ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Γιατί ο Χ.Ακάρ μιλάει συνεχώς για «νέο Αττίλα»: Που αποσκοπεί η Άγκυρα; – Συνεχής πίεση σε μια διστακτική Αθήνα

Γιατί ο Χ.Ακάρ μιλάει συνεχώς για «νέο Αττίλα»: Που αποσκοπεί η Άγκυρα; – Συνεχής πίεση σε μια διστακτική Αθήνα

Για έναν νέο «Αττίλα» στην Κύπρο απείλησε χθες ο Τούρκος ΥΠΑΜ Χ.Ακάρ αναφέροντας πως «η Τουρκία έχει την ίδια αποφασιστικότητα όπως και το 1974 για να υπερασπιστεί τα δικαιώματα των Τ/Κ».

Στην δήλωση αυτή προχώρησε μιλώντας σε τελετή που διοργανώθηκε στο αρχηγείο του τουρκικού Στρατού για την Ημέρα των Βετεράνων.

Δεν είναι η πρώτη φορά που απειλεί ο Χ.Ακάρ με νέα εισβολή στην Κύπρο αλλά είναι η πολλοστή επαναλαμβανόμενη που σημαίνει ότι γίνεται με μεθοδικότητα από την Άγκυρα με βάση έναν σχεδιασμό συνεχούς πίεσης προς την Ελλάδα και την Κυπριακή Δημοκρατία για την αποδοχή τετελεσμένων που συμφέρουν την τουρκική πλευρά.

Η Άγκυρα έχει κατανοήσει τις φοβίες των Αθηνών να υπερασπιστούν τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα αλλά και να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους απέναντι στην Κύπρο που απορρέουν από το γεγονός ότι είναι εγγυήτρια δύναμη.

Σημειώνεται ότι ο Έλληνας ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος δήλωσε χθες πως «Δεν συμφέρει σε κανέναν να σκεφτεί οποιαδήποτε επιβολή εναντίον κυριαρχικών μας συμφερόντων γιατί το κόστος που θα υποστεί θα είναι πάντα μεγαλύτερο από το οποίο όφελος σκοπεύει να προσπορίσει».

Εν ολίγοις δηλαδή ότι «όποιος μα επιτεθεί θα πληρώσει πολύ μεγάλο κόστος».

Μα δεν πρόκειται να μας επιτεθεί κανείς (όπως γράψαμε χθες) έτσι όπως το έχει στο μυαλό του ο ιδιαίτερα συμπαθής ΥΕΘΑ Ν.Παναγιωτόπουλος, π.χ. όπως μας επιτέθηκε η Ιταλία το 1940, γιατί δεν χρειάζεται να μας επιτεθεί κανείς, ότι θέλουν το παίρνουν και δεν μας ρωτάνε από την στιγμή που η Ελλάδα αρνείται να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα ή τις υποχρεώσεις της ως εγγυήτρια δύναμη στην Κύπρο, γιατί να μας επιτεθούν κορόιδα είναι;

Παίρνουν οτι θελουν χωρίς να ρίξουν «ουτε τουφεκια».

Εκτός κι αν ο υπουργος εκτιμά ότι οι καθημερινμές παραβιάσεις των θαλασσίων συνόρων ή ότι οι γεωτρήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ ή οι καθημερινές εμπλοκές των τουρκικών με τα ελληνικά μαχητικά δεν είναι επίθεση.

Και δεν το λέμε αυθαίρετα, αν ανατρέξει κανείς στην ορολογία των διεθνών συνθηκών θα διακριβώσει ότι πρόκεται «για επιθέσεις» οι οποίες όμως μένουν αναπάντητες και για για αυτόν το λόγο δεν υπάρχει κλιμάκωση.

Και τώρα που έρχονται να κάνουν έρευνες περί το Καστελόριζο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, επίθεση είναι αλλά εμείς δεν απαντάμε.

Είναι επίεθση με την έννοια της αφαίρεσης κυριαρχικού δικαιώματος. Απλώς εμεις δεν απαντάμε και ούτε πρόκειται να απαντήσουμε

«Δεν πρέπει να εκλαμβάνεται ως υποχώρηση και αδυναμία ο σεβασμός μας στο διεθνές δίκαιο και η επιθυμία μας για σχέσεις καλής γειτονίας, ούτε και να εκλαμβάνεται ως απειλή η δήλωσή μας ότι ‘δεν επιτρέπουμε τη δημιουργία τετελεσμένων, θα υπερασπιστούμε τα δίκαια και δικαιώματά μας», ανέφερε ο Τούρκος υπουργός προσθέτοντας ότι η η προσέγγιση της Τουρκίας είναι πολύ καθαρή.

«Εμείς λέμε αυτά που πρέπει με λογικό τρόπο», ισχυρίστηκε.

«Είμαστε υπέρ μιας βιώσιμης και περιεκτικής λύσης στην Κύπρο. Πιστεύουμε ότι μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί η ειρήνη, η γαλήνη και η σταθερότητα στο νησί. Επιδεικνύουμε μια στάση αρχής στο θέμα του δίκαιου διαμοιρασμού των φυσικών πηγών της ανατολικής Μεσογείου. Όπως προστατεύσαμε τα δικαιώματα των Κυπρίων αδελφών μας το 1974, και σήμερα έχουμε την ίδια αποφασιστικότητα. Ως εγγυήτρια χώρα στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου θα συνεχίσουμε να υπερασπιζόμαστε και τα δικά μας δικαιώματα και των Κυπρίων αδελφών μα», ανέφερε.

Οκτάι: Δεν είναι σημαντικό το όνομα του μοντέλου λύσης για Κυπριακό
Σημαντικό για την τουρκική πλευρά δεν είναι το όνομα του μοντέλου λύσης για το Κυπριακό αλλά η λύση να συμπεριλαμβάνει πολιτική ισότητα, αποτελεσματική συμμετοχή στους μηχανισμούς λήψης αποφάσεων και εγγυήσεις για την ασφάλεια, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Φουάτ Οκτάι. Για την ανατολική Μεσόγειο είπε ότι απαντούν “στις μονομερείς ενέργειες των Ε/Κ”.

Σε ομιλία του χθες το βράδυ σε δεξίωση στην Άγκυρα για τον τουρισμό στα κατεχόμενα, ο Φουάτ Οκτάι ανέφερε ότι δίνουν σημασία στην ανάπτυξη του βόρειου τμήματος της Κύπρου από οικονομικής άποψης, ενώ πρόσθεσε ότι χρειάζεται μια νέα προσέγγιση στο όραμα για ενίσχυση του τουρισμού των κατεχομένων αναφέρει το ΚΥΠΕ.

Για την ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε: “Δίνουμε απάντηση με αποτελεσματικά βήματα στις μονομερείς δραστηριότητες της ε/κ πλευράς που επιμένει να συνεχίζει αποκλείοντας τους Τ/Κ. Εμείς θα συνεχίσουμε την στάση μας υπέρ της ειρήνης και της σταθερότητας στην ανατολική Μεσόγειο”.

Για το Κυπριακό, ο Φουάτ Οκτάι είπε ότι η συνέχιση του στάτους κβο στο νησί δεν βοηθά την οικονομική ανάπτυξη, προσθέτοντας ότι η θέση της Τουρκίας είναι καθαρή, στηρίζει τη “βιώσιμη λύση και την δίκαιη πολιτική ισότητα”.

“Για μας το σημαντικό δεν είναι το όνομα του μοντέλου λύσης αλλά η λύση να συμπεριλαμβάνει την πολιτική ισότητα των Τ/Κ και την αποτελεσματική συμμετοχή στους μηχανισμούς αποφάσεων, καθώς και ρυθμίσεις που να θέτουν υπό εγγύηση την ευημερία και την ασφάλεια”, ανέφερε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος είπε πως “η Τουρκία δεν άφησε ποτέ τους Τ/Κ μόνους τους και κατέβαλε κάθε προσπάθεια για την υπεράσπιση των δικαίων και συμφερόντων τους. Και από δω και μπρος αν χρειαστεί δεν θα αποφύγει καμιά θυσία”, ανέφερε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.