ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Το Ναυτικό της Κολομβίας εντόπισε δύo μεγάλα ναυάγια (βίντεο)

Στις εικόνες που ελήφθησαν σε βάθος 930μ. διακρίνονται λεπτομέρειες από κανόνια, σπαθιά και χρυσά νομίσματα

Το Ναυτικό της Κολομβίας εντόπισε δύo μεγάλα ναυάγια (βίντεο)

Το Ναυτικό της Κολομβίας, Armada Nacional, ανακοίνωσε την περασμένη Δευτέρα, 6 Ιουνίου, ότι εντόπισε δύο νέα μεγάλα ναυάγια κοντά στη θέση όπου είναι θαμμένο το ναυάγιο του «Σαν Χοσέ».

Τα ναυάγια φωτογραφήθηκαν από ένα υποβρύχιο ρομπότ, εξοπλισμένο με κάμερα υψηλής ανάλυσης.

Οι πρώτες εικόνες των βυθισμένων πλοίων δόθηκαν στη δημοσιότητα από τον πρόεδρο Iván Duque, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου, συνοδευόμενος από τον υπουργό Άμυνας, Diego Molano, και τον διοικητή του Πολεμικού Ναυτικού, ναύαρχο Gabriel Pérez Garcés.

Στις εικόνες που ελήφθησαν σε βάθος 930 μέτρων και σε τοποθεσία κοντά στη χερσόνησο Barú, διακρίνονται λεπτομέρειες από κανόνια, σπαθιά και χρυσά νομίσματα.

Το θρυλικό γαλιόνι «Σαν Χοσέ», ένα από τα μεγαλύτερα πλοία της ισπανικής αρμάδας, βυθίστηκε στις 8 Ιουνίου 1708, κατά τη διάρκεια μιας σφοδρής ναυμαχίας. Το πλοίο με τα 62 κανόνια και τα διακριτικά του ισπανικού στέμματος ήταν φορτωμένο με χρυσό, ασήμι, κοσμήματα και άλλα πολύτιμα φορτία.

Το 600μελές πλήρωμά του χάθηκε κατά τη διάρκεια της μάχης και τα λάφυρά του έμεινα θαμμένα στον ωκεανό μέχρι το 2015.

Μετά από εξαντλητική έρευνα, στην οποία συμμετείχαν το κολομβιανό ναυτικό και ερευνητές από το Ωκεανογραφικό Ίδρυμα Woods Hole της Μασαχουσέτης, η ταυτότητα του «Ιερού Δισκοπότηρου των Ναυαγίων» επιβεβαιώθηκε το 2018 και προκάλεσε διεθνή συζήτηση μεταξύ Κολομβίας και Ισπανίας για το ποια χώρα έχει τη νομική δικαιοδοσία επί του ναυαγίου.

Η Ισπανία ισχυρίστηκε ότι, καθώς το πλοίο βυθίστηκε με τη βασιλική της σημαία και η περιοχή αποτελεί ιερό τόπο ταφής 600 ψυχών, όλα τα αντικείμενα που ανασύρθηκαν ήταν δικαιωματικά δικά τη, με απόδειξη του βασιλικού χάρτη.

Η Κολομβία, ωστόσο, υποστήριξε ότι το πλοίο βρίσκεται στα δικά της χωρικά ύδατα και ότι αυτός ο υποβρύχιος θησαυρός ανήκει πλήρως στο κράτος.

Τον Μάιο του 2018, οι δύο κυβερνήσεις κατέληξαν σε συμβιβασμό στη μεταξύ τους διαμάχη για την ιδιοκτησία του «Σαν Χοσέ».

Πάνω από 6.000 φωτογραφίες αποκαλύπτουν μια εκτεταμένη σειρά από αντικείμενα, διασκορπισμένα σε πολλά ναυτικά μίλια του πυθμένα του ωκεανού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Κατά την παρουσίαση των πιο πρόσφατων υποβρύχιων ανακαλύψεων, ο πρόεδρος της Κολομβίας επισήμανε ότι «η κυβέρνησή μας αποφάσισε ότι όλος αυτός ο θησαυρός είναι μια ενιαία κληρονομιά, δεν μπορεί να διαιρεθεί. Με τη χρήση εξοπλισμού υψηλής τεχνολογίας και υπολογιστών έχουμε απεριόριστες δυνατότητες, που θα μας επιτρέψουν να προστατεύσουμε όλη αυτή την υποθαλάσσια κληρονομιά», πρόσθεσε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.