ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Τα αστεία της ΕΕ: Υπόσχονται ένταξη στην Ουκρανία που όμως σε μια διαδικασία που χρειάζεται 10 χρόνια

Ο Β.Ζελένσκι ψάχνει 5 δισ. ευρώ κάθε μήνα για να μην καταρρεύσει

Τα αστεία της ΕΕ: Υπόσχονται ένταξη στην Ουκρανία που όμως σε μια διαδικασία που χρειάζεται 10 χρόνια

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν επαίνεσε τον Ουκρανό Βολοντίμιρ Ζελένσκι κατά τη διάρκεια αιφνιδιαστικής επίσκεψης στο Κίεβο για την πρόοδο που έχει σημειώσει η Ουκρανία στην προσπάθεια της χώρας του να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ένωση και δήλωσε ότι θα εργαστούν για την ανοικοδόμηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.

“Έχετε κάνει πολλά για την ενίσχυση του κράτους δικαίου, αλλά πρέπει ακόμη να εφαρμοστούν μεταρρυθμίσεις για την καταπολέμηση της διαφθοράς, για παράδειγμα”, δήλωσε η φον ντερ Λάιεν κατά τη διάρκεια κοινής εμφάνισης με τον Ζελένσκι, σύμφωνα με τα όσα μεταδίδει το Bloomberg, σημειώνοντας ότι η ΕΕ ετοιμάζει τη γνωμοδότησή της σχετικά με την αίτηση ένταξης της Ουκρανίας. “Η σημερινή συζήτηση θα μας επιτρέψει να ολοκληρώσουμε την αξιολόγηση μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας”.

Η επιτροπή αναμένεται να συστήσει στις 17 Ιουνίου να χορηγηθεί στην Ουκρανία το καθεστώς υποψήφιας χώρας για να ενταχθεί στο μπλοκ με όρους που συνδέονται με το κράτος δικαίου και την καταπολέμηση της διαφθοράς, σύμφωνα με άτομα που έχουν γνώση του θέματος. “Εργαζόμαστε μέρα και νύχτα για αυτή την αξιολόγηση”, δήλωσε η ίδια.

Η εν λόγω γνωμοδότηση, η οποία πρέπει να εγκριθεί από την Επιτροπή, θα πρέπει να λάβει την ομόφωνη έγκριση των 27 κρατών μελών προτού προχωρήσει η αίτηση της Ουκρανίας. Η εν λόγω γνωμοδότηση θα ξεκινήσει μια μακρά διαδικασία ένταξης που μπορεί να διαρκέσει περισσότερο από μια δεκαετία, κατά την οποία η χώρα πρέπει να υιοθετήσει τους κανόνες και τα πρότυπα της ΕΕ.

Η φον ντερ Λάιεν συζήτησε εκτενώς με τον Ζελένσκι το ερωτηματολόγιο που υπέβαλε η κυβέρνησή του στα μέσα Απριλίου για να αξιολογήσει την ετοιμότητα της χώρας να γίνει μέλος του μπλοκ. Το σώμα των επιτρόπων της Επιτροπής θα πραγματοποιήσει συζήτηση προσανατολισμού για το θέμα αυτό τη Δευτέρα, ενόψει της απόφασης αργότερα μέσα στην εβδομάδα.

Το θέμα είναι συναισθηματικό για την Ουκρανία και ο Ζελένσκι δήλωσε ότι δεν υπάρχει “καμία εναλλακτική λύση” από την ένταξη στην ΕΕ, καθώς η χώρα επιδιώκει να ενσωματώσει το μέλλον της στην Ευρώπη.

Αρκετά κράτη συμπεριλαμβανομένων της Ολλανδίας, της Δανίας, της Σουηδίας και της Πορτογαλίας, παραμένουν επιφυλακτικοί ως προς την παραχώρηση οποιασδήποτε ταχείας διαδρομής για την είσοδο της Ουκρανίας στην ΕΕ.

Ορισμένοι υποστηρίζουν ότι η χώρα δεν πληροί επαρκώς τις αρχές της ΕΕ που σχετίζονται με το κράτος δικαίου ή τα θεμελιώδη δικαιώματα, ενώ άλλοι λένε ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να προτιμηθεί έναντι των υφιστάμενων αιτούντων λόγω του συνεχιζόμενου πολέμου.

Χώρες όπως η Πολωνία, η Λιθουανία και η Ιρλανδία, εν τω μεταξύ, υποστηρίζουν την υποψηφιότητα της Ουκρανίας για να γίνει μέλος της ΕΕ και αρκετές είναι ανοιχτές στο να υποστηρίξουν το καθεστώς της υποψήφιας χώρας ως ηθική ώθηση για την Ουκρανία ..

Οι ηγέτες της ΕΕ θα συζητήσουν την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στο μπλοκ κατά τη διάρκεια της επόμενης συνόδου κορυφής στις 23-24 Ιουνίου στις Βρυξέλλες. Η Μολδαβία και η Γεωργία υπέβαλαν επίσης αίτηση για να γίνουν μέλη της ΕΕ περίπου την ίδια περίοδο και περιμένουν τη γνώμη της Επιτροπής.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Ζελένσκι ευχαρίστησε επίσης την ΕΕ για τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας που την έχουν θέσει υπό “σημαντική πίεση”. Προέτρεψε το μπλοκ να υιοθετήσει ένα έβδομο πακέτο που θα περιλαμβάνει όλους τους Ρώσους αξιωματούχους και δικαστές που “εργάζονται για τον πόλεμο”.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.