Το Κρεμλίνο απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του Β.Ζελένσκι

Ζητά να λαμβάνονται υπόψη οι «νέες πραγματικότητες» που σχετίζονται με την ενσωμάτωση 4 ουκρανικών εδαφών στη Ρωσία

Το Κρεμλίνο απέρριψε το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του Β.Ζελένσκι

Το Κρεμλίνο ανακοίνωσε πως απορρίπτει το ειρηνευτικό σχέδιο 10 σημείων του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι, λέγοντας πως οι προτάσεις για το τέλος του πολέμου στην Ουκρανία πρέπει να λαμβάνουν υπόψη αυτό που αποκαλεί “σημερινές πραγματικότητες” σε τέσσερις ουκρανικές περιοχές που έχει ενσωματώσει η Ρωσία.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ είπε: “Δεν μπορεί να υπάρξει ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που δεν λαμβάνει υπόψη σημερινές πραγματικότητες όσον αφορά τη ρωσική επικράτεια, με την εισδοχή τεσσάρων περιοχών στη Ρωσία. Σχέδια που δεν λαμβάνουν υπόψη αυτές τις πραγματικότητες δεν μπορούν να είναι ειρηνικά”.

Η Ρωσία ανακήρυξε τις περιοχές Ντονέτσκ, Λουχάνσκ, Χερσώνα και Ζαπορίζια τμήματα της επικράτειάς της τον Σεπτέμβριο έπειτα από δημοψηφίσματα που καταδικάστηκαν από την Ουκρανία και δυτικές χώρες. Η Ρωσία δεν ασκεί πλήρη έλεγχο σε καμία από τις τέσσερις περιοχές.

Ο πρόεδρος Ζελένσκι προωθεί το αποτελούμενο από 10 σημεία ειρηνευτικό σχέδιό του το οποίο ανακοίνωσε για πρώτη φορά τον Νοέμβριο, συζητώντας το με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν μεταξύ άλλων, και καλώντας τους ηγέτες της διεθνούς κοινότητας να διεξαγάγουν μια Παγκόσμια Σύνοδο Κορυφής για την Ειρήνη με βάση αυτό.

Το σχέδιο προβλέπει την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από διεθνώς αναγνωρισμένο έδαφος της Ουκρανίας, κάτι που θα σήμαινε πως η Ρωσία θα εγκατέλειπε τόσο τις τέσσερις περιοχές τις οποίες λέει ότι έχει προσαρτήσει όσο και την Κριμαία, την οποία κατέλαβε το 2014.

Το Κρεμλίνο έχει πει κατ΄επανάληψη ότι είναι ανοικτό σε ειρηνευτικές συνομιλίες με την Ουκρανία, αλλά δεν βλέπει εκ μέρους του Κιέβου προθυμία να διαπραγματευθεί.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου είπε ακόμη ότι η Ρωσία δεν διαβουλεύθηκε με τις χώρες του ΟΠΕΚ+ για την απόκρισή της στην επιβολή δυτικού πλαφόν τιμής στο ρωσικό πετρέλαιο, λέγοντας ότι είναι κυριαρχικό δικαίωμα της Ρωσίας να αποκρίνεται όπως κρίνει ότι χρειάζεται σε τέτοια “παράνομα μέτρα”.

Ο πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν υπέγραψε χθες, Τρίτη, διάταγμα που απαγορεύει την προμήθεια πετρελαίου και πετρελαϊκών προϊόντων από την 1η Φεβρουαρίου και για πέντε μήνες στις χώρες που τηρούν το πλαφόν.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Πεσκόφ είπε πως οι επαφές ανάμεσα στη Ρωσία και την ομάδα ΟΠΕΚ+ των χωρών που ηγούνται της παγκόσμιας παραγωγής πετρελαίου, που περιλαμβάνει τη Ρωσία, συνεχίζονται για άλλα θέματα.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.