Τουρκία προς ΕΕ: «Σταματήστε τις κυρώσεις γιατί ανοίγουμε τα σύνορα & σας βουλιάζουμε με αλλοδαπούς μέσα σε 6 μήνες»!

Τουρκία προς ΕΕ: «Σταματήστε τις κυρώσεις γιατί ανοίγουμε τα σύνορα & σας βουλιάζουμε με αλλοδαπούς μέσα σε 6 μήνες»!

Με άνοιγμα των συνόρων της απειλεί την Ευρωπαϊκή Ενωση η Τουρκία, το οποίο θα οδηγήσει σε μαζική κατάρρευση των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων λόγω κοινωνικής καθίζησης!

Ο υπουργός Εσωτερικών της Τουρκίας, Σουλεϊμάν Σοϊλού, σύμφωνα με το Anadolu είπε πως αν δεν αντιμετωπίσει με αποφασιστικότητα το ζήτημα των μεταναστών η ΕΕ και ανοίξει τα σύνορά της η Τουρκία, τότε καμιά κυβέρνηση στην Ευρώπη δεν θα αντέξει το κύμα των μεταναστών, για περισσότερο από έξι μήνες.

Μάλιστα, ο Σοϊλού κατηγόρησε την ΕΕ ότι έχει εγκαταλείψει την Τουρκία στο ζήτημα των μεταναστών και πρόσθεσε ότι αυτοί που θέλουν να μετατρέψουν τη χώρα του σε τόπο παράνομων μεταναστών θα πληρώσουν τελικά το τίμημα αυτής της αδιαφορίας. «Χτυπάνε με συγκατάβασητην πλάτη της Τουρκίας και της ασκούν κριτική από τις καρέκλες τους στο ευρωκοινοβούλιο, συμεπριφερόμενοι όπως οι αριστεροί προ τριών αιώνων».

Η Τουρκία, όπως αναφέρει το Anadolu, είναι η κύρια οδός της παράνομης μετανάστευσης προς την Ευρώπη, ιδιαίτερα μετά την έναρξη του εμφυλίου στη Συρία, κατά τον οποίο εκτοπίσθηκαν πάνω από δέκα εκατομμύρια άνθρωποι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ.

Η Αγκυρα κατηγορεί την Ευρωπαϊκή Ενωση ότι έχει αθετήσει τις τυποχρεώσεις της ως προς τη συμφωνία του 2016 για την αποθάρρυνση της μετανάστευσης στην Ευρώπη μέσω του Αιγαίου.

Η συμφωνία περιελάμβανε και πακέτο βοήθειας 6 δισεκατομμυρίων δολλαρίων για τις δομές φιλοξενίας των εκατομμυρίων μεταναστών που βρίσκονται στην Τουρκία, ωστόσο, έως τώρα έχει δοθεί μέρος αυτών των χρημάτων.

Είναι σαφές ότι η Άγκυρα με αυτό τον τρόπο αναφέρεται στις κυρώσεις-«χάδια» της ΕΕ κατά της Τουρκίας για την συμπεριφορά της σε ότι αφορά τις παράνομες γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ.

Το πρόβλημα είναι ότι όντως η Τουρκία μπορεί να προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή και να φέρει την ΕΕ σε πολύ δύσκολη θέση κι αυτός είναι ένας βασικός λόγος (υπάρχουν κι άλλοι) για τον οποίο οι ευρωπαϊκές απειλές απέναντι στην Άγκυρα είναι «κούφιες».

Οι απειλές της Τουρκίας δεν είναι τυχαίες καθώς «από φθινόπωρο» και πιθανότατα τον Οκτώβριο παραπέμπεται η συζήτηση των στοχευμένων μέτρων, ήτοι των νομικών κυρώσεων της ΕΕ κατά της Τουρκίας, αναφορικά με τις έκνομές της δραστηριότητες στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη.

Πληροφορίες της κυπριακής εφημερίδας «Φιλελεύθερος» αναφέρουν ότι ο όλος σχεδιασμός στοχεύει στην εξασφάλιση μιας «διπλωματικής λύσης», στο μεσοδιάστημα, πιθανότατα τον Σεπτέμβριο, μέσω της οποίας θα αποκλιμακωθεί η ένταση, «μια και καλή».

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι αξιωματούχοι κρατών μελών, περιλαμβανομένης της Βρετανίας, αλλά και της προεδρεύουσας της ΕΕ, Φινλανδίας, αναφέρονται σε λύση μέσω διαλόγου και διπλωματική λύση, ενώ φλερτάρουν ήδη με τις διεργασίες που θα λάβουν χώρα στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ.

Ενδεικτικά αναφέρουμε ότι ο Φινλανδός ΥΠΕΞ, Πέκα Χααβίστο, επισήμανε κατά την έγκριση των τεσσάρων πολιτικών μέτρων της ΕΕ κατά της Άγκυρας, ότι «ανησυχούμε» και ότι «στη Φινλανδία πιστεύουμε ότι η διπλωματία πρέπει να είναι η απάντηση σε αυτή την κρίση».

Αυτή η προσέγγιση, της διπλωματικής παρέμβασης ή της λύσης μέσω διαλόγου, όπως «εύγλωττα» είχε αναφέρει και η ΥΠΑΜ της Βρετανίας, αποτελεί και τον βασικότερο λόγο για τον οποίο η ΕΕ τείνει να παραπέμψει την υποβολή εκ μέρους της ΕΥΕΔ και της Κομισιόν των «επιλογών» για στοχευμένα μέτρα τον Οκτώβριο, παρέχοντας στο μεσοδιάστημα χρόνο για εκδήλωση διπλωματικών παρεμβάσεων και για διευθέτηση του ζητήματος που προκύπτει με την κυπριακή ΑΟΖ, «εκ προτιμήσεως ως πακέτο με το Κυπριακό».

Έτσι η Τουρκία προτίμησε να υπενθυμίσει σήμερα στην ΕΕ ότι ακόμα διαθέτει ένα πολύ ισχυρό «διαπραγματευτικό» χαρτί στα χέρια της…

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.