Ο Μ.Τσαβούσογλου καταδικάζει την απέλαση του Λίβυου πρέσβη: «Αν θέλατε τη συμφωνία να τη ζητούσατε ευγενικά»

Ο Μ.Τσαβούσογλου καταδικάζει την απέλαση του Λίβυου πρέσβη: «Αν θέλατε τη συμφωνία να τη ζητούσατε ευγενικά»

Μήνυμα ότι η Τουρκία καταδικάζει την απόφαση της Ελλάδας να απελάσει τον πρέσβη της Λιβύης έστειλε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

«Η απέλαση ενός πρέσβη απλά και μόνο λόγω της συμφωνίας που υπεγράφη δεν είναι ώριμη συμπεριφορά στη διπλωματία. Είναι εξωφρενικό», είπε ο κ. Τσαβούσογλου σε δημοσιογράφους,

Η συμφωνία της Τουρκίας με τη Λιβύη είναι σύμφωνη με το διεθνές δίκαιο, δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

Ωστόσο ο Μεβλούτ Τσαβούσογλου εμφανίστηκε ιδιαίτερα ενοχλημένος σχολιάζοντας την διορία που δόθηκε από το ελληνικό υπουργείο Εξωτερικών στο πρέσβη της Λιβύης να εγκαταλείψει τη χώρα σημειώνοντας πως «δεν είναι σωστό για την Ελλάδα να απελάσει τον πρεσβευτή. Καταδικάζουμε αυτή την αποφαση».

Όπως είπε «η Λιβύη είναι ένα ανεξάρτητο, κυρίαρχο κράτος. Αυτό δείχνει το αληθινό πρόσωπο της Ελλάδας. Εάν ήθελε η Ελλάδα το μνημόνιο συμφωνίας, θα το μοιραζόμασταν. Αλλά να καλείτε τη Λιβύη και να λέτε “στείλτε μου το κείμενο της συμφωνίας αμέσως”, δεν ήταν μια ευγενική προσέγγιση. Η Λιβύη δεν υποβάλλεται σε μια τέτοια απειλή. Μπορούμε να κάνουμε διμερείς και πολυμερείς συμφωνίες με όλες τις χώρες της περιοχής εκτός από την ελληνοκυπριακή πλευρά».

Στο μεταξύ, μόλις χθες τέθηκε υπόψιν της Κομισιόν το κείμενο της συμφωνίας. Αυτό αποκάλυψε ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Πίτερ Στάνο. «Είδαμε το κείμενο μόλις χθες, πρέπει να το εξετάσουμε προσεκτικά. Και μετά θα διατυπώσουμε πιο συγκεκριμένη θέση», τόνισε.

Ο ίδιος υπενθύμισε ότι ο Ύπατος Αρμοστής της ΕΕ για θέματα εξωτερικής πολιτικής Γιουζέπ Μπορέλ συναντήθηκε χθες με τον Τούρκο ΥΠΕΞ στην Μπρατισλάβα, με τον οποίο συζήτησαν και αυτό το θέμα. «Το ζήτημα έχει συζητηθεί και με τον Έλληνα ΥΠΕΞ και θα τεθεί και στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων τη Δευτέρα», διευκρίνισε.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

Απαντώντας σε ερώτηση για την κυβέρνηση Σαράζ στη Λιβύη, ο ίδιος εκπρόσωπος είπε ότι «η κυβέρνηση αναγνωρίστηκε από την ΕΕ και ο κ. Σαράζ είναι συνεργάτης μας και έχουμε επαφή μαζί του. Αλλά είναι πολύ σημαντικό το κείμενο και το τι συμπεριλαμβάνει. Πάντως είναι πάγια θέση μας ότι όταν έχει πρόβλημα πρέπει να το συζητάς με τον γείτονά σου στο πλαίσιο του σεβασμού του διεθνούς Δικαίου».

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.