ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Οι ΗΠΑ κρατούν… «σκληρή» στάση: «Ανησυχούμε για τις δοκιμές των Τούρκων με τους S-400 αλλά τους έχουμε εμπιστοσύνη»!

Οι ΗΠΑ κρατούν… «σκληρή» στάση: «Ανησυχούμε για τις δοκιμές των Τούρκων με τους  S-400 αλλά τους έχουμε εμπιστοσύνη»!

Σε δηλώσεις, που δείχνουν, α μη τι άλλο, την πρωτοφανή αμηχανία και σύγχυση των ΗΠΑ απέναντι στις πρώτες δοκιμές των S-400 με μαχητικά αεροσκάφη της τουρκικής Αεροπορίας προχώρησε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών Μάικ Πομπέο.

Δηλώσεις οι οποίες χαρακτηρίζονται ως τουλάχιστον «σχιζοφρενικές», καθώς ο Πομπέο ανέφερε μεν την «ανησυχία» του από τις δοκιμές αυτές, αλλά έσπευσε να δηλώσει στη συνέχεια ότι έχει εμπιστοσύνη στην Τουρκία πως θα βρεθεί λύση!

Δεν διευκρίνισε όμως το πότε. Όταν τα τουρκικά συστήματα θα είναι επιχειρησιακά;

Οι ενέργειες της Τουρκίας σε σχέση με τη χρήση των ρωσικών συστημάτων αντιαεροπορικής άμυνας S-400 είναι «ανησυχητικές», δήλωσε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο μιλώντας σε συνέντευξη Τύπου στην Ουάσινγκτον.

«Είναι ανησυχητικό», απάντησε ο Πομπέο όταν ρωτήθηκε σχετικά με δημοσιεύματα τουρκικών μέσων ενημέρωσης ότι η Τουρκία χρησιμοποίησε πολεμικά αεροσκάφη χθες, Δευτέρα, για να δοκιμάσει τα ραντάρ του αντιπυραυλικού συστήματος S-400, παρά τις επανειλημμένες εκκλήσεις της Ουάσινγκτον να μην τα ενεργοποιήσει, γιατί διαφορετικά θα υποστεί κυρώσεις.

«Εξακολουθούμε όμως να έχουμε εμπιστοσύνη και συνεχίζουμε να μιλάμε στους Τούρκους σε μια προσπάθεια να βρεθεί μια διέξοδος.

Δεν θέλω να προτρέξω για τί μπορεί να κάνει ή όχι ο πρόεδρος.

Αλλά οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει σαφές στην τουρκική κυβέρνηση ότι η Ουάσινγκτον θέλει να δει την Άγκυρα να εγκαταλείπει την πλήρη λειτουργία του συστήματος S-400», πρόσθεσε ο επικεφαλής της αμερικανικής διπλωματίας.

Έτσι όπως το πάνε οι ΗΠΑ οι Τούρκοι θα έχουν επιχειρησιακά τα S-400 και ο Λευκός Οίκος θα μιλά για… λύση.

Προβλήματα και με το ΝΑΤΟ

Η Τουρκία αρνείται να στηρίξει ένα αμυντικό σχέδιο του ΝΑΤΟ για τις χώρες της Βαλτικής και την Πολωνία μέχρις ότου η βορειοατλαντική συμμαχία προσφέρει στην Άγκυρα περισσότερη πολιτική στήριξη στην μάχη της ενάντια στους Σύρους Κούρδους μαχητές της πολιτοφυλακής Μονάδες Προστασίας του Λαού (YPG) στη βόρεια Συρία, δήλωσαν τέσσερις ανώτερες νατοϊκές πηγές.

Η Άγκυρα είπε στον απεσταλμένο της στο ΝΑΤΟ να μην υπογράψει το σχέδιο και ακολουθεί σκληρή στάση σε συναντήσεις και ιδιωτικές συζητήσεις, απαιτώντας από τη συμμαχία να αναγνωρίσει ως τρομοκράτες τους μαχητές των YPG με επίσημη διατύπωση, τονίζουν οι πηγές.

Η αντιπροσωπεία της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ δεν ήταν άμεσα διαθέσιμη για σχόλιο. Τα τουρκικά υπουργεία Άμυνας και Εξωτερικών επίσης δεν απάντησαν σε αίτημα για να σχολιάσουν.

Τεταμένο κλίμα λίγο πριν τη σύνοδο κορυφής των συμμάχων

Η διένεξη, που σημειώνεται πριν τη διεξαγωγή της 70ής επετειακής συνόδου του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο την επόμενη εβδομάδα, αποτελεί μια ένδειξη των διαιρέσεων μεταξύ Άγκυρας και Ουάσινγκτον για την τουρκική επίθεση στη βόρεια Συρία ενάντια στις YPG, που θεωρούνται από την Τουρκία τρομοκρατική οργάνωση με συνδέσμους με το PKK.

Οι απεσταλμένοι του ΝΑΤΟ επιδιώκουν επίσημη έγκριση όλων των 29 κρατών μελών για το στρατιωτικό σχέδιο άμυνας της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Λετονίας και της Εσθονίας απέναντι στο ενδεχόμενο μιας ρωσικής επίθεσης.

Χωρίς την έγκριση της Τουρκίας, θα είναι πιο δύσκολο για το ΝΑΤΟ να αναπτύσσει ταχέως τις αμυντικές του δυνάμεις στην Βαλτική και την Πολωνία.

«(Οι Τούρκοι) παίρνουν ομήρους τους ανατολικούς Ευρωπαίους, εμποδίζοντας την έγκριση αυτού του στρατιωτικού σχεδίου, μέχρι να λάβουν παραχωρήσεις», δήλωσε μία από τις διπλωματικές πηγές στο Reuters.

Η Τουρκία «προκαλεί αναστάτωση»

Μια δεύτερη πηγή δήλωσε ότι η συμπεριφορά της Τουρκίας προκαλεί «αναστάτωση», καθώς το ΝΑΤΟ προσπαθεί να δείξει ενωμένο εν μέσω του σκεπτικισμού που εκφράζει ο Αμερικάνος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ για τη συμμαχία και έπειτα από τη δήλωση του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν ότι «αυτό που ζούμε είναι ο κλινικός θάνατος του ΝΑΤΟ».

Ερωτηθείσα για το ζήτημα, η εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ Οάνα Λουνγκέσκου τόνισε πως:

«Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει να υπερασπίζεται όλους τους συμμάχους. Η δέσμευση του ΝΑΤΟ στην ασφάλεια όλων των συμμάχων είναι ακλόνητη».

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Η Τουρκία εξαπέλυσε τη στρατιωτική της επίθεση στη βόρεια Συρία έπειτα από την απόφαση του προέδρου Τραμπ να αποσύρει 1.000 Αμερικανούς στρατιώτες από την περιοχή τον περασμένο μήνα. Οι νατοϊκοί σύμμαχοι της Άγκυρας εκφράζουν φόβους ότι η εισβολή του τουρκικού στρατού θα υπονομεύσει την μάχη εναντίον των τζιχαντιστών του Ισλαμικού Κράτους.

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.