ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Πρωτοφανής κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ – Αναγκάστηκαν να κλείσουν αγωγό καυσίμων μήκους 5.500 μιλίων!

Πρωτοφανής κυβερνοεπίθεση στις ΗΠΑ – Αναγκάστηκαν να κλείσουν αγωγό καυσίμων μήκους 5.500 μιλίων!

Άγνωστοι έπληξαν τον μεγαλύτερο αγωγό μεταφοράς καυσίμων των ΗΠΑ διακόπτοντας την λειτουργία του και την μεταφορά καυσίμων προς τις ανατολικές ακτές και τις νότιες περιοχές σε μια πρωτοφανή κυβερνοεπίθεση και κανείς δεν μπορεί να δηλώσει ακόμα αν αυτό οφείλεται σε επίθεση για “λύτρα” ή δράση αντίπαλης χώρας.

Η διαχειρίστρια εταιρεία Colonial Pipeline, δήλωσε πως διέκοψε την λειτουργία του αγωγού μήκους 5.500 μιλίων (8.850 χλμ.), ο οποίος μεταφέρει βενζίνη και αεροπορικά καύσιμα κατά μήκος της Ανατολικής Ακτής και αντιστοιχεί στο 45% των προμηθειών καυσίμου της.

Η εταιρία μεταφέρει ημερησίως 2,5 εκατομμύρια βαρέλια βενζίνης, ντίζελ, καυσίμου αεριωθούμενων και άλλων εξευγενισμένων προϊόντων μέσω των αγωγών.

Η εταιρεία “Colonial Pipeline” που δεν διευκρίνισε αν τα συστήματα της κτυπήθηκαν από λογισμικό τύπου ransomware, αναγκάστηκε να κλείσει τα συστήματα της σε μια προσπάθεια να περιορίσει την διαρροή από τα δίκτυα της, στο οποίο οι χάκερ κρατούν “όμηρο” τα δεδομένα ενός θύματος έως ότου πληρώσει λύτρα, ή αν ήταν άλλη μορφή κυβερνοεπίθεσης.

Το ransomware είναι ένα είδος κακόβουλου λογισμικού που έχει σχεδιαστεί για να κλειδώνει τα συστήματα κρυπτογραφώντας δεδομένα και ζητώντας λύτρα για να ανακτηθεί η πρόσβαση. Το κακόβουλο λογισμικό χρησιμοποιείται ολοένα και περισσότερο τα τελευταία πέντε χρόνια.

“Στις 7 Μαΐου, η εταιρία Colonial Pipeline έμαθε ότι ήταν θύμα κυβερνοεπίθεσης”, ανακοίνωσε η εταιρία. “Έχουμε παύσει τη λειτουργία σε μερικά από τα συστήματά μας προληπτικά για να περιορίσουμε την απειλή, η οποία έχει διακόψει προσωρινά όλες τις λειτουργίες των αγωγών και έχει επηρεάζει ορισμένα από τα συστήματα πληροφορικής μας”.

Η Colonial Pipeline λειτουργεί ένα δίκτυο αγωγών που εκτείνεται από τα διυλιστήρια στην ακτή του Κόλπου του Μεξικού γύρω από το Χιούστον του Τέξας, μέχρι τις βορειοανατολικές Ηνωμένες Πολιτείες στην περιοχή της Νέας Υόρκης.

Ο όμιλος αναφέρει ότι προσέλαβε μια “κορυφαία” εταιρία κυβερνοασφάλειας για να επιλύσει το πρόβλημα και ξεκίνησε τη διενέργεια έρευνας για τη φύση και την έκταση του συμβάντος αυτού. “Επικοινωνήσαμε με τις δυνάμεις επιβολής του νόμου και άλλες ομοσπονδιακές υπηρεσίες”, επισημαίνει η Colonial Pipeline.

“Επί του παρόντος, ο κύριος στόχος μας είναι η ασφαλής και αποτελεσματική αποκατάσταση των υπηρεσιών μας για να επιστρέψουμε στην κανονική λειτουργία”, προσθέτει η εταιρία που επισημαίνει ότι “εργάζεται επιμελώς για να λύσει αυτό το πρόβλημα και να ελαχιστοποιήσει την αναστάτωση”.

Η Colonial Pipeline είναι ο μεγαλύτερος φορέας εκμετάλλευσης πετρελαιαγωγών για εξευγενισμένα προϊόντα στις Ηνωμένες Πολιτείες, που μεταφέρει περισσότερα από 380 εκατομμύρια λίτρα καυσίμου καθημερινά στη μητροπολιτική περιοχή της Νέας Υόρκης.

Αρκετές επιθέσεις στον κυβερνοχώρο έχουν πλήξει τις Ηνωμένες Πολιτείες τους τελευταίους μήνες, συμπεριλαμβανομένης της μαζικής πειρατείας του SolarWinds, εταιρίας διαχείρισης δικτύων πληροφορικής, το οποίο έθεσε σε κίνδυνο χιλιάδες δίκτυα υπολογιστών της κυβέρνησης των ΗΠΑ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η κυβέρνηση Μπάιντεν κατηγόρησε τη Ρωσία ότι ευθύνεται για αυτό, γεγονός που οδήγησε σε οικονομικές κυρώσεις κατά της Μόσχας και στην απέλαση διπλωματών.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.