Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Κύπρο: Κατέσχεσαν ισραηλινό βαν με εξοπλισμό ηλεκτρονικής παρακολούθησης

Κατασκοπευτικό θρίλερ στην Κύπρο: Κατέσχεσαν ισραηλινό βαν με εξοπλισμό ηλεκτρονικής παρακολούθησης

Ένα βαν, με υπερσύγχρονο εξοπλισμό ηλεκτρονικής παρακολούθησης κατέσχεσε τα ξημερώματα η κυπριακή Αστυνομία, όπως μεταδίδει το philenews και μεταφέρθηκε με πλατφόρμα στο Αρχηγείο.

Σε δηλώσεις του στον ραδιοφωνικό σταθμό του Άστρα, ο Αρχηγός της Αστυνομίας Κύπρου, Κύπρος Μιχαηλίδης, είπε πως από τις πρώτες εξετάσεις διαφάνηκε ότι πιθανόν να υπάρχει εύλογη υπόνοια για θέματα που σχετίζονται με τη διάπραξη αδικημάτων που σχετίζονται με τον νόμο για την προστασία του απορρήτου και της ιδιωτικής επικοινωνίας.

Εκτός από την κατάσχεση του βαν, εξήγησε, έγιναν επίσης έρευνες και στα υποστατικά της εταιρείας.

Το όχημα βρίσκεται στα εργαστήρια και εξετάζεται από μέλη της Αστυνομίας, ενώ αναμένεται να περάσει για κατάθεση από το αστυνομικό τμήμα και ο Ισραηλινός ιδιοκτήτης του.

Υπενθυμίζεται ότι το θέμα με το βαν, παρουσιάστηκε από το παγκοσμίου φήμης δημοσιογραφικό πρακτορείο Forbes, το οποίο συνομίλησε και με τον ιδιοκτήτη του, έναν πολυεκατομμυριούχο Ισραηλινό πρώην μυστικό πράκτορα, ο οποίος ειδικεύεται πλέον στον ιδιωτικό τομέα προσφέροντας υπηρεσίες κατασκοπείας σε κράτη και άλλους φορείς.

Ο Ισραηλινός Tal Dilian, που παρουσιάζεται ως Εκτελεστικός Διευθυντής της εταιρείας Circles η οποία εμφανίζεται ως θυγατρική της Franscisco Partners και δραστηριοποιείται σε Κύπρο και Βουλγαρία, εκτελώντας κρατικά συμβόλαια παρακολούθησης, εξηγεί μάλιστα στην κάμερα ότι το βαν και ο υπερσύγχρονος εξοπλισμός του, μπορεί να παρακολουθεί κινητά τηλέφωνα και άλλες ηλεκτρονικές συσκευές από απόσταση 500 μέτρων.

Κύρια ασχολία, όπως τουλάχιστον εμφανίζεται της Circles είναι οι τηλεφωνικές υποκλοπές κινητών τηλεφώνων μέσω της μεθόδου hacking SS7 (Signaling System 7).

Οι ιδιωτικές “Mossad” του Ισραήλ

Τα συμβόλαια που υπογράφει το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας με ιδιωτικές εταιρείες κατασκοπείας είναι πολλά. Μάλιστα πρόσφατα μια άλλη ιδιωτική εταιρεία κατασκοπείας η Black Cube σύνηψε το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας.

Η εταιρεία η οποία έχει κατά καιρούς βρεθεί στο επίκεντρο πολλών διεθνών σκανδάλων έχει πραγματοποιήσει και ενέργειες κατασκοπείας στην ισραηλινή κυβέρνηση εκ μέρους άλλων ιδιωτών πελατών, όπως αναφέρουν δημοσιεύματα.

Η εταιρεία όμως έχει δουλέψει από κοινού με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις και στο παρελθόν και πιο συγκεκριμένα μεταξύ του 2012 και 2014, όταν υπάλληλοι της εταιρείας απασχολούνταν σε καθημερινή βάση στην υπηρεσία πληροφοριών του ισραηλινού Στρατού.

Το υπουργείο Άμυνας της χώρας πάντως δεν διευκρίνισε εάν εάν οι υπάλληλοι της BC είχαν εμπλακεί σε πραγματικές αποστολές κατασκοπείας ή εάν πρόσφεραν συμβουλευτικά καθήκοντα.

Ο ιδρυτής και CEO της BC Dan Zorella είναι βετεράνος ειδικής μονάδας του ισραηλινού Στρατού.

Δεν είναι η πρώτη φορά που οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις καταφεύγουν στη συνεργασία με ιδιωτικές εταιρείες πληροφοριών.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα επιχειρηματίες όπως ο Yaakov Nimrodi, ο Arnon Milchan, αλλά και οι αδερφοί Sami and Yuli Ofer έχουν εργαστεί για την ισραηλινή κυβέρνηση πραγματοποιώντας επιχειρήσεις κατασκοπείας σε ξένες χώρες για λογαριασμό του Ισραήλ.

Το ισραηλινό υπουργείο Άμυνας επιβεβαίωσε ότι η BC είχε εργαστεί μεταξύ του 2012 και 2014 για το Ισραήλ, αλλά δεν αποκάλυψε πόσο ήταν το ποσό που είχε δώσει στην εταιρεία. Σύμφωνα με τη νέα συμφωνία όμως οι υπάλληλοι της BC θα πραγματοποιούν επιχειρήσεις κατασκοπείας και στο «πεδίο» δηλαδή εκτός της έδρας της υπηρεσίας πληροφοριών του Ισραήλ.

Τώρα η εμφάνιση της Circles στην Κύπρο εγείρει σοβαρά ερωτήματα για το ποιος ή ποιοι ήταν οι στόχοι των τηλεφωνικών παρακολουθήσεων αλλά κυριότερα για ποιο κράτος εκτελούσε το συμβόλαιο αυτό.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.