ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Η εικόνα της κυβέρνησης: Τοξική σκόνη στον ουρανό, θρύψαλα στο έδαφος!

ΗΠΑ: «Θα βρούμε λύση για να πάρει η Τουρκία F-35 και Patriot» – Η Ουάσινγκτον τα δίνει όλα

ΗΠΑ: «Θα βρούμε λύση για να πάρει η Τουρκία F-35 και Patriot» – Η Ουάσινγκτον τα δίνει όλα

Οι ΗΠΑ ακόμα δεν νιώθουν έτοιμες να έρθουν σε ολική ρήξη με την Τουρκία για το ζήτημα των S-400 και την παράδοση των F-35 και επιχειρούν καθημερινά να αναζητούν «λύσεις» για να διευθετηθεί το θέμα όπως θα ήθελαν φυσικά οι Αμερικανοί.

Ο επικεφαλής του Πενταγώνου Πάτρικ Σάναχαν δήλωσε αισιόδοξος για την πώληση αμερικανικών μαχητικών αεροσκαφών F-35 στην Τουρκία, παρά την αναστολή των παραδόσεων στην Άγκυρα εξοπλισμού που συνδέεται με τα συγκεκριμένα μαχητικά.

«Είχα πολλές συζητήσεις με τον υπουργό Αμύνης (της Τουρκίας Χουλουσί) Ακάρ και είμαι πεπεισμένος ότι θα διευθετήσουμε τα πράγματα με τον στρατηγικό μας εταίρο», δήλωσε στον Τύπο ο μεταβατικός υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ.

«Θεωρώ ότι θα διευθετήσουμε το πρόβλημα κατά τρόπο με τον οποίο θα διαθέτει επαρκή αμυντικό εξοπλισμό, τους Patriot και τα F-35», συμπλήρωσε ο Σάναχαν.

Η τουρκική κυβέρνηση έχει υπογράψει συμφωνία με τη Ρωσία για την αγορά συστοιχιών του ρωσικού αντιπυραυλικού συστήματος S-400· οι παραδόσεις αναμένεται να αρχίσουν το καλοκαίρι.Οι ΗΠΑ αντιτείνουν πως το σύστημα αυτό δεν είναι συμβατό με τους εξοπλισμούς του NATO αλλά αυτό είναι ένα μέρος του ζητήματος.

Η αγορά των S-400 από ΝΑΤΟϊκή χώρα είναι μεγάλη διαφήμιση για την Ρωσία και οπλικά της συστήματα. Συν τοις άλλοις δίνει στην Μόσχα τον «αέρα» ανωτερότητας απέναντι στην Ουάσινγκτον.

Εκφράζουν φόβους οι Αμερικανοί ότι θα διαρρεύσουν οι απόρρητες τεχνολογίες του F-35, που η Τουρκία έχει επίσης υπογράψει συμφωνία για να αποκτήσει. Η Ουάσινγκτον απαιτεί η Άγκυρα να αγοράσει αντιπυραυλικά συστήματα Πάτριοτ αντί των ρωσικών S-400.

Το Πεντάγωνο ανακοίνωσε τη Δευτέρα την αναστολή των παραδόσεων εξοπλισμών εδάφους που συνδέονται με τη χρήση των F-35, αεροσκάφους φτιαγμένου ώστε να επικοινωνεί σε πραγματικό χρόνο με τα συστήματα αντιαεροπορικής και αντιπυραυλικής άμυνας των χωρών που το διαθέτουν και συμμάχων τους.

Η Άγκυρα σκοπεύει να αγοράσει 100 αεροσκάφη του συγκεκριμένου τύπου. Η Ουάσινγκτον ανακοίνωσε πως προχώρησε ήδη, τον Ιούνιο, στις πρώτες παραδόσεις, αλλά τα αεροσκάφη θα παραμείνουν στις ΗΠΑ κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσης των τούρκων χειριστών τους, που δεν θα ολοκληρωθεί πριν από το φθινόπωρο το νωρίτερο, εξήγησε στο Γαλλικό Πρακτορείο αξιωματικός του στρατού.

Περιμένοντας την οριστική απόφαση της Τουρκίας, κι ενώ οι διαπραγματεύσεις βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη, ο εξοπλισμός εδάφους — το Πεντάγωνο δεν έχει διασαφηνίσει για τι ακριβώς πρόκειται — δεν παραδόθηκε στην Άγκυρα, συμπλήρωσε ο αξιωματικός, ο οποίος μίλησε υπό τον όρο να μην κατονομαστεί.

«Έχω μεγάλη αυτοπεποίθηση για την πρόταση που παρουσιάσαμε στην Τουρκία για τους Πάτριοτ, τη διαθεσιμότητά τους, την τιμή τους και — αυτό είναι πολύ σημαντικό — τη συμμετοχή [τουρκικών] βιομηχανιών που θα σημάνει [η αγορά] των Πάτριοτ», κατέληξε ο Σάναχαν.

Λίγο αργότερα ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου των ΗΠΑ, ο στρατηγός Τζόζεφ Ντάνφορντ, επιβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ έκαναν «μια πολύ καλή πρόσφορά» στην Τουρκία για την αγορά των Πάτριοτ.

«Δεν αποκλείουμε το να αναζητήσουμε λύση», είπε στον Τύπο. «Εργαζόμαστε ακόμη» για αυτό «και ελπίζουμε ότι θα καταλήξουμε σε μια συμφωνία με την Τουρκία», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς εάν οι ΗΠΑ κάνουν πλέον την υπόθεση πως η Τουρκία δεν μπορεί να θεωρείται αξιόπιστος σύμμαχος εντός του πλαισίου του NATO, ο στρατηγός Ντάνφορντ διαβεβαίωσε ότι δεν ισχύει αυτό.

«Είμαι πεπεισμένος» ότι αυτά στα οποία οι δύο χώρες συμφωνούν είναι «πολύ περισσότερα» από αυτά στα οποία διαφωνούν, συμπλήρωσε.

Οι ΗΠΑ βρίσκονται σε πολύ δύσκολη θέση διότι η Τουρκία αποκτάει ενεργειακή ανεξαρτησία με το ρωσικό φυσικό αέριο, διαθέτει χώρες πρόθυμες να την δανείσουν όπως το Κατάρ ακόμα και την Κίνα για να ανταπεξέλθει στα κτυπήματα κατά της τουρκικής λίρας, ενώ οι Ρώσοι είναι πρόθυμοι να εντάξουν την Τορκία στο πρόγραμμα του Su-57.

Το ερώτημα είναι το εξής: Οι ΗΠΑ είναι διαθέσιμες να εκβάλουν την Τουρκία από το ΝΑΤΟ και να υποστούν μια μέγιστη γεωπολιτική ήττα που θα παραδώσει τα Στενά στην Μόσχα;

Ή θα επιλέξουν την στρατηγική του να περιμένουν το βιολογικό τέλος του Ερντογάν και να «χαϊδεύουν» μέχρι τότε την Άγκυρα; Γιατί ακόμα και αν φύγει ο Ερντογάν πλέον το παλίο αμερικανοκρατούμενο «βαθύ» τουρκικό κράτος έχει τελειώσει και έχει αντικατασταθεί από ένα άλλο σύστημα ικανό να αντικαταστήσει ακόμα και τον ίδιο τον Ερντογάν.

Η Μόσχα, πρότεινε χθες για πρώτη φορά δημοσίως στην Αγκυρα να εισέλθει στο πρόγραμμα παραγωγής του υπερμαχητικού 5ης γενιάς Su-57 και να αντικαταστήσει τα F-35 τα οποία διαφαίνεται ότι «κολλάνε» σε ότι αφορά τις παραδόσεις τους, με την παύση ακόμα και του προγράμματος εκπαίδευσης των Τούρκων πιλότων.

O εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Αμυνας Igor Korotçenko, με σχετικές δηλώσεις του, υπογράμμισε ότι «Οι ΗΠΑ φαίνεται ότι επέλεξαν να τιμωρήσουν και να εκβιάσουν τη Τουρκία γιατί αγόρασε από τη Ρωσία το κορυφαίο αντιαεροπορικό σύστημα παγκοσμίως το S-400 για να εξασφαλίσει την εδαφική της ακεραιότητα. Αλλά για την Ρωσία υπάρχει εναλλακτική λύση: Το Su-57. Νέο μαχητικό 5ης γενιάς πολύ ανώτερο από το F-35 από κάθε άποψη. Καλύτερα όπλα, καλύτερο ραντάρ. Μπροστά του το F-35 είναι ένα ελαφρύ αεροσκάφος. Αν ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρ.Τ,Ερντογάν, το αποφασίσει η Τουρκία θα λάβει τις βασικές τεχνολογίες και θα συμμετάσχει στο πρόγραμμα κατασκευής του».

Φυσικά αν συμβεί αυτό, ίσως η απόκτηση των Su-57 από τη Τουρκία να είναι το «ελάχιστο» αποτέλεσμα μιας κοσμοϊστορικής για την περιοχή εξέλιξης: Η αποχώρηση της Τουρκίας από το ΝΑΤΟ ή η περιθωριοποίησή της, θα είναι πλέον θέμα χρόνου

Πάντως η κατάσταση με την Τουρκία έχει γίνει πραγματικά περίπλοκη. Στην ουσία ούτε την Μόσχα μπορεί να «αδειάσει» ο Ρ.Τ.Ερντογάν.

Πέραν του Turkish Stream και του ρωσικού φυσικού αερίου, η Μόσχα θα κατασκευάσει και τρεις πυρηνικούς αντιδραστήρες στην Τουρκία. Ταυτόχρονα η Μόσχα δρομολογεί τους Ρώσους τουρίστες να πηγαίνουν στην Τουρκία σε μια δύσκολη για την τουρκική λίρα περίοδο αφήνοντας σημαντικά ποσά συναλλάγματος.

Επί του πρακτέου η Ρωσία έχει πολύ περισσότερα πράγματα που προσφέρει στην Τουρκία και φυσικά είναι και δίπλα της ενώ οι ΗΠΑ βρίσκονται πέραν του Ατλαντικού.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.