Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ για το πως μπορούμε να προστατεύσουμε το σπίτι μας από τους επίδοξους «ληστές των διακοπών»

Οι οδηγίες που πρέπει να ακολουθήσετε για να τους «ξεγελάσετε»

Συμβουλές από την ΕΛ.ΑΣ για το πως μπορούμε να προστατεύσουμε το σπίτι μας από τους επίδοξους «ληστές των διακοπών»

Η εκπρόσωπος τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Άννα Ευθυμίου, μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή, έδωσε χρήσιμες συμβουλές για το πώς μπορούμε να προστατεύσουμε το σπίτι μας από τους επίδοξους «ληστές των διακοπών».

Πιο συγκεκριμένα προτείνει ανεπιφύλακτα προς όλους όσους ετοιμάζονται να πάνε τις καλοκαιρινές τους διακοπές να ακολουθήσουν τις παρακάτω οδηγίες προκειμένου «να ξεγελάσουν» τους ληστές:

Πριν φύγετε για διακοπές βεβαιωθείτε ότι οι πόρτες και τα παράθυρα του σπιτιού σας είναι καλά ασφαλισμένα. Όπως είπε και η κ. Ευθυμίου δεν φτάνει μόνο να κλείνουμε και να κλειδώνουμε τις πόρτες ή τις μπαλκονόπορτες αλλά «πρέπει και να τις ασφαλίζουμε» καθώς «έχουνε παρατηρηθεί αρκετές κλοπές όπου δεν υπάρχουν ίχνη παραβίασης» αφού οι ένοικοι του σπιτιού δεν λάμβαναν τα κατάλληλα μέτρα προστασίας.

Καλό είναι να ενημερώσετε για την απουσία σας µόνο τα συγγενικά και φιλικά σας πρόσωπα ή τους γείτονές που εμπιστεύεστε, για να επιβλέπουν την οικία σας.

Υπάρχουν κάποια στοιχεία που μπορεί να προδώσουν την απουσία σας και μερικά από αυτά μπορεί να είναι τα «μαραμένα φυτά στο μπαλκόνι ή ένα γεμάτο γραμματοκιβώτιο». Έτσι λοιπόν, φροντίστε να μην αφήνετε μηνύματα έξω από την πόρτα ή γραμματοκιβώτια υπερπλήρη από έντυπα και περιοδικά και τοποθετήστε ένα αυτόματο σύστημα ποτίσματος.

Φροντίστε να τοποθετήσετε έναν χρονοδιακόπτη αυτόματου φωτισμού – καθώς και ένα σύστημα συναγερμού ή ακόμη και κάμερες ασφαλείας.

Αποφύγετε επίσης να αφήνετε σκάλες, έπιπλα ή άλλα ογκώδη πράγματα στον κήπο σας, που θα βοηθήσουν τον επίδοξο δράστη στην αναρρίχησή του.

Φροντίστε να μην αφήνετε μεγάλα χρηματικά ποσά ή αντικείμενα αξίας στο σπίτι σας, όταν σκοπεύετε να λείψετε για κάποιο χρονικό διάστημα.

Επιπλέον, μην αφήνετε σημειώματα για το πότε πρόκειται να επιστρέψετε ή για το πόσο καιρό θα απουσιάζετε, δεν ξέρετε ποιος μπορεί να τα διαβάσει.

Ακόμη, μην δίνετε συνεχώς αναφορά για το που βρίσκεστε και τι κάνετε μέσα από τα social media. Όσα περισσότερα στοιχεία δίνετε τόσο πιο εύκολη κάνετε την δουλειά των ληστών.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τέλος, σε περίπτωση που ενημερωθείτε από γείτονες, φιλικά ή συγγενικά σας πρόσωπα για κάποια ύποπτη κίνηση στην οικία σας µη διστάσετε να ειδοποιήστε το 100 ή το Αστυνομικό Τμήμα της περιοχής σας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.