Ε.Ιμάμογλου: «Οι τουρκικές τράπεζες ”έκοψαν” τα δάνεια στην Κων/πολη μετά τη νίκη μου»

Ε.Ιμάμογλου: «Οι τουρκικές τράπεζες ”έκοψαν” τα δάνεια στην Κων/πολη μετά τη νίκη μου»

Παντελώς «τυχαία» οι τουρκικές τράπεζες σταμάτησαν να χορηγούν δάνεια στο Δήμο Κωνσταντινούπολης μετά τη νίκη του Ρ.Τ.Ερντογάν.

Ο αντιπολιτευόμενος δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης Εκρέμ Ιμάμογλου καταγγέλλει ότι οι κρατικές τράπεζες της Τουρκίας δεν χορηγούν δάνεια στον Δήμο μετά τη νίκη του στις εκλογές.

Στις εκλογές του περασμένου Ιουνίου, ο συνδυασμός του Ιμάμογλου σημείωσε νίκη – σοκ απέναντι στο κυβερνών κόμμα AKP του Τούρκου προέδρου, ο οποίος φαίνεται να έδωσε εντολή διακοπής του κρατικού χρήματος στον δήμο της Κωνσταντινούπολης, αναγκάζοντάς τον να καταφεύγει σε δανεισμό από το εξωτερικό.

Ο δήμαρχος και επικεφαλής του κυριότερου αντιπολιτευόμενου Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος (CHP), δήλωσε την Κυριακή (24.11.2019) στους δημοσιογράφους πως η μεγαλύτερη πόλη της Τουρκίας χρειάζεται χρηματοδότηση που υπερβαίνει τα 20 δισεκ. τουρκικές λίρες (3,50 δισεκ. δολάρια ΗΠΑ), ποσό από το οποίο το 50% και πλέον προορίζεται για τα σχέδια του μετρό που έχουν βαλτώσει.

Ο Ιμάμογλου, που επέστρεψε στην Κωνσταντινούπολη έπειτα από μια περιοδεία για τη συγκέντρωση χρημάτων σε ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, δήλωσε πως όλες οι δημοτικές συναλλαγές και η καταβολή των μισθών των δημοτικών υπαλλήλων γίνεται μέσω κρατικών τραπεζών.

Η πόλη θα εξαρτάται όλο και περισσότερο από ξένους πιστωτές και ιδιωτικές τουρκικές τράπεζες, είπε.

“Οι κρατικές τράπεζες δεν χορηγούν ούτε καν δάνεια ρουτίνας μετά τις εκλογές για τη δημαρχία της Κωνσταντινούπολης. Οι πόρτες των κρατικών τραπεζών είναι κλειστές για εμάς”, είπε ο Ιμάμογλου αναφερόμενος στην πόλη των περίπου 16 εκατομμυρίων κατοίκων.

“Καταδικάζω τους διευθυντές αυτών των τραπεζών που επιδεικνύουν τέτοια συμπεριφορά απέναντι στη δημαρχία. Έκανα υπομονή τους τελευταίους πέντε μήνες”, πρόσθεσε.

Το υπουργείο Οικονομικών απέφυγε να απαντήσει σε αίτημα για σχόλια σχετικά με τον δανεισμό από τις κρατικές τράπεζες, οι οποίες διαθέτουν περίπου το 40% των συνολικών τουρκικών δανείων και καταθέσεων.

Στις επαναληπτικές εκλογές του Ιουνίου, η αποφασιστική νίκη του Ιμάμογλου έθεσε τέρμα σε 25 χρόνια διακυβέρνησης της Κωνσταντινούπολης από το ισλαμικών καταβολών AKP και τους προκατόχους του, προκαλώντας μία από τις πιο επώδυνες ήττες στον Ερντογάν, ο οποίος ξεκίνησε την πολιτική σταδιοδρομία του ως δήμαρχος της πόλης.

Ο Ιμάμογλου, που θεωρείται από ορισμένους πιθανός προεδρικός υποψήφιος του κοσμικού CHP, επισκέφθηκε το Παρίσι, το Βερολίνο και το Λονδίνο αυτό τον μήνα εν μέρει για να αναζητήσει χρηματοδότηση για σχέδια του μετρό που έχουν βαλτώσει για δύο χρόνια.

Εξασφάλισε ένα δάνειο 86 εκατ. ευρώ από τη Γαλλική Υπηρεσία Ανάπτυξης, και δάνειο 110 εκατ. ευρώ από την Deutsche Bank, το οποίο ανακοίνωσε την Κυριακή (24.11.2019).

Το CHP κέρδισε, επίσης, από το AKP νωρίτερα φέτος τη δημαρχία της πρωτεύουσας, της Άγκυρας.

Ο νέος δήμαρχος της πόλης, ο Μανσούρ Γιαβάς, δήλωσε την περασμένη εβδομάδα πως η κεντρική κυβέρνηση “αθέτησε” ένα προηγούμενο δάνειο για τα κόστη του μετρό και επίσης περιέκοψε κατά 5% το μερίδιο της πόλης θέτοντας την Άγκυρα “κάτω από ένα σοβαρό οικονομικό βάρος”.

Η κυβέρνηση πίεσε τις κρατικές τράπεζες να ξαναρχίσουν να χορηγούν δάνεια μετά την οικονομική κρίση και την ύφεση του περασμένου έτους.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύθηκε τον Ιανουάριο, οι τράπεζες προσάρμοσαν «συστηματικά» τα πρότυπα δανεισμού για τις εκλογές των τελευταίων 15 χρόνων προκειμένου να ενισχύσουν τις επαρχίες όπου οι δήμαρχοι του κυβερνώντος κόμματος αντιμετώπιζαν ισχυρές προκλήσεις.

Οι κρατικές τράπεζες μείωσαν επίσης τη δανειοδότηση σε επαρχίες όπου δήμαρχοι της αντιπολίτευσης αντιμετώπιζαν δύσκολες εκλογές, σύμφωνα με την έκθεση, που πραγματοποίησαν ερευνητές της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανοικοδόμησης και Ανάπτυξης (EBRD) και της Οικονομικής Σχολής του Λονδίνου (LSE).

Ο Ιμάμογλου δήλωσε πως η Κωνσταντινούπολη έχει δάνεια αξίας 28 δισεκ. τουρκικών λιρών και χρειάζεται άδεια από το υπουργείο Οικονομικών της Τουρκίας προκειμένου να εκδώσει δημοτικά ομόλογα.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

“Δεν θα ήταν σωστό αυτοί να μην δώσουν άδειες”, είπε.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.