Αινιγματική δήλωση Χ.Ακάρ προάγγελος δραματικών εξελίξεων: «Ότι ανακοινώνεις νωρίς χάνεται η μαγεία του»

Αινιγματική δήλωση Χ.Ακάρ προάγγελος δραματικών εξελίξεων: «Ότι ανακοινώνεις νωρίς χάνεται η μαγεία του»

Επανήλθε με νέες δηλώσεις ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ στο ζήτημα του τι θα γίνει με τις βάσεις του Ιντσιρλίκ και Κιουρετσίκ σε περίπτωση που οι ΗΠΑ μετά την παράδοση των ρωσικών S-400 στην Άγκυρα, δεν παραδώοσουν με την σειρά τους τα F-35 και προβούν σε κυρώσεις κατάτης Τουρκίας.

Ο Τούρκος ΥΠΑΜ απαντώντας στους δημοσιογράφους στην σχετική ερώτηση περί έτοιμου σχεδίου για κυρώσεις απέναντι σε ΗΠΑ που εκτείνονται από περιορισμό πρόσβασης μέχρι οριστικό λουκέτο στις βάσεις του Ιντσιρλίκ και Κιουρετσίκ είπε επί λέξη «όταν λές κάποια πράγματα πολύ νωρίς χάνουν την μαγεία τους»!

Όχι μόνο επιβεβαιώνει την ύπαρξη του σχεδίου αυτού αλλά απειλεί τις ΗΠΑ με την σχετική δόση ειρωνίας και καυστικότητας για να δείξει πως στην Τουρκία επικρατεί, ψυχραιμία και χαλαρότητα σε ότι αφορά της αμερικανοτουρκικές σχέσεις και ότι η Άγκυρα δεν φοβάται να ασκήσει εξωτερική πολιτική άναλογα με τα δικά της εθνικά συμφέροντα.

«Turkish Def Min Akar declined to respond to questions on retaliatory measures such as closing down the Incirlik US base, telling journalists “when we say some things too early they lose their magic”»

Ταυτόχρονα η Άγκυρα προχωράει σε εκβιασμούς και απειλές, έχοντας ως όπλο τα συμβόλαια, επιχειρώντας να ανακόψει την αποχώρηση προσωπικού και στελεχών των υποστηρικτικών εταιρειών για τη γεώτρηση του Πορθητή.

Κάποιοι Ευρωπαίοι εγκατέλειψαν ήδη και η Άγκυρα δια της ΤΡΑΟ απειλεί με μεγάλες αποζημιώσεις αν δεν τηρηθούν τα συμβόλαια. Η εγκατάλειψη έγινε επειδή φοβήθηκαν την έκδοση διεθνούς εντάλματος σύλληψης από την Λευκωσία.

Μπορεί οι Τούρκοι να μην ενδιαφέρονται για αυτό αλλά για τους Ευρωπαίους που συμμετέχουν δεν είναι έτσι. Είναι ευάλωτοι και μπροούν να συλληφθούν ανα πάσα στιγμή στις χώρες τους των οποίων οι Αρχές είναι υποχρεωμένες να εκτελέσουν το ένταλμα

Διακατεχόμενη από νευρικότητα θέλει να πάρει το θέμα μέχρι τέλους.

Σημειώνεται ότι χθες ένας από τους Τούρκους δημοσιογράφους, ο Bülent Aydemir της τουρκικής Habertürk, ρώτησε τον Χ.Ακάρ αν “η Τουρκία θα χρησιμοποιήσει ως μοχλό πίεσης την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ και την βάση ραντάρ στο Κιουρετσίκ απέναντι στις ΗΠΑ”.

Η απάντηση του Χ.Ακάρ ήταν θετική.

“Οταν τα πράγματα χειροτερέψουν τότε όλα είναι ανοιχτά καθώς υπάρχει επιδείνωση στις μεταξύ μας σχέσεις.

Εμείς θα κάνουμε τα πάντα για να προστατέψουμε τα νόμιμα δικαιώματα μας.

Σκοπός βέβαια είναι να αρχίσουν ξανά οι διαπραγματεύσεις αλλά αυτά που λέτε για τις δύο βάσεις είναι ένα σενάριο πολύ πιθανό και βρίσκεται στο τραπέζι.

Εμείς προετοιμαζόμαστε για κυρώσεις από τις ΗΠΑ ενώ ετοιμάζουμε την δικιά μας απάντηση”

Υπενθυμίζουμε πως η βάση του Ιντσιρλίκ βρίσκεται 100 μίλια από τα σύνορα με Συρία και οι ΗΠΑ έχουν εκεί περίπου 80 βόμβες Β61 ανάφέρουν τουρκικές πηγές οι οποίες σημειώναν πως η απάντηση της Αγκυρα θα είναι σταδιακή απέναντι στις ΗΠΑ, από άρνηση πρόσβασης μέχρι οριστικό λουκέτο στις βάσεις.

Ταυτόχρονα, το ραντάρ του ΝΑΤΟ στην βάση Κιουρετσίκ Μαλάτεια είναι κρίσιμο για την αμυντική πυραυλική βαλλιστική άμυνα του ΝΑΤΟ από το 2011.

Επιπλέον και ο ειδικός σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν, Ι.Καλίν, είπε πως “είναι δικαίωμα της Τουρκίας να προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να αρνηθεί πρόσβαση στις ΗΠΑ στις βάσεις αυτές”.

“Ο λαός μας μας ρωτά, γιατί χρησιμοποιούν την αεροπορική βάση του Ιντσιρλίκ; Τί σκοπούς εξυπηρετούν αν δεν μας παρέχετε αεροπορική υποστήριξη απέναντι στο ISIS;” είπε ο Μ.Τσαβούσογλου.

Τουρκικές πηγές αναφέρουν πως η Αγκυρα μπορεί να ακυρώσει την εξάμηνη συμφωνία εκμίσθωσης της βάσης του Ιντσιρλίκ ενώ διατηρεί το δικαίωμα να εκδιώξει τις αμερικανικές δυνάμεις εντός προθεσμίας 72 ωρών.

Μάλιστα ο ειδικός διαμεσολαβητής, πρέσβης James Jeffrey, ανέφερε χτες στην επιτροπή Εξωτερικών Σχέσεων πως οι “διαπραγματεύσεις με την Τουρκία και στο θέμα των “safe zone” στην Συρία έχουν ουσιαστικά ναυαγήσει καθώς οι διαφορές είναι μεγάλες”…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.