Άγκυρα προς Παρίσι: «Ξεκινάμε επιχειρήσεις στην Συρία – Καλό είναι να μην σας βρούμε μαζί με τους Κούρδους»!

Άγκυρα προς Παρίσι: «Ξεκινάμε επιχειρήσεις στην Συρία – Καλό είναι να μην σας βρούμε μαζί με τους Κούρδους»!

«Η Τουρκία θα ξεκινήσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στην ανατολική όχθη του Ευφράτη στη βόρεια Συρία το συντομότερο δυνατόν και καλό θα είναι να μην προστατεύσει η Γαλλία το YPG», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου

Η Τουρκία προειδοποίησε ανήμερα Χριστουγέννων ότι δεν θα ήταν «ωφέλιμο» για τη Γαλλία να διατηρήσει στρατιωτική παρουσία στη Συρία για να «προστατεύσει» τους μαχητές των Μονάδων Προστασίας του Λαού (YPG) των Κούρδων της Συρίας.

«Δεν θα ωφελήσει κανέναν να παραμείνει η Γαλλία στη Συρία για να προστατεύσει την YPG», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, κατά τη διάρκεια συνάντησης με Τούρκους δημοσιογράφους, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο Anadolu.

Εδώ και δύο ημέρες γαλλικά στρατεύματα έχουν αναπτυχθεί στις θέσεις που προηγουμένως κατείχαν οι Αμερικανοί, μεταξύ των ισλαμιστών μισθοφόρων των Τούρκων και του τουρκικού στρατού και των υπό κουρδική διοίκηση Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF). Δείτε φωτογραφίες πατώντας εδώ.

Είχε προηγηθεί από τον Γάλλο πρόεδρο επικριτική δήλωση για την απόφαση του Ντόναλντ Τραμπ να αποσύρει τα στρατεύματά του από τη Συρία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να τονίζει ότι «δεν πρέπει να ξεχνάμε τι οφείλουμε στους Κούρδους». «Κάνω έκκληση προς όλους…να μη ξεχνούν τι τους οφείλουμε», υπογράμμισε.

Νωρίτερα αυτό τον μήνα, η ο Ρ.Τ.Ερντογάν ανακοίνωσε ότι θα εξαπολύσει νέα στρατιωτική επιχείρηση στην περιοχή. Την περασμένη εβδομάδα, οι ΗΠΑ ανακοίνωσαν την πλήρη αποχώρηση από τη βόρεια Συρία, με αποτέλεσμα η Τουρκία να καθυστερήσει τα σχέδιά της.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν και ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ συμφώνησαν την Κυριακή να συντονιστούν προκειμένου να μην δημιουργηθεί κενό εξουσίας, σύμφωνα με την τουρκική προεδρία.

Τελικά όμως φαίνεται πως ακριβώς έτσι έχουν τα πράγματα. Οι ΗΠΑ τα δίνουν όλα για να εξομαλύνουν τις σχέσεις τους με την Τουρκία.

Τουρκία και Σ.Αραβία είναι οι μόνες χώρες στον πλανήτη στις οποίες οι ΗΠΑ το μόνο που μπορούν να τους κάνουν είναι να τους κρατήσουν… μούτρα.

Την Τουρκία την έχουν ανάγκη για την γεωπολιτική τους ηγεμονία και την Σ.Αραβία για την οικονομική τους ηγεμονία αφού το Ριάντ στηρίζει το δολάριο μέσω των πωλήσεων πετρελαίου και αγοράζει αμερικανικό χρέος.

Δεν είναι τυχαίο ότι στην αποχώρηση των ΗΠΑ ο πρόεδρος Τραμπ εμπλέκει και την Σ.Αραβία ανακοινώνοντας ότι θα ανοικοδομήσει την Συρία που έχει καταστραφεί ολοσχερώς.

Έτσι θα μπορέσει να επιτύχει μια οικονομική διείσδυση στην Συρία του μέλλοντος. Το δε Ριάντ αποδέχεται κάτι τέτοιο με αντάλλαγαμ το «σβήσιμο» του «στίγματος» της δολοφονίας Κασόγκι.

Ο Ντόναλντ Τραμπ ανακοίνωσε με περηφάνια, τη συμφωνία που σύναψε με τη βασιλική οικογένεια της Σαουδικής Αραβίας, η οποία, όπως αναφέρει στο Twitter, συμφώνησε να αναλάβει το κόστος ανοικοδόμησης της διαλυμένης Συρίας.

«Δεν είναι ωραίο που μια υγιή οικονομικά χώρα, αναλαμβάνει την ανοικοδόμηση μίας γειτονικής χώρας και δεν το αναλαμβάνει αυτό μία άλλη σπουδαία χώρα, όπως οι ΗΠΑ, που είναι 5.000 μίλια μακριά;», ανέφερε ο Αμερικανός πρόεδρος, ο οποίος, ενδιάμεσα, «ξέχασε» την υπόθεση της δολοφονίας του Σαουδάραβα δημοσιογράφου Τζαμάλ Κασόγκι στο αραβικό προξενείο της Κωνσταντινούπολης, παρά τις «κορόνες» περί «παραδειγματικής τιμωρίας των υπευθύνων», που έριχνε το προηγούμενο διάστημα.

Θα έχει πάντως ενδιαφέρον το πως θα ισορροπήσει τα επόμενα χρόνια ο Ρ.Τ.Ερντογάν ανάμεσα σε Ρωσία και ΗΠΑ. Είναι καλός «ακροβάτης» θα τα καταφέρει το πρόβλημα είναι με εμάς και το εγχώριο πολιτικό σύστημα το οποίο αδυνατεί να καταλάβει πως δουλεύουν οι διεθνείς σχέσεις

Στην Αθήνα έπαθαν σοκ από την προσέγγιση Τραμπ-Ερντογάν και γρήγορα διαλύθηκαν οι μύθοι περί ελληνοαμερικανικής προσέγγισης

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.