“Κλείδωσε” η  πρώτη μεγάλη παραγγελία του νέου τουρκικού επιθετικού ελικοπτέρου T-129 ΑΤΑΚ, από το Αζερμπαϊτζάν τον κορυφαίο σύμμαχο της Τουρκίας και αφορά 60 μονάδες αξίας 3 δισ. δολιρίων ΗΠΑ.

Στο πρόγραμμα του T-129 ATAΚ η Τουρκία έχει αποκτήσει τεχνολογική και παραγωγική αυτονομία που ανέρχεται στο ποσοστό του 50% , με το υπόλοιπο ποσοστό να ανήκει στην κατασκευάστρια Agusta-Westland.

Χθες ο ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλχάμ Αλίεφ, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις της κατασκευάστριας εταιρείας ΤΑΙ συνοδευόμενος από τον Τούρκο Πρόεδρο Α.Γκιούλ.

Ο Ι.Αλίεφ είδε από κοντά το επιθετικό ελικόπτερο T-129 ATAK, όπως και το εκπαιδευτικό αεροσκάφος HÜRKUŞ και το Μη Επανδρωμένο Αεροσκάφος ANKA, τα βασικά προϊόντα εγχώριας ανάπτυξης της ΤΑΙ.

Το ελικόπτερο ATAK εκτέλεσε ειδική πτήση επίδειξης για τον Ι.Αλίεφ. Ο φιλοξενούμενος και ο A.Γκιουλ παρακολούθησαν την επίδειξη του ελικοπτέρου από το πύργο ελέγχου.

Το Αζερμπαϊτζάν στην αρχή της χρονιάς είχε παραγγείλει 60 επιθετικά ελικόπτερα ATAK, ανέφερε σήμερα η τουρκική κρατική τηλεόραση, ενώ  παλιότερα δημοσιεύματα  ανεβάζουν.

Εκτός από το Αζερμπαϊτζάν ενδιαφέρον για την απόκτηση επιθετικών ελικοπτέρων T-129 ATAΚ έχουν εκδηλώσει τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, η Μαλαισία, το Πακιστάν ,το Μπαχρέιν, ο Λίβανος, η Λιβύη, το Τουρκμενιστάν και η Ιορδανία. 

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!