ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Άρση ασυλίας Κ.Βελόπουλου, χειροπέδες για κακούργημα σε Κ.Φλώρο κατά τα λοιπά ο Β.Πούτιν είναι «αυταρχικός»!

Μ.Τσαβούσογλου: «Δεν θα μείνουν στο κουτί οι S-400 – Θέλουμε και Patriot»

Μ.Τσαβούσογλου: «Δεν θα μείνουν στο κουτί οι S-400 – Θέλουμε και Patriot»

H Άγκυρα πήρε τους S-400 για να τους χρησιμοποιήσει: «Οι S400 δεν θα μείνουν στο κουτί», δήλωσε ο Τούρκος ΥΠΕΞ Μεβλούτ Τσαβούσογλου και πρόσθεσε πως αν οι ΗΠΑ δώσουν εγγυήσεις η Τουρκία θέλει να αγοράσει και τους αμερικανικούς πυραύλους Patriot.

Στην Αθήνα πρέπει να κατανοήσουν πως οι Τούρκοι όχι μόνο θα χρησιμοποιούν εναντίον της ΠΑ το ρωσικό σύστημα αλλά δεν θα είναι διόλου απίθανο εάν εν τέλει οι Τούρκοι περάσουν το «δικό τους» απέναντι στους Αμερικανούς και πάρουν και από αυτούς το αντίστοιχο (και κατώτερο) αμερικανικό σύστημα Patriot και φυσικά να παραλάβουν τα μαχητικά 5ης γενιάς F-35.

Γιατί οι Αμερικανοί άλλη επιλογή δεν έχουν: Ή τα δίνουν για να κρατήσουν την Τουρκία στο ΝΑΤΟ μέχρι κάποτε να έρθουν καλύτερες μέρες (δηλαδή να μην υπάρχει ο Ρ.Τ.Ερντογάν) ή δεν τα δίνουν και η Τουρκία εξωθείται εκτός ΝΑΤΟ με ότι κι αν σημαίνει αυτό για την αμερικανική εξωτερική πολιτική.

Την δήλωση την έκανε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου με τον ΥΠΕΞ της Σομαλίας και είπε χαρακτηριστικά ότι “ένα προϊόν δεν αγοράζεται για να μείνει στο κουτί”.

“Αφού δεν το παράγουμε θα το παραλάβουμε από κάπου. Κι επειδή δεν μπορέσαμε να το πάρουμε από τους συμμάχους μας βρήκαμε την πρόταση της Ρωσίας ως την πιο κατάλληλη».

Οπως είπε ο κ. Τσαβούσογλου, συζήτησαν πολύ για το θέμα των S400 με τις ΗΠΑ και πρότειναν να συγκροτηθεί μια ομάδα εργασίας με επικεφαλής το ΝΑΤΟ. Οι ΗΠΑ, ωστόσο, δεν αποδέχτηκαν αυτή την πρόταση.

Κατά την επίσκεψή του Ταγίπ Ερντογάν στις ΗΠΑ, είπε, τέθηκε το θέμα αυτό με τον τελευταίο να τονίζει ότι δεν θα επιτρέψει σε κανένα να παρέμβει στα κυριαρχικά δικαιώματα της Τουρκίας στο θέμα αγοράς S400 ή και άλλων θεμάτων.

«Υπάρχουν ζητήματα που δηλητηριάζουν τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ και ένα από αυτά είναι οι S400. Δεν συμφωνήσαμε. Σκεφτόμαστε διαφορετικά αλλά ας συνεχίσουμε να συνομιλούμε».

Ο κ. Τσαβούσογλου ανέφερε ότι αν οι ΗΠΑ δώσουν εγγυήσεις «θέλουμε να πάρουμε και τους Patriot. Μπορούμε να φέρουμε σε καλό σημείο τις σχέσεις μας με τις ΗΠΑ. Σε εκείνη τη συνάντηση η προσέγγιση των ΗΠΑ στο θέμα παραγωγής και τεχνολογίας ήταν θετική αλλά δεν υπάρχει εγγύηση, στα λόγια δεν γίνεται”, κατέληξε.

Χθες όμως προχώρησε σε μια άμεση πρόκληση κατά της Ελλάδας αφού με ανάρτησή του στο twitter αναφέρεται σε τουρκική και όχι μουσουλμανική μειονότητα στην θράκη υποστηρίζοντας, μάλιστα, πως καταπιέζεται, ενώ εξέφρασε την στήριξή του στους ψευδομουφτήδες της Ξάνθης και της Κομοτηνής.

Ως γνωστόν, η μειονότητα βάσει συνθήκης αναγνωρίζεται ως μουσουλμανική -σκέτο- και όχι ως εθνική, δηλαδή τουρκική, αφού οι ανταλλαγές πληθυσμών μεταξύ ελληνικών και τουρκικών εδαφών έγιναν σε όλες τις άλλες περιπτώσεις με βάση το θρήσκευμα και όχι την εθνότητα.

Σύμφωνα με το άρθρο 2β της συνθήκης χρησιμοποιήθηκε ο όρος Μουσουλμάνοι και όχι Τούρκοι.

«Θα συνεχίσουμε να προστατεύουμε τα δικαιώματα της τουρκικής μουσουλμανικής μειονότητα στην Ελλάδα σύμφωνα με τις Συνθήκες της Λοζάνης και της Αθήνας. Εκφράζουμε τη στήριξή μας στον Μουφτή της Κομοτηνής, Ιμπραΐμ Σερίφ, και της Ξάνθης, Αχμέτ Μετέ, που δεν υπέκυψαν στην καταπίεση», αναφέρει στο μήνυμά του ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

https://twitter.com/MevlutCavusoglu/status/1199299575267430400

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.