ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Χριστοπωλητή, όταν σε πλήρωνε το pronews.gr, ήταν καλά;

Ταξίδι Πελόζι στην Ταϊβάν: Έκλεισε κάθε δίαυλος επικοινωνίας Κίνας με ΗΠΑ – Κλήθηκε ο Κινέζος πρέσβης στην Ουάσιγκτον

Ο Α.Μπλίνκεν εκφράζει φόβους για... παρανοήσεις

Ταξίδι Πελόζι στην Ταϊβάν: Έκλεισε κάθε δίαυλος επικοινωνίας Κίνας με ΗΠΑ – Κλήθηκε ο Κινέζος πρέσβης στην Ουάσιγκτον

Σε απόλυτη αχρηστία είναι εδώ και τρεις μέρες ο μηχανισμός συνεννόησης που λειτουργούσε εδώ και δεκαετίες μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ. Για την ακρίβεια, από την ώρα που η Πελόζι πάτησε το πόδι της στην Ταϊβάν, το σύνολο των Κινέζων αξιωματούχων που ήταν επιφορτισμένοι με τις Σινοαμερικανικές επαφές, είναι «άφαντοι».

Είναι τόσο σοβαρή η κατάσταση που δεν μπορεί να επιτευχθεί ούτε τηλεφωνική επικοινωνία την οποία επιχειρούν διακαώς εδώ και τουλάχιστον τρεις ημέρες οι αμερικάνοι με τους Κινέζους.

Αυτή φαίνεται να είναι και η κύρια αιτία για την οποία ο Λευκός Οίκος κάλεσε τον Κινέζο πρέσβη ο οποίος δεν άλλαξε ούτε κεραίας τα όσα έχει ανακοινώσει το Πεκίνο ενώ δεν απολογήθηκε για τίποτα. 

Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση του Πεκίνου, η πρώτη λίστα κυρώσεων περιλαμβάνει οκτώ βασικούς τομείς

Πιο συγκεκριμένα ακυρώνονται:

  • Οι συνομιλίες μεταξύ στρατιωτικών αξιωματούχων 
  • Οι συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων των υπουργείων Άμυνας των δύο χωρών. Ακυρώνεται οποιαδήποτε επαφή
  • Ο μηχανισμός ναυτικής ασφάλειας Κίνας-ΗΠΑ. Σταματούν να ενημερώνουν για τις κινήσεις του κινεζικού Ναυτικού τις ΗΠΑ
  • Η συνεργασία με την Ουάσιγκτον για την πρόληψη του διασυνοριακού εγκλήματος
  • Η συνεργασία κατά της διακίνησης ναρκωτικών. Τα κυκλώματα ναρκωτικών της δυτικής ακτής ελέγχονται σε μεγάλο βαθμό από την κινεζική μαφία που διακινεί τόνους ναρκωτικών. Η συνεργασίας των Κινέζων με την DEA είχε δώσει μεγάλες επιτυχίες στον περιορισμό της διακίνησης ναρκωτικών
  • Η συνεργασία στον επαναπατρισμό παράνομων μεταναστών. Η Κίνα δεν θα παίρνει πίσω παράνομους Κινέζους μετανάστες, ούτε θα δίνει πληροφορίες γι αυτούς
  • Οι διμερείς συνομιλίες για την κλιματική αλλαγή. Απαγορεύεται σε αμερικανικές εταιρείες να συνεργάζονται με κινεζικές και να επενδύουν στην αμερικανική οικονομία σε προγράμματα «πράσινης» ενέργειας
  • Απαγορεύεται η χρηματοδότηση αμερικανικών εταιρειών στις ΗΠΑ και η πώληση σε αμερικανικές εταιρείες σπάνιων γαιών
  • Η ποινική-δικαστική συνεργασία Κίνας-ΗΠΑ σταματά

Παράλληλα, το Πεκίνο ανακοίνωσε σχέδια για ενίσχυση της στρατηγικής εταιρικής σχέσης με τη Ρωσία μετά την πρόκληση στην Ταϊβάν.

Ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν δήλωσε σήμερα ότι οι πρόσφατες ενέργειες της Κίνας στην Ταϊβάν απομακρύνονται από την πρακτική της ειρηνικής επίλυσης προβλημάτων και κινούνται προς την κατεύθυνση του εξαναγκασμού και της χρήσης βίας.

Σε συνέντευξη Τύπου στη Μανίλα με τον υπουργό Εξωτερικών των Φιλιππίνων, ο Μπλίνκεν επέπληξε επίσης την Κίνα για τις ενέργειες της, από την εκτόξευση πυραύλων έως και την αποχώρηση από τις συνομιλίες για το Κλίμα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο ίδιος δήλωσε πως οι ΗΠΑ θα εργαστούν προκειμένου να διασφαλίσουν ότι οι δίαυλοι παραμένουν ανοικτοί για να αποφευχθεί πιθανή παρανόηση.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.