ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Σινά ή Νεγκέβ: Προς εκδίωξη τα 2,2 εκατ. Παλαιστινίων από την Γάζα και εγκατάστασή τους στην έρημο μέχρι να «εκκαθαριστεί» η Χαμάς!

Ο στόχος του Ισραήλ - Το «όχι» από τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αλ Σίσι

Σινά ή Νεγκέβ: Προς εκδίωξη τα 2,2 εκατ. Παλαιστινίων από την Γάζα και εγκατάστασή τους στην έρημο μέχρι να «εκκαθαριστεί» η Χαμάς!

Την κάθετη αντίθεσή τα στα σενάρια που διακινήθηκαν τις τελευταίες ώρες περί μετακίνησης των κατοίκων της Γάζας στην έρημο του Σινά, εξέφρασε σήμερα ο Αιγύπτιος πρόεδρος, Αμπντέλ Φατάχ Αλ Σίσι σε συνέπεια του πολέμου στο Ισραήλ.

Συγκεκριμένα, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε με τον Γερμανό καγκελάριο, Όλαφ Σολτς, τόνισε πως οι Αιγύπτιοι κατά εκατομμύρια θα απορρίψουν την αναγκαστική μετακίνηση των Παλαιστινίων στο Σινά, προσθέτοντας ότι οποιαδήποτε τέτοια κίνηση θα μετατρέψει τη χερσόνησο σε βάση για επιθέσεις κατά του Ισραήλ.

gaza-sina_-5

Η Λωρίδα της Γάζας συνορεύει νότια με την Αίγυπτο, περιοχή η οποία ανήκει στην χερσόνησο του Σινά

sina-5

 «Αυτό που συμβαίνει τώρα στη Γάζα είναι μια προσπάθεια να εξαναγκαστούν οι άμαχοι κάτοικοι να πάρουν προσφυγιά και να μεταναστεύσουν στην Αίγυπτο, κάτι που δεν πρέπει να γίνει αποδεκτό», δήλωσε ο Σίσι.

Η Λωρίδα της Γάζας βρίσκεται ουσιαστικά υπό ισραηλινό έλεγχο και οι Παλαιστίνιοι θα μπορούσαν αντ’ αυτού να μετακινηθούν στην έρημο Νεγκέβ του Ισραήλ «μέχρι να αντιμετωπιστούν οι μαχητές», δήλωσε ο Σίσι.

Ο πρόεδρος της Αιγύπτου συνιστά στο Ισραήλ να μετακινήσει Παλαιστίνιους αμάχους από τη Γάζα στην έρημο Νεγκέβ στο Ισραήλ

«Η Αίγυπτος απορρίπτει κάθε προσπάθεια επίλυσης του παλαιστινιακού ζητήματος με στρατιωτικά μέσα ή με τον αναγκαστικό εκτοπισμό των Παλαιστινίων από τη γη τους, κάτι που θα αποβεί εις βάρος των χωρών της περιοχής», είπε.

Αναφερόμενος στην αιγυπτιακή θέση, ο αξιωματούχος της Χαμάς, Οσάμα Χαμντάν κάλεσε «να συσπειρωθούμε γύρω από αυτή τη θέση και να την υποστηρίξουμε σε λαϊκό και αραβικό επίσημο επίπεδο, διότι αυτό αντιπροσωπεύει πραγματική προστασία για τον παλαιστινιακό λαό μας», σε συνέντευξη Τύπου στη Βηρυτό.

Οι δηλώσεις του Σίσι:

Στα σύνορα μεταξύ της αιγυπτιακής χερσονήσου του Σινά και της Λωρίδας της Γάζας βρίσκεται το μοναδικό πέρασμα από τα παλαιστινιακά εδάφη που δεν ελέγχεται από το Ισραήλ.

Γιατί η έρημος του Σινά

Οι βομβαρδισμοί και η πολιορκία της Γάζας από το Ισραήλ για την εξόντωση των μαχητών της Χαμάς που ελέγχουν τη λωρίδα έχει προκαλέσει φόβους ότι οι 2,3 εκατομμύρια κάτοικοί της θα μπορούσαν να αναγκαστούν να μετακινηθούν νότια προς το Σινά.

Ωστόσο δεν είναι μόνο αυτό που ενισχύει στην διακίνηση αυτού του σεναρίου. Λίγα 24ωρα πριν, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Danny Ayalon, δήλωσε στο Al Jazeera ότι οι άνθρωποι στη Γάζα θα πρέπει να εκκενώσουν τις κατοικίες τους και να μεταφερθούν στην έρημο Σινά στην Αίγυπτο, όπου θα μπορούσαν να δημιουργηθούν προσωρινές σκηνές για αυτούς.

Η συνέντευξη κοινοποιήθηκε ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, με τον Ayalon να δέχεται ευρεία κριτική για τα σχόλιά του, τα οποία πολλοί χαρακτήρισαν ως έκκληση για «εθνοκάθαρση». «Είπαμε στους κατοίκους της Γάζας να εκκενώσουν προσωρινά την περιοχή, ώστε να μπορέσουμε να πάμε να βγάλουμε τη Χαμάς από τη μέση, και μετά, φυσικά, μπορούν να επιστρέψουν», δήλωσε ο Ayalon, μιλώντας στον Marc Lamont Hill σε ένα επεισόδιο του UpFront που προβλήθηκε την Παρασκευή.

«Δεν λέμε στους κατοίκους της Γάζας να πάνε στις παραλίες ή να πνιγούν… Όχι, προς Θεού… Πηγαίνετε στην έρημο του Σινά. Υπάρχει μια τεράστια έκταση, σχεδόν ατελείωτος χώρος στην έρημο Σινά, ακριβώς στην άλλη πλευρά της Γάζας», είπε. «Η ιδέα είναι να φύγουν προς τις ανοιχτές περιοχές όπου εμείς και η διεθνής κοινότητα θα ετοιμάσουμε υποδομές… πόλεις με σκηνές, με τρόφιμα και νερό, όπως ακριβώς για τους πρόσφυγες της Συρίας», πρόσθεσε ο Ayalon.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Επιπλέον, ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών δήλωσε ότι όλα θα «αποκατασταθούν» στη Γάζα, εάν υπάρξει «άμεση παράδοση, άνευ όρων παράδοση της Χαμάς» είπε ο Λαμόντ.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.