ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Έτσι εξηγείται το σπίτι του Βολταίρου...

Ο στόχος της Τουρκίας πίσω από το διπλό ταμπλό στους εξοπλισμούς (βίντεο)

Ο στόχος της Τουρκίας πίσω από το διπλό ταμπλό στους εξοπλισμούς (βίντεο)

Για τις σχέσεις ΗΠΑ- Τουρκίας. αλλά και το ζήτημα των S-400, μίλησε στην εκπομπή «Πρωτοσέλιδο» ο Διευθυντής Έρευνας και Διεθνών Σχέσεων του ΤΕΠΑΚ Πάμπος Χρυσοστόμου.

Μιλώντας για την Τουρκία, ανέφερε ότι «παίζει σε διπλό ταμπλό και το κρίσιμο είναι ότι ο χρόνος εξαντλείται επικίνδυνα. Οι Αμερικανοί είναι αποφασισμένοι ότι αυτό το ζήτημα πρέπει να λήξει και πρέπει η Τουρκία να αποφασίσει». Συμπλήρωσε ότι χθες υπήρξε μια εξέλιξη, η οποία πυροδότησε μια σειρά αποφάσεων από πλευράς ΗΠΑ, αφού, όταν αντιλήφθηκαν ότι Τούρκοι αξιωματικοί μεταβαίνουν στη Ρωσία για εκπαίδευση πάνω στους S-400, αυτόματα ενεργοποίησαν μια ρήτρα με βάση εσωτερικό νομοσχέδιο και στην ουσία είπαν στους Τούρκους «εκπαιδευόμενους πάνω στο f-35 να πάρουν τα πράγματα και να φύγουν, ενώ ενεργοποιεί παράλληλα την έναρξη κυρώσεων για το θέμα αυτό, εάν δεν υπάρξει ματαίωση ή παγοποίηση [της παραλαβής] των S-400».

Σύμφωνα με τον ειδικό, οι Αμερικανοί φαίνεται ή δείχνουν από τις δηλώσεις τους, και με βάση την επιστολή του ΥΠΑΜ των ΗΠΑ προς τον Τούρκο ομόλογό του, ότι θα ενεργοποιήσουν τις κυρώσεις. «Η επιστολή αυτή λέει κοντολογίς είτε S-400 είτε F-35, διαφορετικά οι ΗΠΑ θα προχωρήσουν σε κυρώσεις που δεν έχουν να κάνουν μόνο με στρατιωτικά μέτρα, αλλά θα έχουν θα έχουν να κάνουν με οικονομικά μέτρα, τα οποία θα προκαλέσουν πρόβλημα στην ήδη βεβαρημένη κατάσταση της τουρκικής οικονομίας, που δέχεται πολλές πιέσεις», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς για τις κυρώσεις, απάντησε ότι έχουν ως βάση ένα εσωτερικό νόμο, ο οποίος προνοεί ότι όταν μία χώρα με την οποία συνεργάζονται οι ΗΠΑ προβαίνει σε ενέργειες με τη Ρωσία, οι οποίες μπορεί να απειλήσουν την ασφάλεια των ΗΠΑ, τότε έχουν το δικαίωμα να προβούν σε κυρώσεις, ώστε να εξασφαλίσουν τα συμφέροντά τους. Ο Πάμπος Χρυστοστόμου εξήγησε ότι η εξασφάλιση των S-400 θεωρείται μια τέτοια ενέργεια. «Φαίνεται ότι τα πράγματα είναι κρίσιμα στις σχέσεις των δύο χωρών και το επόμενο διάστημα υπάρχουν εκείνες οι εξελίξεις, οι οποίες θα κρίνουν την έκβαση αυτής της υπόθεσης».

Σε ερώτηση γιατί οι Τούρκοι «παίζουν σε διπλό ταμπλό», απάντησε ότι η Τουρκία παίζει αυτή τη στιγμή ένα σκληρό πόκερ αρχικά για εσωτερικούς ρόλους, λόγω των εκλογών στην Κωνσταντινούπολη μετά την ακύρωσή τους, αφού το διακύβευμα είναι η επόμενη ημέρα εάν θα αρχίσει η αντίστροφη μέτρηση υποχώρησης του Ερντογάν και του κόμματός του, ενώ δεν αποκλείεται σε περίπτωση ήττας να δούμε τριγμούς στο AKP. Επίσης, έχει να κάνει με τη Σύνοδο του ΝΑΤΟ στο τέλος Ιουνίου, όπου εκεί τα πράγματα θα κορυφωθούν και σε σχέση με τους S-400. Τέλος, έχει να κάνει με τις εξελίξεις στη Συρία, με την Τουρκία να περιμένει χειροπιαστά ανταλλάγματα από τη Ρωσία, σε σχέση με το καθεστώς των Κούρδων, με τους πρώτους να πιέζουν για τέτοιο καθεστώς, όπου θα περιορίζονται οι κουρδικές οντότητες. Σύμφωνα με τον ειδικό, εάν δεν πάρει η Τουρκία τα ανταλλάγματα που θέλει, υπάρχει πιθανότητα να δούμε μια στροφή στο θέμα των S-400 και να γίνεται πραγματικότητα το σενάριο εγκατάστασής τους σε μια άλλη φίλια χώρα της Τουρκίας, βάζοντάς τους σε ανενεργή κατάσταση, ώστε να υπάρξει απεμπλοκή με τους Αμερικανούς.

Ο Πάμπος Χρυσοστόμου αναφέρει ότι παίζεται ένα παιχνίδι με πολλαπλά ανταλλάγματα, σε πολλαπλά μέτωπα. Η Ρωσία εκμεταλλεύεται την οξυμένη κατάσταση μεταξύ της Τουρκίας και των ΗΠΑ μετά την εξέλιξη με τους πιλότους των F-35, αφού πρότεινε στην Τουρκία τον εξοπλισμό με μαχητικά τύπου SU- 57, τα οποία θεωρείται ότι καλύπτουν τις ίδιες ανάγκες, με απώτερο στόχο μία χώρα σημαντική για το ΝΑΤΟ να βρίσκεται «αγκαλιά με τη Ρωσία».

Ο ειδικός αναφέρει ότι οι εξελίξεις το επόμενο διάστημα θα είναι πολύ καθοριστικές για τη συμπεριφορά της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, αφού η Τουρκία βρίσκεται σε νευρικότητα λόγω αυτής της κατάστασης, γι’ αυτό συνδέονται τα χθεσινά γεγονότα με τις πολλαπλές παραβιάσεις στον ελληνικό εναέριο χώρο.

Όσον αφορά στα αντίμετρα ως απάντηση στην απόφαση της Κυπριακής Δημοκρατίας να εκδώσει διεθνή εντάλματα σύλληψης για το πλήρωμα του «Πορθητή», σχολίασε ότι αυτά ήταν εισηγήσεις από έναν εν αποστρατεία Τούρκο Ναύαρχο, αλλά το ότι δημοσιεύεται στη Γενί Σαφάκ είναι ο προπομπός πιθανών αποφάσεων της τουρκικής Κυβέρνησης, αφού είναι η πλέον φιλοκυβερνητική εφημερίδα και δημοσιεύεται στοχευμένα από το τουρκικό κράτος.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.