. Ο Πρόεδρος της Ρωσικής Ομοσπονδίας Βλαντιμίρ Πούτιν συνεχάρη τον στρατό για την επιτυχημένη εκκίνηση και μίλησε για ένα «μεγάλο, σημαντικό γεγονός στην ανάπτυξη προηγμένων οπλικών συστημάτων στον ρωσικό στρατό».

«Ανάλογό του δεν υπάρχει στον κόσμο και δεν θα υπάρχει για πολύ καιρό. Αυτό το πραγματικά μοναδικό όπλο θα ενισχύσει τις δυνατότητες των ενόπλων δυνάμεών μας, θα διασφαλίσει αξιόπιστα την ασφάλεια της Ρωσίας από εξωτερικές απειλές», τόνισε ο Πούτιν.

Ο πύραυλος RS-28 “Sarmat” αναπτύχθηκε στο Κρατικό Κέντρο Πυραύλων VP Makeyev για να αντικαταστήσει το σοβιετικό R-36M2 Voyevoda ICBM (κωδικός ΝΑΤΟ SS-18 Satan).

Τα ακριβή τεχνικά χαρακτηριστικά του πυραύλου δεν έγιναν γνωστά, ωστόσο, με βάση τα στοιχεία που δημοσιεύουν τα ΜΜΕ και δηλώσεις των υπευθύνων, συνάγεται το συμπέρασμα ότι η συνολική μάζα της συσκευής είναι περίπου 200 τόνοι. Ο πύραυλος μπορεί να μεταφέρει πολλά ανεξάρτητα ελεγχόμενα σώματα επανεισόδου συνολικής μάζας έως και δέκα τόνων, τα οποία ο «Sarmat» μπορεί να φέρει σε μια βαλλιστική τροχιά πάνω από τον Βόρειο Πόλο ή ακόμα και πάνω από τον Νότιο Πόλο της γης σε οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη.

Λίγο μετά την πρώτη εκτόξευση του “Sarmat” , ο Sergei Karakayev, διοικητής των Ρωσικών Στρατηγικών Πυραυλικών Δυνάμεων (RWSN), δήλωσε ότι ο πύραυλος θα μπορούσε επίσης να εξοπλιστεί με αρκετές υπερηχητικές κεφαλές Avangard, μεταξύ άλλων .

Πριν από αυτό, ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ Antonov περιέγραψε το “Sarmat” ως το ρωσικό όπλο που προκάλεσε μεγάλη δυσαρέσκεια στην Ουάσιγκτον και το οποίο η αμερικανική πλευρά θα ήθελε τώρα να περιορίσει ξανά σε μια πιθανή συμφωνία ελέγχου των όπλων.

Σύμφωνα με τους ειδικούς, η μεγάλη διάρκεια ζωής ενός ICBM (Διηπειρωτικός βαλλιστικός πύραυλος) είναι κοινή πρακτική. Ωστόσο, με την εισαγωγή του «Sarmat», η Ρωσία επεκτείνει σημαντικά την διάρκεια ζωής, ενώ άλλες χώρες συνεχίζουν να χρησιμοποιούν ICBM που έχουν ήδη… λήξει!

Για παράδειγμα, οι ΗΠΑ συνεχίζουν να χρησιμοποιούν τους πυραύλους Minuteman III , που παρουσιάστηκαν το 1970, ως το επίγειο στοιχείο της πυρηνικής τριάδας τους . Όμως τον περασμένο Απρίλιο, ο Ναύαρχος Τσαρλς Α. Ρίτσαρντ , επικεφαλής της Στρατηγικής Διοίκησης των ΗΠΑ, είπε σε ακρόαση στην Γερουσία των ΗΠΑ ότι οι στρατηγικές δυνάμεις των ΗΠΑ δεν θα μπορούσαν πλέον να χρησιμοποιούν αυτούς τους πυραύλους για να αποτρέψουν τη Ρωσία και την Κίνα.

Μιλώντας στο RT, ο στρατιωτικός ειδικός Alexander Chrolenko τόνισε, σε αντιδιαστολή με αυτά που ισχύουν για τις ΗΠΑ, ότι η χρήση του “Sarmat” δεν διασφαλίζει ισοτιμία, αλλά ένα πλεονέκτημα στο επίγειο στοιχείο της ρωσικής πυρηνικής τριάδας για τα επόμενα 50 χρόνια. Οι αμερικανικοί πύραυλοι Minuteman δεν είναι μόνο κατώτεροι από τους «Sarmat» αλλά και από τους σοβιετικούς προκατόχους τους, συνέχισε ο ειδικός.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

TAGS:
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.