Eικοσιτρείς πράκτορες της CIA, καθώς και δύο Ιταλοί μυστικοί πράκτορες, καταδικάστηκαν ερήμην από ιταλικό δικαστήριο για την απαγωγή του Αιγύπτιου ιμάμη Αμπού Ομάρ από το Μιλάνο το 2003 και τη μεταγωγή του στην Αίγυπτο, όπου και βασανίστηκε!

Πρόκειται για την πρώτη ποινική δίκη σχετικά με το πρόγραμμα «έκτακτων μεταγωγών» της Κεντρικής Υπηρεσίας Πληροφοριών των ΗΠΑ, μία από τις πιο αμφιλεγόμενες πτυχές του «πολέμου κατά της τρομοκρατίας» με την υπογραφή του Τζορτζ Ο.Μπους.

Η ακροαματική διαδικασία που ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2007 ολοκληρώθηκε την Τετάρτη με την επιβολή ποινών κάθειρξης που φθάνουν τα οκτώ έτη σε 23 πράκτορες της CIA -δικάστηκαν ερήμην δεδομένου ότι απερρίφθη ιταλικό αίτημα έκδοσής τους.

Ο σταθμάρχης της CIA στο Μιλάνο, Ρόμπερτ Λέιντι, καταδικάστηκε σε οκταετή κάθειρξη και οι υπόλοιποι 22 πράκτορες σε πέντε χρόνια.

Παράλληλα, καταδικάστηκαν σε τριετείς ποινές φυλάκισης δύο πράκτορες των Ιταλικών Υπηρεσιών Πληροφοριών (SISMI).

Από το κατηγορητήριο απαλλάχθηκαν τρεις Αμερικανοί και πέντε Ιταλοί εις βάρος των οποίων είχε σχηματιστεί επίσης δικογραφία -ανάμεσά τους ο πρώην επικεφαλής της SISMI, Νίκολο Πολάρι, όπως και ο πρώην αναπληρωτής του.

Οι διώξεις ασκήθηκαν για την υπόθεση του Αιγύπτιου ιμάμη Αμπού Ομάρ -υπόπτου για τρομοκρατία κατά τις ΗΠΑ- που απήχθη από τη CIA σε δρόμο του Μιλάνου το Φεβρουάριο του 2003.

Μέσω αμερικανικής βάσης στην Ιταλία, μεταφέρθηκε αρχικώς στη Γερμανία και εν συνεχεία στην Αίγυπτο, όπου ο ίδιος καταγέλλει πως υπέστη βασανιστήρια κατά την ανάκρισή του.

Η ιταλική Εισαγγελία πιστεύει πως οι Ιταλοί πράκτορες συνεργάστηκαν με την Κεντρική Υπηρεσία Πληροφοριών των ΗΠΑ για την απαγωγή του Αιγύπτιου ιμάμη, στο πλαίσιο των παράνομων «έκτακτων μεταγωγών» υπόπτων για τρομοκρατία από την CIA.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!