Δεν ικανοποιούν την Τουρκία οι νέες αμερικανικές προτάσεις για τη δημιουργία μιας ζώνης ασφαλείας στη βόρεια Συρία δήλωσε, την Τετάρτη, ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, προειδοποιώντας ότι θα πρέπει να επιτευχθεί μια συμφωνία για το θέμα αυτό όσο το δυνατόν συντομότερα επειδή η υπομονή της Άγκυρας εξαντλείται.

Η Τουρκία είναι εξοργισμένη από τη στήριξη που παρέχουν οι ΗΠΑ στην κουρδική πολιτοφυλακή Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG), την οποία θεωρεί «τρομοκρατική οργάνωση». Οι δύο σύμμαχες χώρες στο ΝΑΤΟ έχουν συμφωνήσει να δημιουργηθεί μια ζώνη ασφαλείας στη βόρεια Συρία που θα χωρίζει τα τουρκικά σύνορα από τα εδάφη που ελέγχουν οι Κούρδοι.

Ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ για τη Συρία, Τζέιμς Τζέφρι, βρέθηκε στην Άγκυρα αυτήν την εβδομάδα για συνομιλίες σχετικά με αυτήν τη ζώνη ασφαλείας.

Σε συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε ο Τσαβούσογλου, την Τετάρτη, είπε ότι οι δύο χώρες δεν συμφώνησαν σε μια σειρά θεμάτων: πόσο βάθος θα έχει αυτή η ζώνη, ποιος θα την ελέγχει και αν οι YPG θα απομακρυνθούν πλήρως από την περιοχή αυτή.

«Οι νέες αμερικανικές προτάσεις δεν είναι ικανοποιητικές. Πρέπει να το πούμε ξεκάθαρα. Έχουμε την εντύπωση ότι προσπαθούν να κερδίσουν χρόνο εδώ, όπως και στη Μάνμπιτζ» είπε ο Τούρκος ΥΠΕΞ, αναφερόμενος στον οδικό χάρτη που συμφωνήθηκε πέρσι για την απομάκρυνση των Κούρδων μαχητών από την πόλη αυτή στη βόρεια Συρία. «Πρέπει να καταλήξουμε σε συμφωνία για τη ζώνη ασφαλείας όσο το δυνατόν συντομότερα επειδή δεν έχουμε άλλη υπομονή», πρόσθεσε.

Ο Τσαβούσογλου είπε επίσης ότι το γεγονός πως Αμερικανοί στρατιωτικοί αξιωματούχοι συναντήθηκαν την Δευτέρα με έναν ηγέτη των YPG –την ίδια ημέρα που ο Τζέφρι συζητούσε στο υπουργείο Εξωτερικών της Τουρκίας– υποδηλώνει ότι η Ουάσινγκτον δεν είναι ειλικρινής.

Την Δευτέρα η Τουρκία απείλησε ότι αν δεν δημιουργηθεί αυτή η ζώνη ασφαλείας και αν συνεχιστούν οι απειλές εναντίον της θα εξαπολύσει μια στρατιωτική επιχείρηση στα ανατολικά του ποταμού Ευφράτη.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Στην ανακοίνωση που εξέδωσε η αμερικανική πρεσβεία στην Άγκυρα πάντως, οι επαφές που είχε ο Τζέφρι στην Τουρκία χαρακτηρίζονται «θετικές και παραγωγικές», προσθέτοντας ότι οι δύο πλευρές συζήτησαν λεπτομερείς προτάσεις για να ενισχύσουν την ασφάλεια της Τουρκίας στα νότια σύνορά της. Οι ΗΠΑ και η Τουρκία δεσμεύονται επίσης να επιταχύνουν την εφαρμογή του οδικού χάρτη που συμφωνήθηκε για την πόλη Μάνμπιτζ, αναφέρει αυτή η ανακοίνωση.