ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ισραήλ: Επιστρατεύει το κακόβουλο κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus για τον εντοπισμό ομήρων

Το υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό

Ισραήλ: Επιστρατεύει το κακόβουλο κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus για τον εντοπισμό ομήρων

To κατασκοπευτικό λογισμικό Pegasus φέρεται να επιστράτευσαν οι υπηρεσίες ασφαλείας του Ισραήλ για τον εντοπισμό ομήρων στην Λωρίδα της Γάζας.

Η NSO και η Candiru, που βρίσκονται και οι δύο στη μαύρη λίστα των ΗΠΑ καλούνται να αναβαθμίσουν γρήγορα τις ικανότητές τους σε κατασκοπευτικό λογισμικό για να καλύψουν τις ανάγκες που έχουν θέσει οι δυνάμεις ασφαλείας της χώρας, σύμφωνα με τέσσερις πηγές της βιομηχανίας κυβερνοασφάλειας και έναν αξιωματούχο της ισραηλινής κυβέρνησης, αναφέρει το Bloomberg.

Αυτοί, μαζί με πολλές άλλες εταιρείες λογισμικού, συνεργάζονται και προσφέρουν σε μεγάλο βαθμό τις υπηρεσίες τους δωρεάν, ανέφεραν οι ίδιες πηγές, οι οποίες ζήτησαν να μην κατονομαστούν επειδή δεν είχαν εξουσιοδότηση να σχολιάσουν τις στρατιωτικές επιχειρήσεις.

Το υπουργείο Άμυνας δεν απάντησε αμέσως στα αιτήματα για σχολιασμό. Οι αμυντικές δυνάμεις του Ισραήλ και η NSO, που κατασκευάζει το Pegasus, αρνήθηκαν να σχολιάσουν, προσθέτει το πρακτορείο στο σχετικό δημοσίευμα.

Η Candiru είναι έτοιμη βοηθήσει την πολεμική προσπάθεια με όποιον τρόπο χρειαστεί, ανέφερε η εταιρεία σε δήλωση την Πέμπτη, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Η ισραηλινή εφημερίδα Haaretz, η οποία ανέφερε για πρώτη φορά την εμπλοκή αυτών των εταιρειών, δημοσιοποίησε ότι οι εταιρείες παρακολούθησης Rayzone και Paragon βοηθούν επίσης.

Αν και το Ισραήλ δεν διέκοψε ποτέ δημοσίως τους δεσμούς με την NSO και την Candiru, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις απέλυσαν μερικούς από τους υπαλλήλους τους από την στρατιωτική εφεδρία, μετά την επιβολή κυρώσεων στις εταιρείες στις ΗΠΑ, επειδή βοήθησαν αυταρχικά καθεστώτα να παρακολουθούν δημοσιογράφους και αντιφρονούντες.

Το λογισμικό Pegasus της NSO πωλείται σε κυβερνήσεις και υπηρεσίες επιβολής του νόμου, οι οποίες το χρησιμοποιούν για να χακάρουν κινητά τηλέφωνα και να καταγράφουν κρυφά email, τηλεφωνικές κλήσεις και μηνύματα κειμένου.

Η Διεθνής Αμνηστία, το Citizen Lab και η Forensic Architecture το 2021 τεκμηρίωσαν τη χρήση του κατασκοπευτικού λογισμικού σε περισσότερες από 60 περιπτώσεις για να στοχεύουν επικριτές της κυβέρνησης σε χώρες όπως η Ρουάντα, το Τόγκο, η Ισπανία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Σαουδική Αραβία, το Μεξικό, το Μαρόκο και η Ινδία.

Το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ έβαλε τη NSO και την Candiru στη μαύρη λίστα εκείνο το έτος, απαγορεύοντάς τους να λαμβάνουν εξαγωγικά συμβόλαια από αμερικανικές εταιρείες. Αυτό οδήγησε το Ισραήλ να περιορίσει σημαντικά τον αριθμό των χωρών όπου αυτές οι τεχνολογίες θα μπορούσαν να πωληθούν νόμιμα.

Τώρα η κυβέρνηση μπορεί να επανεξετάσει την προσέγγισή της σε αυτές τις εταιρείες, σύμφωνα με τον Gabi Siboni, συνταγματάρχη των εφέδρων και ειδικό σε θέματα κυβερνοασφάλειας και στρατιωτικής στρατηγικής στο Ινστιτούτο Στρατηγικής και Ασφάλειας της Ιερουσαλήμ.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

«Θα πρέπει να υπάρξει μια αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο το Ισραήλ σχετίζεται με τον επιθετικό κυβερνοχώρο», είπε ο Siboni. «Περιμένω ότι θα διατεθεί περισσότερος προϋπολογισμός σε αυτόν τον τομέα».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.