Σύμφωνα με την ιστοσελίδα Nordic Monitor, η οποία πριν λίγες ημέρες αναστάτωσε και τη χώρα μας σχετικά με αποκαλύψεις για τα «νταραβέρια» μεταξύ κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και Ερντογάν για τους «8», η Τουρκία είχε εκπονήσει λεπτομερές σχέδιο εισβολής στην Αρμενία.

Από το έγγραφο, όπως φαίνεται, λείπουν σελίδες από διαβαθμισμένα έγγραφα που περιγράφουν λεπτομερώς το σχέδιο δράσης. Το εν λόγω εσωτερικό σημείωμα, το οποίο υποβλήθηκε στο Γενικό Επιτελείο και το αντίγραφο του οποίου έφερε στη δημοσιότητα το Nordic Monitor, αναφέρει μάλιστα ότι το στρατιωτικό σχέδιο εξακολουθούσε να είναι σε ισχύ!

Σύμφωνα με το υπόμνημα της 23ης Μαΐου 2016 που υποβλήθηκε στο τουρκικό Γενικό Επιτελείο από τη Διεύθυνση Επιχειρήσεων, ορισμένες από τις σελίδες που περιλάμβαναν αεροπορικές επιχειρήσεις εναντίον της Αρμενίας, που ονομάζονταν αεροπορική επιχείρηση “OĞUZTÜRK Hava Harekât Planι”, εξαφανίστηκαν.

Η ανακάλυψη έγινε κατά την αναθεώρηση των σχεδίων στο Γραφείο Ελεγχόμενων Εγγράφων από την 4η Γενική Διοίκηση της στρατιωτικής Βάσης Akıncı στην Άγκυρα. Διεξήχθη φυσικά νομική έρευνα για το περιστατικό, όπως αναφέρει ο Τούρκος δημοσιογράφος Αμπντουλάχ Μποζγκούρτ.

Σύμφωνα με το σύντομο σημείωμα που συνέταξαν οι επιθεωρητές για να ενημερώσουν το Γενικό Επιτελείο, το μυστικό σχέδιο ολοκληρώθηκε στις 13 Ιουλίου 2001. Ετοιμάστηκε από την 2η Διοίκηση της Πολεμικής Αεροπορίας ως μέρος του αεροπορικού επιθετικού σχεδίου OĞUZTÜRK προκειμένου να συμπληρώσει τη διαταγή των τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων για επίθεση εναντίον της Αρμενίας με την κωδική ονομασία “ALTAY”.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Το σημείωμα ανέφερε ότι το σχέδιο δράσης εξακολουθούσε να ισχύει και υπογράμμισε ότι η παραβίαση του δεν θα είχε αρνητικές επιπτώσεις για την διαταγή “ALTAY”.