ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Σκληρές οι διαπραγματεύσεις του Β.Ορμπάν για την ένταξη της Σουηδίας – Μπορεί να «κερδίσει» και τα μαχητικά Gripen

Αν και δεν έχει εκφραστεί ότι υπάρχει αντάλλαγμα στις συζητήσεις

Σκληρές οι διαπραγματεύσεις του Β.Ορμπάν για την ένταξη της Σουηδίας – Μπορεί να «κερδίσει» και τα μαχητικά Gripen

Ο πρωθυπουργός της Σουηδίας Ουλφ Κρίστερσον προσφέρθηκε να συναντηθεί με τον Ούγγρο ομόλογό του Βίκτορ Όρμπαν στις Βρυξέλλες την επόμενη εβδομάδα, δήλωσε σήμερα η κυβέρνηση στη Σουηδία, ελπίζοντας να ξεπεράσει το τελευταίο εμπόδιο στην καθυστερημένη προσπάθεια της Στοκχόλμης για ένταξη στο NATO.

Η Σουηδία, μαζί με τη Φινλανδία, υπέβαλαν αίτηση για ένταξη στη συμμαχία το 2022 μετά την επέβαση της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η Φινλανδία έγινε το 31ο μέλος της συμμαχίας πέρυσι, αλλά μέχρι τώρα η Τουρκία και η Ουγγαρία είχαν «μπλοκάρει» την αίτηση της Σουηδίας.

Την Τρίτη, το τουρκικό κοινοβούλιο έδωσε τελικά το «πράσινο φως» στην αίτηση της Σουηδίας και ο Ερντογάν αναμένεται να υπογράψει το πρωτόκολλο τις επόμενες ημέρες, αφήνοντας την Ουγγαρία ως το μόνο μέλος του ΝΑΤΟ που δεν έχει ακόμη εγκρίνει την ένταξη.

Σε επιστολή του προς τον Όρμπαν, ο Κρίστερσον είπε ότι θα υπάρχει η ευκαιρία να συναντηθούν στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις Βρυξέλλες την 1η Φεβρουαρίου. «Συμφωνώ μαζί σας ότι ένας πιο εντατικός διάλογος μεταξύ των χωρών μας θα ήταν επωφελής», ανέφερε στην επιστολή του προς τον Ούγγρο πρωθυπουργό.

Αποδέχτηκε επίσης τη πρόσκληση του Όρμπαν να επισκεφθεί τη Βουδαπέστη «σε μια στιγμή που βολεύει και τους δυο μας για να συζητήσουμε την αίτηση της Σουηδίας στο NATO». Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας, Peter Szijjarto, είπε ότι στόχος της επίσκεψης θα είναι η οικοδόμηση εμπιστοσύνης.

Ο Όρμπαν δήλωσε την την Τετάρτη, σε συνομιλία του με τον Γενς Στόλτενμπεργκ, ότι η χώρα του υποστηρίζει την ένταξη της Σουηδίας. Σε αντίθεση με την Τουρκία, η Ουγγαρία δεν έχει υποβάλει ρητά αιτήματα σε αντάλλαγμα για την υποστήριξη της στη Σουηδία και παραμένει ασαφές τι θα αφορούν οι συνομιλίες μεταξύ των δύο χωρών.

Ορισμένοι αναλυτές υποστηρίζουν πως ένα από τα ζητήματα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων θα μπορούσαν να είναι τα σουηδικά μαχητικά αεροσκάφη Gripen με την σκανδιναβική χώρα να είναι έτοιμη και να τα δωρίσει σε συνδυασμό με αναβάθμιση ή προμήθεια των νέας γενιάς E/F.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Υπενθυμίζεται πως τον Ιανουάριο του 2022, η Ουγγαρία σύναψε συμφωνία με τη σουηδική εταιρεία Saab για την αναβάθμιση 14 μαχητικών JAS 39 Gripen C/D που διαθέτει στην έκδοση « MS20 Block 2».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.