
«Η τουρκική κυβέρνηση θα σταθεί στο πλευρό της Τρίπολης και ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν θα δώσει ένα χεράκι» για να σωθεί το καθεστώς της Λιβύης δήλωσε ο Λίβυος πρέσβης στην Άγκυρα ενώ σε ότι αφορά την παράνομη συμφωνία με την Τουρκία με την οποία αρπάζουν από κοινού την ελληνική υφαλοκρηπίδα, είπε πως «δεν μας ενδιαφέρουν οι ενστάσεις τρίτων».
Πρόκειται για δηλώσεις εξόχως ενοχλητικές για την ελληνική διπλωματία ενώ εκθέτουν την ελληνική εξωτερική πολιτική που αναγνώρισε ένα φίλα προσκείμενο στην Μουσουλμανική Αδελφότητα καθεστώς για χάρη της πρότερης αμερικανικής διακυβέρνησης του Μ.ΟΜπάμπα.
«Πιστεύουμε ότι ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, θα μας δώσει ένα χεράκι χωρίς καθυστέρηση εάν του ζητηθεί. Θα πρέπει επίσης να επισημάνουμε την ιστορική σχέση που ενώνει τον λαό της Λιβύης και τον τουρκικό λαό», τόνισε ο πρέσβης Αμπντουραζάκ Μουχτάρ Αμπντουλγκαντέρ σε συνέντευξή του στην τουρκική εφημερίδα «Χουριέτ».
Ερωτηθείς για τις συνθήκες κάτω από τις οποίες η Λιβύη θα ζητήσει από την Άγκυρα την αποστολή στρατευμάτων, ο πρέσβης δήλωσε ότι η νόμιμη κυβέρνηση της Τρίπολης είναι αυτή που θα αποφασίσει για την διαδικασία.
Αναφορικά με το μνημόνιο κατανόησης για την ασφάλεια και την άμυνα που υπόγραψαν οι δύο χώρες, ο πρέσβης της Λιβύης στην Άγκυρα δήλωσε ότι η συμφωνία ωφελεί και τα δύο μέρη.
«Η Τουρκία είναι μία φιλική χώρα και με τη Λιβύη την δένει η ιστορία», είπε.
Για τα επικριτικά σχόλια που δέχεται η Άγκυρα με αφορμή τη συμφωνία με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών των δύο χωρών, δηλ. ότι παραβιάζει την κυριαρχία άλλων χωρών, ο πρέσβης δήλωσε ότι, «οι ενστάσεις τρίτων μερών δεν έχουν σημασία».
«Η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να σέβεται την κυριαρχία των άλλων κρατών και την ιδιωτικότητα των σχέσεων […] Τη νομιμότητα των συμφωνιών τη δίνουν τα συμβαλλόμενα μέρη. Οι ενστάσεις που διατυπώθηκαν εκτός των δύο χωρών που συνήψαν συνεργασία, δεν έχουν καμία σημασία», πρόσθεσε.
Αναφορικά με το ενδεχόμενο κοινών γεωτρήσεων στην ανατολική Μεσόγειο, ο Αμπντουλγκαντέρ τόνισε ότι, το καθ’ ύλην αρμόδιο όργανο που αποφασίζει για τις πολιτικές εξόρυξης και πετρελαίου είναι η Κρατική Εταιρεία Πετρελαίου της Λιβύης.
Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.
Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com
Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο info3@pronews.gr και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.