ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Το Μπακχμούτ «πέφτει» αλλά το Κίεβο δεν διατάσσει αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων

Χιλιάδες Ουκρανοί επίστρατοι κρατούν τις οχυρωμένες θέσεις για να αποχωρήσει ο επαγγελματικός στρατός

Το Μπακχμούτ «πέφτει» αλλά το Κίεβο δεν διατάσσει αποχώρηση των ουκρανικών δυνάμεων

Το Μπακχμούτ βρίσκεται κοντά στο να κηρυχθεί ρωσικό έδαφος με την Wagner ήδη να δηλώνουν ότι ο τακτικός ουκρανικός στρατός απομακρύνεται από την πόλη μαζικά και ότι στην θέση τους το Κίεβο έχει τοποθετήσει πρόχειρα επιστρατευμένους άνδρες για να σταματήσουν την ρωσική επίθεση καθώς δεν θέλει να παραδεχθεί την απώλεια και γι αυτό δεν ανακοινώνει αποχώρηση των δυνάμεων.

Οι ουκρανικές δυνάμεις που υπερασπίζονται το Μπαχμούτ αντιμετωπίζουν ολοένα και μεγαλύτερη πίεση από τις ρωσικές, με σφοδρές μάχες να διεξάγονται μέσα και γύρω από την πόλη και κυρίαρχο το ρωσικό πυροβολικό που σταματά κάθε ουκρανική προσπάθεια για ανεφοδιασμό.

Επίσημα οι ρωσικές δυνάμεις αναφέρουν ότι βρίσκονται οχυρωμένοι σε διάφορα σημεία της πόλης πάνω από 4.000 Ουκρανοί στρατιώτες αλλά οι περισσότεροι έχουν φύγει από τον ακόμα ανοιχτό διάδρομο διαφυγής προς τα δυτικά.

Στην καθημερινή ενημέρωσή του το γενικό επιτελείο του ουκρανικού στρατού ανέφερε πως παρεμποδίστηκαν “τουλάχιστον 130 επιθέσεις του εχθρού” στη διάρκεια των τελευταίων 24 ωρών, σε πολλούς τομείς του μετώπου, κυρίως στις πόλεις Κουπιάνσκ, Λίμαν, Μπαχμούτ και Αβντίιβκα.

“Ο εχθρός συνεχίζει τις προσπάθειες περικύκλωσης της πόλης Μπαχμούτ”, συνέχισε, χωρίς άλλες λεπτομέρειες.

Χωριά βόρεια και δυτικά του Μπαχμούτ δέχθηκαν επίθεση, δήλωσε χθες Σάββατο στο CNN ο Σέρχιι Τσερεβάτιι, εκπρόσωπος του ανατολικού τομέα των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1632126109457285120

Οι άνδρες της Wagner πάντως δείχνουν την πόλη ουσιαστικά στα χέρια τους ενώ και Ουκρανοί στρατιώτες δηλώνουν ότι οι κάτοικοι (όσοι έχουν απομείνει) περιμένουν την ρωσική απελευθέρωση (ίσως έτσι δικαιολογούν την υποχώρηση από την πόλη) .

Χθες το αμερικανικό Ινστιτούτο για τη Μελέτη του Πολέμου (ISW) παραδέχθηκε πως οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν θέσεις στο Μπαχμούτ οι οποίες μπορεί να τους επιτρέψουν να παρακάμψουν ορισμένες ουκρανικές άμυνες.

“Οι Ρώσοι μπορεί να προσπαθήσουν να περικυκλώσουν τις ουκρανικές δυνάμεις στο Μπαχμούτ, όμως η ουκρανική διοίκηση έδωσε το σήμα ότι θα προτιμούσε να υποχωρήσει παρά να διακινδυνεύσει την περικύκλωση”, εκτίμησε η πηγή αυτή.

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1632278546717581315

https://twitter.com/AZgeopolitics/status/1630937700554375168

Βέβαια αναλυτές από την Δύση θεωρούν ότι ο Ζελένσκι δεν μπορεί σε καμία των περιπτώσεων να κηρύξει την παράδοση της πόλης καθώς αυτό θα δημιουργούσε πρόβλημα στην λήψη χρηματοδότησης από την Δύση.

Σε κάθε περίπτωση οι ουκρανικές δυνάμεις προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο για να συνεχίσουν να έρχονται τα δυτικά όπλα νέας γενιάς ώστε να προετοιμαστούν για μια νέα αντεπίθεση και αυτό έχει γίνει αντιληπτό και από τις ουκρανικές μονάδες (ειδικότερα τις επαγγελματικές) που δεν παραδίδουν κανένα κομμάτι γης αμαχητί κάτι που όμως δεν έχει περάσει απαρατήρητο από την ουκρανική κοινωνία και τοςυ ίδιους τους επίστρατους που θεωρούν ότι ο Ζελένσκι τους στέλνει ως πρόβατα επί σφαγής.

Μάλιστα ο Γεβγκένι Πριγκόζιν, ιδρυτής του ιδιωτικού μισθοφορικού στρατού Wagner, δημοσιοποίησε βίντεο που απεικονίζει, όπως υποστηρίζει, φέρετρα με τις σορούς Ουκρανών στρατιωτών που επαναπατρίζονται σε περιοχές που τελούν υπό τον έλεγχο του Κιέβου.

Στο βίντεο ο Πριγκόζιν, που εμφανίζεται ντυμένος με στρατιωτικά ρούχα, λέει: «Στέλνουμε άλλο ένα φορτίο με μαχητές του ουκρανικού στρατού στην πατρίδα τους. Πολέμησαν γενναία, και πέθαναν. Αυτός είναι ο λόγος που το τελευταίο φορτηγό θα τους μεταφέρει πίσω στην πατρίδα τους«.

Τα πλάνα δείχνουν άνδρες με στολή να μπήγουν καρφιά σε κλειστά ξύλινα φέρετρα και να τα φορτώνουν σε ένα φορτηγό.

Ο Μάρκους Ράισνερ, συνταγματάρχης των Αυστριακών Ενόπλων Δυνάμεων, λέει για την περαιτέρω πορεία του πολέμου: «Με μια επιτυχία στο Μπαχμούτ, οι Ρώσοι θα ανακτήσουν ένα κομμάτι εδάφους, όμως μετά θα συναντήσουν την επόμενη αμυντική γραμμή».

Μετά τις επιτυχίες στο Χάρκοβο και τη Χερσώνα, η Ουκρανία αποφάσισε να εξαπολύσει μια τρίτη επίθεση σχετικά γρήγορα από τη Ζαπορίζια, ωστόσο το Κίεβο αναγκάζεται να μετακινεί συνεχώς δυνάμεις στο Μπαχμούτ.

Ο ουκρανικός στρατός αναζητά το κατάλληλο μέρος για μια νέα επίθεση, πιθανώς στη Μελιτόπολη. Εάν επιτύχει, οι ρωσικές δυνάμεις θα μπορούσαν τότε να αποκοπούν από την Κριμαία, καθώς και από τις προμήθειες μέσω της γέφυρας της Κριμαίας.

«Τότε οι Ρώσοι θα αγωνιστούσαν περισσότερο να εξασφαλίσουν νέες προμήθειες, παρά να συνεχίσουν να επιτίθενται στο Ντονμπάς», δηλώνει ο Ράισνερ.

Όμως η ώρα για μια ουκρανική αντεπίθεση δεν έχει έρθει ακόμη, υποστηρίζει ο Γκούσταβ Γκρέσελ, ειδικός σε θέματα Ρωσίας και άμυνας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων: «Μία αντεπίθεση απομακρυσμένη από τις κεντρικές γραμμές του μετώπου θα ήταν επικίνδυνη σε αυτό το στάδιο, καθώς, ακόμη κι αν επιτύχει, οι Ρώσοι θα εξακολουθούν να έχουν ισχυρές εφεδρείες για να ρίξουν στη μάχη».

Οι ουκρανικές δυνάμεις θα ήταν προτιμότερο να περιμένουν έως ότου εξαντληθούν τα ρωσικά αποθέματα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Πάντως όλα δείχνουν ότι το Μπακχμούτ θα έχει την τύχη της Μαριούπολης, δηλαδή θα γίνει τμήμα της ρωσικής επικράτειας.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.