Η Τουρκία εξάρθρωσε δίκτυο Ισραηλινών κατασκόπων – Στόχευαν το Ιράν

11 συλλήψεις της Δευτέρα

Η Τουρκία εξάρθρωσε δίκτυο Ισραηλινών κατασκόπων – Στόχευαν το Ιράν

Η Εθνική Υπηρεσία Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT) τη Δευτέρα τη σύλληψη πολλών μελών ενός φερόμενου ως δικτύου κατασκόπων, τα οποία φέρεται να στρατολογήθηκαν, να εκπαιδεύτηκαν και να χειρίστηκαν από την υπηρεσία πληροφοριών του Ισραήλ, τη Μοσάντ.

Δύο μέλη του φερόμενου ως δικτύου κατασκόπων συνελήφθησαν πριν από δύο μήνες, σύμφωνα με το Γραφείο του επικεφαλής εισαγγελέα της Κωνσταντινούπολης και τον Εθνικό Οργανισμό Πληροφοριών της Τουρκίας (MİT).

Όπως αναφέρει το intelnews οι συλλήψεις φέρεται να έγιναν ως αποτέλεσμα έρευνας σχετικά με ένα απειλητικό πακέτο που εστάλη με το ταχυδρομείο από έναν από τους υπόπτους κατασκόπους. Η έρευνα ξεκίνησε από το παράρτημα της Γενικής Διεύθυνσης Ασφαλείας της Κωνσταντινούπολης (τουρκική αστυνομία), η οποία αργότερα αποκάλυψε σύνδεση με ξεχωριστή έρευνα της MİT για αντικατασκοπεία που διήρκεσε 18 μήνες. Τελικά οδήγησε στη σύλληψη του Selçuk Küçükkaya, Τούρκου υπηκόου, ο οποίος κατηγορείται ότι λειτουργούσε ως επικεφαλής του φερόμενου ως κυκλώματος κατασκόπων.

Τη Δευτέρα, η αστυνομία της Κωνσταντινούπολης συνέλαβε 11 συνεργάτες του Küçükkaya, τους οποίους η MİT θεωρεί μέλη του φερόμενου ως πυρήνα κατασκοπείας.

Ορισμένες αναφορές αναφέρουν ότι οι τουρκικές αρχές εξακολουθούν να αναζητούν δύο επιπλέον υπόπτους, οι οποίοι πιστεύεται ότι είναι μέλη του φερόμενου δικτύου κατασκόπων. Η MİT αναφέρει ότι το κύκλωμα κατασκόπων είχε δημιουργήσει μια εικονική εταιρεία μέσω της οποίας τα μέλη του διεξήγαγαν επιχειρηματικές δραστηριότητες στο Ιράν, με τη βοήθεια μεσαζόντων που δρούσαν στο εξωτερικό.

Η Γενική Εισαγγελία της Κωνσταντινούπολης ισχυρίζεται ότι ο Küçükkaya ήρθε σε επαφή με τις ισραηλινές μυστικές υπηρεσίες μέσω ενός μέλους του λεγόμενου κινήματος Γκιουλέν. Το κίνημα Γκιουλέν αποτελείται από υποστηρικτές του μουσουλμάνου ιερωμένου Φετουλάχ Γκιουλέν, ο οποίος διευθύνει ένα παγκόσμιο δίκτυο σχολείων, φιλανθρωπικών οργανώσεων και επιχειρήσεων από την εξόριστη κατοικία του στις Ηνωμένες Πολιτείες. Η τουρκική κυβέρνηση έχει χαρακτηρίσει την ομάδα του Γκιουλέν τρομοκρατική οργάνωση και ισχυρίζεται ότι βρίσκεται πίσω από το αποτυχημένο πραξικόπημα του 2016 κατά του προέδρου της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Ο Küçükkaya κατηγορείται επίσης ότι είχε αρκετές προσωπικές συναντήσεις με αξιωματικούς της Μοσάντ σε διάφορες τοποθεσίες στην Ευρώπη. Κατά τη διάρκεια αυτών των συναντήσεων, ο Küçükkaya φέρεται να έλαβε αποστολές που αποσκοπούσαν στο να δοκιμάσει τις ικανότητές του στη συλλογή πληροφοριών. Φέρεται ότι ο Küçükkaya προσλήφθηκε τελικά ως κατάσκοπος από τη Μοσάντ, η οποία του παρείχε επίσης οδηγίες για το πώς να χρησιμοποιεί ένα μυστικό σύστημα επικοινωνίας για να επικοινωνεί με τους ισραηλινούς χειριστές του.

Ο ισχυρισμός της τουρκικής κυβέρνησης ότι εξάρθρωσε έναν κατασκοπευτικό πυρήνα της Μοσάντ που δρούσε στο έδαφός της δεν είναι πρωτοφανής. Τον Οκτώβριο του 2021, η MİT αποκάλυψε τις συλλήψεις 15 μελών ενός φερόμενου κύκλου κατασκόπων της Μοσάντ μετά από σειρά επιδρομών σε τέσσερις τουρκικές επαρχίες. Τον περασμένο Δεκέμβριο, τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι 44 άτομα είχαν συλληφθεί και ανακριθεί επειδή φέρονται να κατασκόπευαν Παλαιστίνιους εξόριστους που ζούσαν στην Τουρκία για λογαριασμό της Μοσάντ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το νέο σε αυτόν τον τελευταίο ισχυρισμό είναι η υποτιθέμενη σύνδεση μεταξύ της Μοσάντ και του κινήματος Γκιουλέν, το οποίο η κυβέρνηση του Τούρκου προέδρου Ερντογάν θεωρεί ως υπαρξιακή απειλή για την εσωτερική ασφάλεια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.