ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Πώς μπορεί να ξεφτιλίσεις στην Ελλάδα και τις πιο ιερές έννοιες: Βάζεις τον Αυτιά να ανακράξει «Πατρίδα, Θρησκεία, Οικογένεια»!

Η Άγκυρα έστειλε ειδικές δυνάμεις και οπλισμό στην Λιβύη αμέσως μετά την συμφωνία Ρ.Τ.Ερντογάν-Κάις Σαϊέντ

Η Άγκυρα έστειλε ειδικές δυνάμεις και οπλισμό στην Λιβύη αμέσως μετά την συμφωνία Ρ.Τ.Ερντογάν-Κάις Σαϊέντ

Η Άγκυρα έστειλε τουρκικές ειδικές δυνάμεις SAS-SAT στην Λιβύη μαζί με μεγάλο οπλικό φορτίο. Αν και για αρχή πιστεύεται πως θα «βαφτιστούν» στρατιωτικοί σύμβουλοι θεωρείται βέβαιο πως θα συμμετάσχουν κανονικά σε «χειρουργικές» επιχειρήσεις κατά του LNA (ενώ υπάρχει και φιλόδοξος σχεδιασμός της Άγκυρας ακόμα και για στοχοποίηση του ίδιου του στρατάρχη Χ.Χάφταρ).

O λόγος για τον οποίο ο Τούρκος πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επισκέφτηκε την Τυνησία χθες ανήμερα Χριστουγέννων δεν ήταν εθιμοτυπικός αλλά έγινε γιατί ο Τούρκος πρόεδρος αναζητάει μια ναυτική και μια αεροπορική βάση σε μέρος κοντά στην Τρίπολη από όπου θα μπορεί να διεισδύουν τουρκικές ειδικές δυνάμεις και να μπορούν να επιχειρούν μαχητικά και μεταφορικά αεροσκάφη της ΤΗΚ προς υποστήριξη των δυνάμεων των φίλότουρκων του GNA που κάποιοι στην Ελλάδα έκαναν το λάθος κάποτε να τους αναγνωρίσουν ως κυβέρνηση.

Θέλει επίσης να μπορεί να τους παράσχει απεριόριστη λογιστική υποστήριξη και να μπορεί να στέλνει εφεδρείες.

Στην Τύνιδα ας μην ξεχνάμε πως η επιρροή της Γαλλίας στην χώρα αυτή είναι ιδιαίτερα μεγάλη αλλά όλα είναι «ρευστά» στην γεωπολιτική πλέον και θα πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κινηθεί τάχιστα για να καλύψει τα νώτα της χώρας.

Την αποκάλυψη για το αίτημα χρήσης αεροπορικής και ναυτικής βάσης στην Τυνισία την έκανε ο εμπνευστής του δόγματος της Γαλάζιας Πατρίδας, απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ, στην εφημερίδα «Γενί Σαφάκ».

To επιβεβαιώνει μάλιστα και ο ίδιος ο διευθυντής της εφημερίδας και πιο στενός φίλος και σύμβουλος του Ρ.Τ.Ερντογάν, Ιμπραχήμ Καραγκιούλ.

«So, what might be the reason underlying President Erdoğan’s Tunisia visit? Of course, the two presidents must have sought grounds to act together regarding Libya. Tunisia refraining from cooperation with the UAE and Egypt, depriving Haftar of its support would even be a great achievement.

Some sources are saying that Turkey requested access to Tunisia’s airspace, while others say it demanded air base and port access. Similar sources also draw attention to the president’s meeting in Tunisia with Libyan tribe leaders.

Of course, these are claims only. The same circles even claim that Turkey will soon be launching major air operations in Libya. We cannot know for sure; we need to wait and see».

Ο Τούρκος πρόεδρος, κατά την επίσκεψή του χθες στη χώρα της βόρειας Αφρικής, ζήτησε, σύμφωνα με την φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, από την Τυνησία ένα λιμάνι για τα πολεμικά του πλοία, ώστε να μπορούν –σε περίπτωση που χρειαστεί- να επιχειρούν άμεσα στην θαλάσσια περιοχή γύρω από τη Λιβύη και την Ελλάδα όπως αναφέρει το sigmalive.com και ο Τυνήσιος πρόεδρος συμφώνησε να του παράσχει ότι χρειάζεται.

Στην ουσία πρόκειται για επέκταση της επονομαζόμενης επιχείρησης της Τουρκίας στη θάλασσα «Ασπίδα της Μεσογείου» νότια της Ελλάδας, ώστε να μπορεί να αποτρέπει ενδεχόμενες κινήσεις του ελληνικού στόλου στην περιοχή.

Ο ελληνικός Στόλος βέβαια, εάν ποτέ το πάρουν απόφααση στην Αθήνα, θα μπορούσε εύκολα να βρεί «φιλικές» βάσεις κατόπιν συμφωνίας στην Αίγυπτο.

«Όλοι αναρωτιόντουσαν πώς μπορεί να υπάρξει συνεργασία μεταξύ της Τουρκίας και της Τυνησίας», γράφει η φιλο-κυβερνητική εφημερίδα, με την απάντηση να τη δίνει ο Τούρκος απόστρατος αντιναύαρχος Τζεμ Γκιουρντενίζ.

«Θα ήταν σημαντικό η Τυνησία να λειτουργήσει ως λιμάνι για το Ναυτικό και η επιχείρηση ‘Ασπίδα της Μεσογείου’ να επεκταθεί μέχρι την Λιβύη, προκειμένου να αποτραπούν κινήσεις της Ελλάδας», δηλώνει ο Τούρκος στρατιωτικός, ο οποίος προκρίνει ότι μία συμφωνία με την Τυνησία θα ενίσχυε το χέρι της Τουρκίας στην περιοχή.

Κατά την άποψή του, μέχρι να τελειώσει ο εμφύλιος πόλεμος στην Λιβύη, θα ήταν χρήσιμο για την Τουρκία να διατηρεί μία ναυτική βάση στην περιοχή.

«Η Λιβύη αποτελεί μία περιοχή στρατηγικής σημασίας για την Τουρκία στην ανατ. Μεσόγειο. Είναι ιδιαιτέρως σημαντική η εξασφάλιση του ελέγχου των δυτικών θαλάσσιων συνόρων της στην ανατ. Μεσόγειο, γι’ αυτό και πρέπει να δείξει ότι στηρίζει ισχυρά την κυβέρνηση με την οποία υπέγραψε το μνημόνιο», εκτιμά ο Τζεμ Γκιουρντενίζ.

https://twitter.com/BabakTaghvaee/status/1209956164320006145


Η Τυνισία απέριψε το τουρκικό αίτημα να αποδεχτεί τουρκικά A400Ms που μετέφεραν τις μονάδες των SAS-SAT να πετάξουν στον τυνησιακό εναέριο χώρο και τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην λιβυκή Matmata χθες το βράδυ.

Ακόμα δεν έχει εξηγηθεί για ποιο λόγο η Τυνησία προχώρησε σε μια τέτοια ενέργεια, ίσως το ζήτημα να ήταν διαδικαστικό καθώς τα όσα συμφώνησε ο Τυνήσιος πρόεδρος Κάις Σαϊέντ δεν έχουν πάρει την έγκριση της τυνησιακής Βουλής.

Πάντως ακόμα τα πράγματα είναι «ρευστά» καθώς αναμένεται η η αντίδραση και των Γάλλων για τα όσα συμφωνήθηκαν χθες.

Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στην Τυνησία χθες, ο Τούρκος πρόεδρος είπε ότι συμφώνησαν να συνεργαστούν για τη σταθερότητα της Λιβύης.

«Χθες πραγματοποιήσαμε μία επίσκεψη στην Τυνησία. Ήταν η πρώτη επίσκεψη στον εκλεγμένο πρόεδρο Καίς Σαίν. Έγιναν και τετ-α-τετ επαφές και επαφές μεταξύ αντιπροσωπειών. Συζητήσαμε το θέμα της Λιβύης όπως και τις σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Τυνησίας.

Συμφωνήσαμε να συνεργαστούμε με την Τυνησία, με την οποία συμφωνούμε ότι πρέπει να υπάρξει σταθερότητα στη Λιβύη και να παράσχουμε πολιτική στήριξη στη νόμιμη κυβέρνηση της χώρας», είπε ενώ πρόσθεσε ότι οι απόψεις και η στάση της Τυνησίας, η οποία θα αναλάβει προσωρινή θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας από την 1η Ιανουαρίου 2020, είναι πολύτιμη για την Τουρκία.

«Επιμένουμε ότι η Τυνησία, η Αλγερία και το Κατάρ πρέπει να συμμετάσχουν στη σύνοδο του Βερολίνου (για τη Λιβύη).

Πιστεύω ότι στο άμεσο μέλλον θα βρούμε την ευκαιρία για ακόμη βαθύτερη και ευρύτερη συνεργασία με τη χώρα αυτή σε όλους τους τομείς», τόνισε ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.

Υπενθυμίζεται ότι ο Τούρκος πρόεδρος επισκέφθηκε αιφνιδίως την Τυνησία προκειμένου να συζητήσει την συνεργασία των δυο χωρών. Στην ομιλία του εξάλλου ανέφερε ότι Τουρκία και Τυνησία συμφώνησαν να στηρίξουν την κυβέρνηση του Fayez al-Serraj.

Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο!

ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΔΕΙΤΕ ΟΛΑ ΤΑ ΝΕΑ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

Tο pronews.gr δημοσιεύει κάθε σχόλιο το οποίο είναι σχετικό με το θέμα στο οποίο αναφέρεται το άρθρο. Ο καθένας έχει το δικαίωμα να εκφράζει ελεύθερα τις απόψεις του. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι υιοθετούμε τις απόψεις αυτές και διατηρούμε το δικαίωμα να μην δημοσιεύουμε συκοφαντικά ή υβριστικά σχόλια όπου τα εντοπίζουμε. Σε κάθε περίπτωση ο καθένας φέρει την ευθύνη των όσων γράφει και το pronews.gr ουδεμία νομική ή άλλα ευθύνη φέρει.

Δικαίωμα συμμετοχής στη συζήτηση έχουν μόνο όσοι έχουν επιβεβαιώσει το email τους στην υπηρεσία disqus. Εάν δεν έχετε ήδη επιβεβαιώσει το email σας, μπορείτε να ζητήσετε να σας αποσταλεί νέο email επιβεβαίωσης από το disqus.com

Όποιος χρήστης της πλατφόρμας του disqus.com ενδιαφέρεται να αναλάβει διαχείριση (moderating) των σχολίων στα άρθρα του pronews.gr σε εθελοντική βάση, μπορεί να στείλει τα στοιχεία του και στοιχεία επικοινωνίας στο [email protected] και θα εξεταστεί άμεσα η υποψηφιότητά του.