ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Θα «φάει» καλά στην Ευρωβουλή η Ελεωνόρα. Θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας!

«Πράσινο φως» Ρ.Τ.Ερντογάν για «λουκέτο» στις βάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία – Στο φως έγγραφα-σοκ της ΜΙΤ

«Πράσινο φως» Ρ.Τ.Ερντογάν για «λουκέτο» στις βάσεις των ΗΠΑ στην Τουρκία – Στο φως έγγραφα-σοκ της ΜΙΤ

Ραγδαίες εξελίξεις αναμένονται στις αμερικανοτουρκικές σχέσεις καθώς και τυπικά ο Ρ.Τ.Ερντογάν έχει το “πράσινο φως” για λουκέτο στην βάση του Ιντσιρλίκ και στον σταθμό ραντάρ του Κιουρετσίκ.

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν απόρρητα-μέχρι πρότινος- τουρκικά έγγραφα της ΜΙΤ που δείχνουν πως οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες παρακολουθούσαν τους Αμερικανούς στρατιωτικούς ως υπεύθυνους για την απόπειρα πραξικοπήματος το 2016.

Τα τουρκικά έγγραφα έχουν αναλυτικές εκθέσεις και πληροφορίες για τις κινήσεις όλων των Αμερικανών στρατιωτικών στην Τουρκία. Στρατιωτικά σχέδια, μετακινήσεις δυνάμεων, μυστικές πτήσεις από και προς την Τουρκία, όλα περιέχονται στον φάκελο με τίτλο “Ο ρόλος των ΗΠΑ στην απόπειρα πραξικοπήματος”.

Οι Τούρκοι εισαγγελείς κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι τα έγγραφα “σχετίζονταν με την έρευνα του πραξικοπήματος” και διέταξαν την ενσωμάτωση όλων των πληροφοριών και των στρατιωτικών εγγράφων στο φάκελο της υπόθεσης!

Η ΜΙΤ για πρώτη φορά ζητά ένταλμα έρευνας και συλλήψεων μέσα στην βάση του Ιντσιρλίκ καθώς και περιορισμό των δραστηριοτήτων της.

Ενα έγγραφο περιλαμβάνει τις δραστηριότητες της 5ης τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στο νοτιοανατολικό Γκαζιαντέπ καθώς και τις κινήσεις της 39ης Mission Support Group (MSP), των ΗΠΑ που επιχειρούσε στα Άδανα.

Το ίδιο έγγραφο είχε αναλυτικές πληροφορέις για την δράση της αμερικανικής δύναμης 727 (EACS) Det-7. Λογιστική υποστήριξη (MSP, EACS-7), εργασίες ανακατασκευής, προσωπικό καθώς και μετακινήσεις δυνάμεων με ελικόπτερα XUH-60S μεταξύ Ιντσιρλίκ και Γκαζιαντέπ.

Μεγάλη σημασία έδιναν οι τουρκικές μυστικές υπηρεσίες στις αμερικανικές επιχειρήσεις με UAV στο προάστιο της Γκαζιαντέπ στη φρουρά Hüseyin Ataman Kışlası.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά πως στις 10 Ιουλίου 2016 οι ΗΠΑ μετέφεραν 19 στρατιωτικούς από το Ιντσιρλίκ μαζί με 10 φορτηγά και 5 οχήματα που μετέφεραν UAV, Humvee προς τη φρουρά Ataman στο Γκαζιαντέπ.

Επιπλέον από τα έγγραφα φαίνεται πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν έδινε μεγάλη βαρύτητα στις κινήσεις του αμερικανικού προσωπικού που χειρίζονταν το ΠΕΠ HIMARS. Η ΜΙΤ κατέγραφε όλες τις κινήσεις των Αμερικανών που αφορούσαν το εν λόγω οπλικό σύστημα, όπως μετακινήσεις μεταξύ Ιντσιρλίκ και φρουράς Ataman για λάδια, γεννήτριες, ραντάρ, επιχειρήσεις συντήρησης του υλικού κτλ.

Ολα τα έγγραφα αφορούν κατά κύριο λόγο τις κινήσεις των ΗΠΑ στην ΝΑ Τουρκία εκεί που είναι ο διάχυτος ο μεγάλος φόβος του Ρ.Τ.Ερντογάν για πιθανή μελλοντική εδαφική απώλεια μέσω δημιουργίας κουρδικού κράτους.

Οι Αμερικανοί αξιωματούχοι που είναι στο στόχαστρο του Ρ.Τ.Ερντογάν είναι οι πρώην στρατιωτικοί Joseph Votel, John F. Campbell, Rick Boutwell, John C. Walker, Michael H. Manion, David Eaglen, David Trucksa, Timothy J. Cook, LMack R. Coker, Thomas S. Cooper, Vegas M. Clark και πολλοί άλλοι.

Είναι προφανές πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν ετοιμάζει την επόμενη ημέρα. Αν για τον οποιονδήποτε λόγο, οι διαπραγματεύσεις ΗΠΑ-Τουρκίας φτάσουν σε μη αναστρέψιμο σημείο με επιβολή κυρώσεων, αποπομπή από το πρόγραμμα F-35 κτλ, ο Ερντογάν έχει ετοιμάσει την κίνηση του και αυτή θα είναι εκδίωξη των αμερικανικών βάσεων από την χώρα του.

Είναι φανερό πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν “φλερτάρει” δημόσια για πρώτη φορά με την εκδίωξη των Αμερικανών από την βάση. Η πρώτη φορά που κάποιος Τούρκος αξιωματούχος διατύπωσε την συγκεκριμένη πρόταση ήταν τον Φεβρουάριο του 2016. Την πρόταση είχε κάνει ο Şeref Malkoç, βοηθός του Ερντογάν, ενώ συγγενής του είναι ο Abdurrahman Gül, ο τωρινός Τούρκος υπουργός Δικαιοσύνης ο οποίος έχει τεθεί στο στόχαστρο των κυρώσεων των ΗΠΑ.

Οι απειλές συνεχίστηκαν τον Αύγουστο του 2017 από τον Τούρκο καθηγητή Δικαίου, Burhan Kuzu, ανώτερο μέλος του AKP. Την σκυτάλη πήρε τον Ιανουάριο του 2018 ο Μ.Τσαβούσογλου ο οποίος ξεπέρασε κάθε όριο τον Φεβρουάριου όταν είπε στον Αμερικανό ομόλογο του πως “ο λαός στην Τουρκία ζητά το κλείσιμο της βάσης του Ιντσιρλίκ και του σταθμού ραντάρ στο Κιουρετσίκ”…

Δεν έχει σημασία αν ο Ρ.Τ.Ερντογάν βρήκε όντως στοιχεία που να αποδεικνύουν την ανάμειξη των ΗΠΑ στο πραξικόπημα. Αρκεί ότι ξεκίνησε η έρευνα και τελείωσε… Το σίγουρο πλέον είναι πως “και με την βούλα” η ΜΙΤ παρακολουθεί τις κινήσεις των ΗΠΑ σε ολόκληρη την Τουρκία.

Δείτε τα έγγραφα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!
ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.