Σινοαμερικανική κόντρα για τα κατασκοπευτικά μπαλόνια

Σύμφωνα με αξιωματούχους του Πενταγώνου, έχουν γίνει συνολικά 12 κινεζικές αποστολές σε πέντε ηπείρους

Σινοαμερικανική κόντρα για τα κατασκοπευτικά μπαλόνια

Βόλτες έκοβε ένα κινέζικο κατασκοπευτικό μπαλόνι πάνω από τη Χαβάη και τη Φλόριντα το 2019, υποστηρίζει έκθεση της αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας που είδε σήμερα το φως της δημοσιότητας κι έχει περιέλθει στην κατοχή του CNN.

Όπως αναφέρουν στο αμερικανικό δίκτυο αξιωματούχοι του Πενταγώνου που δεν κατονομάζονται, δεν ήταν το μόνο αερόστατο «made in USA» που έκανε υπερπτήσεις στον ουρανό των ΗΠΑ.

H Κίνα είχε στείλει τρία κατασκοπευτικά μπαλόνια στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της θητείας του προκατόχου του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν, Ντόναλντ Τραμπ, όπως αποκαλύπτεται στην έκθεση.

Πάντως, η σχετική έκθεση δεν διευκρινίζει πότε η Ουάσινγκτον είχε ενημέρωση για το μπαλόνι που… κοσμούσε τον ουρανό της Χαβάης και της Φλόριντα πριν τέσσερα χρόνια.

Το περιεχόμενο της σχετικής έκθεσης βλέπει το φως της δημοσιότητας εν μέσω αυξημένων εντάσεων μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας, αλλά και εσωτερικών διαξιφισμών μεταξύ Δημοκρατικών και Ρεπουμπλικάνων με αφορμή το κινεζικό αερόστατο που διέσχιζε τον ουρανό των ΗΠΑ επί μια εβδομάδα, προτού καταρριφθεί πάνω από τον Ατλαντικό την Κυριακή από αμερικανικό μαχητικό F-22.

Για τους αξιωματούχους των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, το κινεζικό κατασκοπευτικό μπαλόνι αποτελεί μέρος ενός εκτεταμένου προγράμματος επιτήρησης που διαχειρίζεται ο κινεζικός στρατός. Το θέμα εξακολουθεί να απασχολεί στρατιωτικούς κύκλους και εμπειρογνώμονες ασφαλείας στην Ουάσιγκτον, όπως επισημαίνει το αμερικανικό δίκτυο.

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της εφημερίδας «Washington Post» το μπαλόνι, που καταρρίφθηκε, ήταν μέρος ενός ευρύτατου κινεζικού προγράμματος κατασκοπείας .

Τέτοια μπαλόνια, όπως διευκρινίζει το σχετικό δημοσίευμα που επικαλείται πηγές των υπηρεσιών πληροφοριών των ΗΠΑ, συλλέγουν εδώ και χρόνια πληροφορίες για στρατιωτικές εγκαταστάσεις σε διάφορες χώρες και περιοχές στρατηγικού ενδιαφέροντος για την Κίνα, όπως η Ιαπωνία, η Ινδία, το Βιετνάμ, η Ταϊβάν και οι Φιλιππίνες.

Μάλιστα, ο χειρισμός τους γίνεται ως ένα βαθμό από τις ακτές της νήσου Χαϊνάν της νότιας Κίνας, με τις πηγές να αναφέρουν ότι, μέχρι τώρα έχουν γίνει 12 αποστολές σε πέντε ηπείρους.

Από την πλευρά της, η κυβέρνηση των ΗΠΑ κατηγορεί την Κίνα ότι ήθελε να κατασκοπεύσει στρατιωτικές εγκαταστάσεις στέλνοντας το γιγαντιαίο μπαλόνι. Το Πεκίνο αντιτείνει ότι το αερόστατο ήταν ερευνητικό και συγκέντρωνε μετεωρολογικά δεδομένα. Προσθέτει ότι βρέθηκε πάνω από τις ΗΠΑ διότι ξέφυγε από την πορεία του και ότι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις αντέδρασαν με «υπερβολικό τρόπο» όταν το κατέρριψαν.

Στο μεταξύ, λίγες ημέρες αργότερα, ένα άλλο μπαλόνι εντοπίστηκε να πετά πάνω από τη Λατινική Αμερική με την Κίνα να ζητά συγνώμη από την Κόστα Ρίκα για την υπερπτήση του.

«Οι Κινέζοι συνδύασαν μια παλιά τεχνολογία με σύγχρονες δυνατότητες επικοινωνίας και παρακολούθησης για να συλλέγουν πληροφορίες για τις στρατιωτικές δυνάμεις άλλων κρατών», ανέφερε εκπρόσωπος της αμερικανικής κυβέρνησης, υπό καθεστώς ανωνυμίας, σύμφωνα με την εφημερίδα «Washington Post».

Με αφορμή την κατάρριψη του κινέζικου μπαλονιού από τους Αμερικανούς, πηγές του Πενταγώνου υποστηρίζουν ότι η Κίνα δεν δέχθηκε τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Άμυνας των ΗΠΑ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ, όπως αναφέρει η εφημερίδα «Guardian», η Κίνα απέρριψε αίτημα της Ουάσινγκτον το Σάββατο για τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Αμερικανού υπουργού Άμυνας Λόιντ Όστιν και του Κινέζου ομολόγου του Γουέι Φανγκχά, μετά την κατάρριψη του κινεζικού μπαλονιού από την Πολεμική Αεροπορία των ΗΠΑ.

«Η δέσμευσή μας να διατηρήσουμε ανοικτούς τους διαύλους επικοινωνίας θα συνεχιστεί», διαβεβαίωσε ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, ταξίαρχος της Πολεμικής Αεροπορίας, Πατ Ράιντερ, παρά την απόρριψη του αμερικανικού αιτήματος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως, ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν, διεμήνυσε στην σημερινή ομιλία του (ξημερώματα ώρα Ελλάδος) για την «Κατάσταση του Έθνους» στο Κογκρέσο, ότι η χώρα του θα αναλάβει «δράση» εάν η Κίνα «απειλήσει την εθνική της κυριαρχία».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.