ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Όταν το FBI ερευνούσε για πάνω από δυο χρόνια πασίγνωστο τραγούδι

Ενεπλάκη ακόμα και η ομοσπονδιακή κυβέρνηση

Όταν το FBI ερευνούσε για πάνω από δυο χρόνια πασίγνωστο τραγούδι

Οι Kingsmen ήταν ένα γνωστό συγκρότημα της rock. Μια από τις πιο γνωστές επιτυχίες τους, ήταν το τραγούδι «Louie Louie», μια διασκευή που έκαναν σε ένα RnB τραγούδι που κυκλοφόρησε το 1955. Η δική τους εκδοχή κυκλοφόρησε το 1963.

Η εκδοχή τους ήταν αρκετά μπερδεμένη ώστε να δώσει την εντύπωση σε εφήβους αλλά και κυρίως τους γονείς τους, ότι άκουγαν ένα συνονθύλευμα από λάγνους στίχους. Σύντομα η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενεπλάκη, αφού έλαβε πολυάριθμες καταγγελίες από ενδιαφερόμενους πολίτες.

Η πρώτη προήλθε από τον κυβερνήτη της Ιντιάνα Μάθιου Γουέλς, ο οποίος είχε ενημερωθεί από δύο μαθητές λυκείου που πίστευαν ότι το τραγούδι περιείχε βρώμικους στίχους. Ο Γουέλς έδρασε γρήγορα και ζήτησε να αφαιρεθεί το τραγούδι από τα ραδιόφωνα της πολιτείας.

Το FBI ενεπλάκη και αυτό με τη σειρά του όταν έλαβε μια σειρά από επιστολές απ’ όλα τα μήκη και τα πλάτη της χώρας, με τους αποστολείς να δίνουν ο καθένας τη δική του εκδοχή για το ποιοι ακριβώς ήταν και τι εννοούσαν οι στίχοι. Για περισσότερα από δυο χρόνια, οι πράκτορες του FBI εντόπιζαν στοιχεία, ενώ οι επιστήμονες του προσπάθησαν να αποκρυπτογραφήσουν το τραγούδι και να δουν αν παραβίαζε τον ομοσπονδιακό νόμο, που απαγόρευε την διαπολιτειακή μεταφορά άσεμνων υλικών.

Οι Kingsmen ηχογράφησαν το περιβόητο τραγούδι την άνοιξη του 1963 στο Όρεγκον. Ο τραγουδιστής, Jack Ely, είχε σιδεράκια στα δόντια του και το μικρόφωνο του ήταν πολύ μακριά, κάτι που οδήγησε στην ιδιαίτερα μουρμουρισμένη εκδοχή του τραγουδιού «Louie Louie». Το τραγούδι έγινε αμέσως επιτυχία και ήρθε η εμπλοκή του FBI, αφού όλοι άκουγαν αυτό που ήθελαν να ακούσουν.

Το FBI και το υπουργείο Δικαιοσύνης έλαβαν επιστολές από τη Φλόριντα, το Μίσιγκαν και άλλες πολιτείες. Έξι διαφορετικά γραφεία ενεπλάκησαν, με τους πράκτορες να παίρνουν καταθέσεις από στελέχη δισκογραφικών αλλά και τον συνθέτη του τραγουδιού Richard Berry. ΟΙ επιστήμονες της υπηρεσίας από την άλλη, επιβράδυναν και επιτάχυναν το τραγούδι, αλλά σε όποια ταχύτητα κι αν το έπαιξαν δεν μπόρεσαν να σπάσουν τον «κώδικά» του.

Βέβαια στην πραγματικότητα, το «Louie Louie», μιλάει για έναν ναυτικό που του έλειπε η κοπέλα του και δεν αναφέρετε σε κάποια σeξουαλική φαντασίωση όπως ανέφεραν οι συγγραφείς των επιστολών.

Μέχρι το τέλος του 1965, ο φάκελός που είχε ανοίξει το FBI αποτελούνταν από 119 σελίδες, οι οποίες προέκυψαν από εργασία πολλών πρακτόρων και επιστημόνων. Όμως στις 2 Δεκεμβρίου, ο βοηθός εισαγγελέα που εργαζόταν στο υπουργείο Δικαιοσύνης συνέστησε την παύση της έρευνας, καθώς «δεν υπήρχαν στοιχεία παραβίασης των καταστατικών της Ομοσπονδιακής Διαπολιτειακής Μεταφοράς Άσεμνων Υλικών».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Σε μια συνέντευξή του το 2012, ο Jack Ely επιβεβαίωσε ότι δεν ήταν άσεμνο το τραγούδι. Αλλά υπήρχε μια βρισιά μέσα στην ηχογράφηση. Από τον ντράμερ Lynn Easton κάποια στιγμή, έφυγε η μια μπαγκέτα από το χέρι φωνάζοντας τη λέξη «f***». Το FBI σε δυο χρόνια έρευνας, δεν το άκουσε ποτέ. Και το τραγούδι έγινε ακόμα πιο διάσημο…

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.