ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Είμαστε βέβαιοι ότι Ελεωνόρα θα δοξάσει (και αυτή...) το όνομα της Ελλάδας στην Ευρωβουλή!

Σε ύφεση η τουρκική οικονομία – Συνεχίζεται η κατάρρευση της λίρας

Σε ύφεση η τουρκική οικονομία – Συνεχίζεται η κατάρρευση της λίρας

Η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε με ρυθμό 2,6% σε ετήσια βάση το πρώτο τρίμηνο, συμβαδίζοντας με τις εκτιμήσεις της αγοράς, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα.

Η τουρκική οικονομία, που έχει στο ιστορικό της επιδόσεις με ανάπτυξη άνω του 5%, έχει συνταραχθεί από την κατακρήμνιση κατά 36% της αξίας της λίρας έναντι του δολαρίου από τα τέλη του 2017. Αναλυτές σε έρευνα του Reuters προέβλεπαν ετήσια συρρίκνωση 2,5% για το πρώτο τρίμηνο του έτους.

Σε σύγκριση με ένα τρίμηνο νωρίτερα, το ΑΕΠ πρώτου τριμήνου αυξήθηκε σε εποχικά προσαρμοσμένη βάση κατά 1,3%, σύμφωνα με την τουρκικό στατιστικό ινστιτούτο.

Τα στοιχεία επιβεβαίωσαν επίσης ότι η τουρκική οικονομία συρρικνώθηκε κατά 3% σε ετήσια βάση το τέταρτο τρίμηνο –η χειρότερη επίδοση εδώ και σχεδόν μία δεκαετία– ολοκληρώνοντας μια χρονιά κατά την οποία κατέγραψε συνολική ανάπτυξη 2,6%.

Η αδυναμία στον κατασκευαστικό και τον βιομηχανικό κλάδο επηρέασε άσχημα την οικονομία το πρώτο τρίμηνο, ενώ η γεωργία κατέγραψε ανάπτυξη.

Η περυσινή κρίση της λίρας, που προκλήθηκε από τις ανησυχίες για τη διπλωματική διαμάχη με την Ουάσινγκτον και την ανεξαρτησία της κεντρικής τράπεζας, σηματοδότησε το τέλος σε μια πολυετή περίοδο ανάπτυξης που τροφοδότησε ο κατασκευαστικός κλάδος ενώ σημαντικό ρόλο έπαιξαν τα φθηνά ξένα κεφάλαια.

Η λίρα δέχθηκε νέες πιέσεις τους τελευταίους μήνες καθώς οι επενδυτές ανησυχούν για την απειλή νέων αμερικανικών κυρώσεων, την αβεβαιότητα για τα αποτελέσματα των τοπικών εκλογών, τη μείωση των διαθεσίμων της κεντρικής τράπεζας και την τάση των Τούρκων προς τα ξένα περιουσιακά στοιχεία.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Τα επίσημα στοιχεία που ανακοινώθηκαν σήμερα έδειξαν ότι το έλλειμμα στο εξωτερικό εμπόριο συρρικνώθηκε κατά 55,6% σε ετήσια βάση τον Απρίλιο στα 2,982 δισεκ. δολάρια, με τις εξαγωγές να αυξάνονται 4,6% και τις εισαγωγές να μειώνονται κατά 15,1%.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.