Tουρκικό φυλάκιο ισοπεδώθηκε στην Ιντλίμπ -«Αναβολή στην παράδοση των S-400 για 9 μήνες» λέει το Ισραήλ

Tουρκικό φυλάκιο ισοπεδώθηκε στην Ιντλίμπ -«Αναβολή στην παράδοση των S-400 για 9 μήνες» λέει το Ισραήλ

Τουρκικό φυλάκιο ισοπεδώθηκε από το συριακό πυροβολικό στην Ιντλίμπ σε ένα ξεκάθαρο μήνυμα που εστάλη από την Μόσχα στο φως των εξελίξεων με τους S-400 και τις ΗΠΑ.

Είναι φανερό πως ο Ρ.Τ.Ερντογάν βρίσκεται στη δίνη Ρωσίας, ΗΠΑ αλλά και Ισραήλ το οποίο παρακολουθεί πολύ στενά τις εξελίξεις με την τεχνική επιτροπή που θα μελετήσει S-400 και F-35.

Ισραηλινές πηγές σημειώνουν πως αν προχωρήσει τελικά η σύσταση τεχνικής επιτροπής, τότε θα απαιτηθεί αναβολή παράδοσης των S-400 από 6 μέχρι 9 μήνες!

Επιπλέον σημειώνουν πως επί της ουσίας πρόκειται για μια “ντρίπλα” του Ρ.Τ.Ερντογάν προκειμένου να σταματήσουν οι επιθέσεις στην τουρκική λίρα, να κερδίσει της κρίσιμες εκλογές στην Κωνσταντινούπολη και να δει πρώτα τον Ν.Τραμπ στην Σύνοδο των G-20 στην Ιαπωνία.

Αν όντως η συμφωνία εφαρμοσθεί άμεσα τόσε το τουρκικό προσωπικό που εκπαιδεύεται στην Μόσχα πάνω στους S-400 θα πρέπει να επιστρέψει πίσω.

Ομως πότε θα ξεκινήσει το έργο της η επιτροπή, πότε θα παράξει αποτέλεσματα και τι θα συμβεί αν επιβεβαιωθεί η ασυμβατότητα S-400 με F-35; Θα επιστραφούν πίσω οι πύραυλοι;

Πιθανολογούν πως η έναρξη του έργου της τεχνικής επιτροπής θα γίνει μετά τις 10 Ιουνίου (Bayram/Eid) και θα οδηγήσει σε νίκη το AKP στις 23 Ιουνίου στις εκλογές της Κωνσταντινούπολης.

Παρόλ’ αυτά το αποτέλεσμα της επιτροπής αν και εφόσον αυτή συσταθεί και προχωρήσει θα είναι προδιαγεγραμμένο: Οι S-400 είναι ασύμβατοι με τα F-35.

Eπιπλέον αναφέρουν ως παράδειγμα την συμφωνία ΗΠΑ-Τουρκίας για την Μάνμπιτζ. Ακόμη και μετά από τόσους μήνες , η συμφωνία για τον οδικό χάρτη δεν έχει εφαρμοσθεί. Τώρα που θα συντονιστούν σε ένα τόσο περίπλοκο και δύσκολο ζήτημα;

Οι Ισραηλινοί καταλήγουν στο συμπέρασμα πως στόχος τόσο του Ρ.Τ.Ερντογάν όσο και του Ν.Τραμπ μέχρι ένα σημείο είναι να καθυστερήσει η έναρξη κρίσης με τους S-400 μέσω γραφειοκρατικών διαδικασιών!

Μόνο που όπως λένε, ο Β.Πούτιν μπορεί να “στραγγαλίσει” τον Ρ.Τ.Ερντογάν με σφοδρές επιθέσεις στην Ιντλίμπ και βομβαρδισμούς κατά τουρκικών φυλακίων όπως αυτό που έγινε χτες όταν το συριακό πυροβολικό έπληξε τουρκικές δυνάμεις αναγκάζοντας εκ νέου τον Χ.Ακάρ να διατάξει την αποστολή νέων δυνάμεων στην περιοχή.

Αμέσως οι Τούρκοι έδειξαν ως υπεύθυνο τον συριακό Στρατό (φωτό και βίντεο παρακάτω) ενώ το γεγονός αυτό αλλά και οι εξελίξεις με S-400 κινητοποίησαν και τον Β.Πούτιν ο οποίος συγκάλεσε έκτακτο συμβούλιο ασφαλείας στην Μόσχα.

Σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του Β.Πούτιν, Ν.Πεσκόφ, “τα μόνιμα μέλη του συμβουλίου ασφαλείας της Ρωσίας συζήτησαν την κατάσταση στην Ιντλίμπ και τις επιθέσεις των τρομοκρατών”.

Επιβεβαιώθηκε έτσι αυτό που έγραφαν πριν λίγες μέρες οι FT περί “διεύρυνσης ρωσικών επιθέσεων σε τουρκικά φυλάκια”


https://twitter.com/Kyruer/status/1134497374557155328


https://twitter.com/op_shield/status/1134385509709619200


Πάντως, το Πεντάγωνο των ΗΠΑ δεν διέψευσε ρητά την χτεσινή είδηση περί τεχνικής επιτροπής, παρά φάνηκε “μουδιασμένο” και καθόλου ευχαριστημένο με τις εξελίξεις.

Ο εκπρόσωπος του NSC Garrett Marquis ανέφερε:

“Είναι σαφές ότι η απόκτηση του S-400 θα δημιουργούσε έναν απαράδεκτο κίνδυνο για την τεχνολογία των Η.Π.Α., για τους πιλότους μας και τα αεροσκάφη μας.

Ότι οι συζητήσεις για τις απειλές εναντίον των F-35 έχουν ήδη γίνει.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες έστειλαν τεχνικές ομάδες στην Τουρκία πολλές φορές και φιλοξένησαν εδώ ομολόγους τους για να συζητήσουν την απειλή που θέτει το S-400.

Συνεχίζουμε έντονες συζητήσεις με τους Τούρκους ομολόγους μας σε όλα τα επίπεδα”.

Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος του Πενταγώνου, Eric Pahon,περιέγραψε την κατάσταση ως εξής:

«Συνεχίζουμε έντονες συζητήσεις με τους Τούρκους ομολόγους μας σε όλα τα επίπεδα σχετικά με το μέλλον της στρατιωτικής μας σχέσης, Ωστόσο είναι σαφές ότι η αγορά του S-400 θα δημιουργούσε έναν απαράδεκτο κίνδυνο επειδή το σύστημά του ραντάρ θα μπορούσε να παράσχει στις ρωσικές στρατιωτικές ευαίσθητες πληροφορίες το S-400.

Είναι ένα σύστημα που χτίστηκε από τη Ρωσία για να προσπαθήσει να καταρρίψει αεροσκάφη όπως το F-35 και είναι αδιανόητο να φανταστεί κανείς ότι η Ρωσία δεν εκμεταλλεύεται την ευκαιρία συλλογής πληροφοριών.

Έχουμε στείλει τεχνικές ομάδες στην Τουρκία περισσότερες από μία φορές και φιλοξένησαμε ομολόγους μας εδώ για να συζητήσουμε την απειλή που θέτει το S-400, την αμοιβαία συμμετοχή μας στο πρόγραμμα F-35 και την προσφορά των Patriot (από τις ΗΠΑ στην Τουρκία).

Συνομιλούμε με την τουρκική κυβέρνηση σε όλα τα επίπεδα και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε τις ισχυρές μας στρατιωτικές σχέσεις. Συνεχίζουμε να μιλάμε συχνά με τους Τούρκους ομολόγους μας για διάφορα θέματα αμοιβαίας ασφάλειας και σκοπεύουμε να συνεχίσουμε αυτές τις συζητήσεις.

Ωστόσο, έχουμε ξεκαθαρίσει ότι οι ανησυχίες μας σχετικά με τη συνεγκατάσταση των F-35 και S-400 δεν μπορούν να μετριαστούν”.


https://twitter.com/rabrowne75/status/1134536009885061121


https://twitter.com/rabrowne75/status/1134535785229815808






Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.