ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χρειάζονται και στοιχεία για τη νοθεία. Όχι μόνο ενδείξεις...

Κύπρος: Οι ΗΠΑ αιτούνται την έκδοση Ρώσου που παρέδωσε στη Μόσχα αμερικανική τεχνολογία για οπλικά συστήματα

Ο Α.Πετρόβ αντιμετωπίζει κατηγορίες από τις ΗΠΑ για κλοπή ηλεκτρονικών κυκλωμάτων προς όφελος της Ρωσίας

Κύπρος: Οι ΗΠΑ αιτούνται την έκδοση Ρώσου που παρέδωσε στη Μόσχα αμερικανική τεχνολογία για οπλικά συστήματα

Το Εφετείο της Κύπρου, με ομόφωνη απόφασή του, έκανε δεκτή την έφεση του Γενικού Εισαγγελέα κατά της απορριπτικής απόφασης του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας, σχετικά με το αίτημα έκδοσης ενός 34χρονου Ρωσο-Γερμανού στις ΗΠΑ, για την υπόθεση παράνομης εξαγωγής αμερικανικού στρατιωτικού υλικού στη Ρωσία.

Ο 34χρονος Άρθουρ Πετρόβ, είχε συλληφθεί τον περασμένο Αύγουστο στη Λάρνακα, στη βάση διεθνούς εντάλματος σύλληψης που είχαν εκδώσει οι ΗΠΑ. Κινήθηκε η διαδικασία έκδοσης του, αλλά τον περασμένο Ιανουάριο το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, κάνοντας δεκτή ένσταση του συνηγόρου του 34χρονου, απέρριψε το αίτημα έκδοσης.

Η ένσταση εδραζόταν στο γεγονός ότι ο Πετρόβ έχει πέραν της ρωσικής και γερμανική υπηκοότητα και συνεπώς η έκδοση του στις ΗΠΑ, δεν θα μπορούσε να επιτευχθεί χωρίς προηγουμένως να ενημερωθούν οι αρχές της Γερμανίας.

Από τη πλευρά του ο Κύπριος Γενικός Εισαγγελέας αρνείται ότι δεν υπήρξε επικοινωνία με τις γερμανικές αρχές. Όπως σημειώνεται, επιχειρήθηκε πρωτοδίκως η προσκόμιση, δια επισύναψης στη γραπτή αγόρευση του Γενικού Εισαγγελέα, σχετικής επικοινωνίας μεταξύ των κυπριακών αρχών και των αρχών της Γερμανίας, σύμφωνα με την οποία οι γερμανικές αρχές απάντησαν στις κυπριακές αρχές ότι δεν επιθυμούν την έκδοση Ευρωπαϊκού Εντάλματος Σύλληψης, σε σχέση τον Πετρόβ. Ωστόσο το πρωτόδικο δικαστήριο θεώρησε ότι δεσμεύεται από σχετική νομολογία του Ανωτάτου Δικαστηρίου.

Ο Πετρόβ σε σχόλιο του στο ρωσικό πρακτορείο TASS είχε χαρακτηρίσει την πρωτόδικη απόρριψη της αίτησης έκδοσης του, «θετική τροπή των γεγονότων», ισχυριζόμενος και με αντέφεση του ότι το αίτημα των ΗΠΑ έχει πολιτικά κίνητρα γιατί είναι Ρώσος επιχειρηματίας.

Θα δοθεί νομική μάχη

Το Εφετείο της Κύπρου, αποφάσισε να δοθεί άδεια στον Γενικό Εισαγγελέα να παρουσιάσει μαρτυρία, η οποία από το περιεχόμενο της αίτησης «εμφανίζεται αξιόπιστη και σχετική με το επίδικο ζήτημα, η δε παρουσίαση της είναι πιθανό να έχει σημαντική επίδραση για την απόφαση επί της ουσίας της έφεσης». Σημειώνεται πως η πλευρά του Α. Πετρόβ ισχυρίζεται «ότι η εν λόγω μαρτυρία δεν είναι αξιόπιστη εφόσον αποτελείται από αποσπασματική επικοινωνία με τις αμερικανικές αρχές», για το αν υπάρχει αμοιβαιότητα στην έκδοση υπηκόων της μίας χώρας στην άλλη. Κατά το Εφετείο η έφεση κατά απόφασης έκδοσης φυγοδίκου έχει τον ίδιο σκοπό με την πρωτόδικη διαδικασία, ήτοι τη διάγνωση του κατά πόσον πληρούνται οι προϋποθέσεις έκδοσης. Λαμβάνεται επίσης υπόψη ότι η διαδικασία έκδοσης έχει ερευνητικό χαρακτήρα και είναι διαδικασία suis generis.

Ο «Αστραφτερός Τεχνόκοσμος» του Πετρόβ

Οι Αμερικάνοι κατέληξαν στην έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης του Πετρόβ, όταν διαπίστωσαν πως σε πυραύλους, drones και άλλα οπλικά συστήματα που χρησιμοποίησαν οι Ρώσοι κατά την εισβολή στην Ουκρανία, υπήρχαν ενσωματωμένα ηλεκτρονικά κυκλώματα αμερικανικής κατασκευής που είχαν εξαχθεί με παραπλανητικό τρόπο από τις ΗΠΑ. Κομβικό ρόλο, κατά τις ΗΠΑ έπαιξε μία εταιρεία που χρησιμοποιούσε ο Πετρόβ με έδρα τη Κύπρο, η οποία ονομάζεται «Astrafteros Technokosmos ltd» η οποία ενεγγράφη μόλις 3 μήνες πριν τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.

Όπως αναφέρεται στα στοιχεία που αποκάλυψε το FBI, το Υπουργείο Δικαιοσύνης και ο Εισαγγελέας στις ΗΠΑ, «ο Άρθουρ Πετρόβ έχει διπλή υπηκοότητα Ρωσίας και Γερμανίας και διέμενε μόνιμα στη Ρωσία εργαζόμενος για την εταιρεία LLC Electrocom VPK (“Electrocom”), η οποία προμηθεύσει με όπλα και άλλο εξοπλισμό τον ρωσικό στρατό».

Ο Πετρόβ, σύμφωνα πάντα με τις ΗΠΑ, μαζί με δύο άλλους Ρώσους συνεργάτες του που εργάζονται για την Electrocom, διαχειρίζονταν ένα παράνομο δίκτυο προμηθειών στη Ρωσία και στο εξωτερικό. Φέρονται να προμηθεύτηκαν με δόλο από διανομείς των ΗΠΑ μεγάλες ποσότητες μικροηλεκτρονικών που υπόκεινται σε ελέγχους εξαγωγών των ΗΠΑ για λογαριασμό της Electrocom.

Για την υλοποίηση του σχεδίου, χρησιμοποίησαν «εταιρείες κέλυφος» και άλλα παραπλανητικά μέσα για να αποκρύψουν ότι τα ηλεκτρονικά εξαρτήματα προορίζονταν για τη Ρωσία.

Η τεχνολογία που φέρονται να έχουν προμηθευτεί ο Πετρόβ και οι συνεργάτες του, αφορά σημαντικές στρατιωτικές εφαρμογές και περιλαμβάνει διάφορους τύπους ηλεκτρονικών εξαρτημάτων που έχουν ανακτηθεί σε ρωσικό στρατιωτικό υλικό στο πεδίο της μάχης στην Ουκρανία, όπως σε ρωσικούς κατευθυνόμενους πυραύλους, drones και συσκευές ηλεκτρονικού πολέμου και επικοινωνιών.

Όπως αναφέρεται στην καταγγελία, για να εφαρμόσει το σχέδιο, ο Πετρόβ απέκτησε τα προϊόντα τεχνολογίας από τις ΗΠΑ, μέσω της κυπριακής εταιρείας «Astrafteros Technokosmos ltd», δηλώνοντας ψευδώς ότι θα τα χρησιμοποιούσε για συστήματα πυρασφάλειας και άλλες εμπορικές χρήσεις, και ότι οι τελικοί χρήστες και προορισμοί των ηλεκτρονικών συστημάτων είναι εταιρείες στην Κύπρο ή άλλες τρίτες χώρες της ΕΕ.

Στη πραγματικότητα τα εξαρτήματα πήγαιναν στη Ρωσία και στην πολεμική της βιομηχανία. Υπολογίζεται πως τα ελεγχόμενα αμερικανικά ηλεκτρονικά εξαρτήματα που εστάλησαν στη Ρωσία, για στρατιωτικούς σκοπούς, είναι αξίας άνω των $225.000.

Στις ΗΠΑ αντιμετωπίζει 11 ποινικές κατηγορίες, μεταξύ των οποίων παραβίαση των ελέγχων των εξαγωγών των ΗΠΑ, λαθρεμπόριο, συνωμοσία για τη διάπραξη απάτης και ξέπλυμα χρήματος, μαζί με άλλες κατηγορίες που σχετίζονται με συνωμοσία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κάθε μία από αυτές τις κατηγορίες σε περίπτωση καταδίκης θα μπορούσε να οδηγήσει σε ποινή κάθειρξης από 5 έως και 20 χρόνια.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.